Korjausrakentaminen tarvitsee oman hintaindeksin
Korjausrakentamisen euromääräisestä arvosta tuotetaan vuosittain tilastoja, mutta ilman soveltuvaa hintaindeksiä ei voi tietää korjausrakentamisen määrän muutosta.
Tilastokeskus onkin nyt alkanut selvittää vaihtoehtoja korjausrakentamisen hintaindeksin luomiseksi. Tehtävä on hankala, mutta tarve indeksille on suuri.
Tällä hetkellä korjausrakentamiseen keskittyvää hintaindeksiä ei ole lainkaan. Tilastokeskus tuottaa rakentamiseen liittyen rakennuskustannus- sekä maarakennuskustannusindeksiä, jotka ovat panosindeksejä. Ne mittaavat kustannustekijöiden hintakehitystä, mutta eivät lopputuotteen hintakehitystä asiakkaalle.
Panosindeksit eivät sovellu deflatointiin, millä tarkoitetaan hintamuutosten vaikutuksen eliminointia arvotiedoista. Ilman sitä ei saada tietää määrän muutosta.
Korjausrakentamisesta julkaistaan vuosittain arvotietoja rakennusten ja asuntojen korjauksista sekä rakennusyritysten rakennuksiin kohdistuvista korjaustöistä. Lisäksi rakentamisen suhdannetietona julkaistaan liikevaihtokuvaajaa ja myynnin määräindeksiä, joka hyötyisi nykyistä laadukkaammista deflaattoreista.
Uudisrakentamisen osalta deflatointiin hyvin soveltuva indeksi on olemassa. Uudisrakentamisen hintaindeksi saadaan johdettuna uudisrakentamisen volyymi-indeksistä, jossa yhdistetään Väestörekisterikeskuksesta saatavaa rakennuslupatietoa ja hintatiedon lähteenä Haahtela-kehitys Oy:n Talonrakennuksen kustannustietojärjestelmän aineistoa.
Korjausrakentamisen määrätiedon parantamista ovat suosittaneet monet rakennusalaa seuraavat sidosryhmät. Korjausrakentamisen hintaindeksi on keskeinen puute ilmiön nykyisessä tilastoinnissa.
Tarkempaa tietoa tarvitaan ohjaamaan investointipäätöksiä useilla yhteiskunnan sektoreilla. Hintojen seuraamisesta hyötyvät niin kuluttajat, rakennusyrittäjät kuin ministeriöt.
Korjausrakentamisen hintaindeksin luominen ei ole helppoa, sillä hankkeet ovat tyypillisesti monimutkaisia ja ainutlaatuisia, eikä riittävän samankaltaisena toistuvia korjauksia tehdä välttämättä kovin montaa. Indeksissä pitäisi pystyä keräämään toistuvia hintahavaintoja tyypillisestä, ns. edustavasta urakasta, joka olisi ominaisuuksiltaan ja laadultaan vakioitu.
Korjaushankkeiden hintaan vaikuttaa kuitenkin niin monta tekijää, että laatuvakiointi on vaikeaa. Esimerkiksi putkiremontin hintaan vaikuttaa rakennuksen ikä, koko, tyyppi, korjausten laajuus ja toteutustapa sekä muut remontin yhteydessä tehtävät korjaukset. Purkutöiden osuus koko hankkeessa voi myös vaihdella merkittävästi. Uudisrakentamisen hintojen mittaaminen on mm. näistä syistä huomattavasti yksinkertaisempaa kuin korjausrakentamisen.
Tilastokeskuksen käynnistämässä projektissa onkin tarkoitus selvittää erilaisia tapoja korjausrakentamisen hintaindeksin luomiseksi ja vertailla vaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuutta.
Projektin aikana toteutetaan pilottitiedonkeruu, jossa testataan erilaisia lomakkeita ja kerätään palautteita niin otokseen valikoituneilta tiedonantajilta kuin tärkeimmiltä tiedon käyttäjiltäkin.
Aktiivinen osallistuminen pilottitiedonkeruuseen helpottaa oman hintaindeksin luomista korjausrakentamiselle, mistä kaikki hyötyvät.
Kirjoittaja työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen yritystilastot-yksikössä.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.