Korona hiljensi asuntokaupan vain kahdeksi kuukaudeksi
Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä tehtiin vanhojen asuntojen kauppoja 6-8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.
Toukokuussa tein itse arvion, että vanhojen asuntojen kaupan kokonaismäärä tippuu koko vuonna 13 prosenttia edellisvuodesta. Tämä perustui siihen, että toisella neljänneksellä kauppa laskisi 40 prosenttia, kolmannella neljänneksellä lasku jatkuisi vielä loivana ja loppuvuonna kauppa olisi edellisvuoden tasolla.
Huhti- ja toukokuussa vanhojen osakeasuntojen kauppa laski edellisvuodesta noin kolmekymmentä prosenttia. Kesäkuussa päästiin jo edellisvuoden kauppamäärään.
Koko toisella neljänneksellä kaikkien vanhojen asuntojen kauppa laski edellisvuodesta melkein 20 prosenttia (kuvio 1). Heinä-syyskuussa vanhojen asuntojen kauppa jo vilkastui edellisvuodesta pari prosenttia. Asuntokauppa kävi kesällä jo melko hyvin.
Vuoden viimeisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen kauppojen määrä nousi edellisvuodesta yli 17 prosenttia. Omakotitaloja myytiin viimeisellä neljänneksellä jopa yli 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuotena.
Vuonna 2020 vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin kutakuinkin saman verran kuin vuonna 2019, kun keväällä arvioin kauppojen määrän vähenevän 13 prosenttia.
Omakotitaloissa kauppa kävi hieman tasaisemmin kuin osakeasunnoissa. Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuonna 2020 reilun prosentin, kun arvioni keväällä oli miinus puolitoista prosenttia.
Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat kolme ja puoli prosenttia ja muualla Suomessa laskivat prosentin. Kotitaloudet nostivat asuntolainoja heinä-joulukuussa yhdeksän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Suomen talous ja asuntomarkkinat selvisivät hyvin koronavuodesta.
Tänä vuonna vaikea lyödä koronavuotta
Arvioni mukaan vuonna 2021 kaikkien vanhojen asuntojen kauppa pysyy vuoden 2020 tasolla. Arvioon on kaksi perustetta.
Vuoden 2020 ensimmäisellä ja varsinkin neljännellä neljänneksellä tehtiin vanhojen asuntojen kauppoja erittäin paljon. Vuonna 2021 on hyvin vaikea ylittää näitä kauppamääriä. Toisen neljänneksen kauppojen normalisoituminen ei auta nostamaan koko vuoden kauppamääriä vuodesta 2020.
Toiseksi vanhoja osakeasuntoja on ollut tarjolla alkuvuonna Oikotiellä ja Etuovessa 16 000 – 17 000, huomattavasti vähemmän kuin viimeisten vuosien aikana. Vaikka kauppa periaatteessa kävisi, ei myytävää ole.
Asuntotuotanto vilkasta
Koronan odotettiin vaikuttavan negatiivisesti myös asuntorakentamiseen, varsinkin rakennuslupien määrään. Rakennuslupien määrä laski keväällä ja alkukesällä selvästi edellisvuodesta, mutta piristyi syksyllä niin paljon, että koko vuoden rakennuslupien määrä nousi edellisvuodesta puolitoista prosenttia.
Asuntojen rakennuslupien määrä oli viime vuonna pitkäaikaista keskiarvoa suurempi, 39 600. Uusien asuntojen aloituksia oli 40 900 vuonna 2020, lähes seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisvuotena loppuvuoden vilkkaan rakentamisen ansiosta.
Uusia asuntoja valmistui viime vuonna 39 000, vähemmän kuin vuonna 2019 mutta selvästi enemmän kuin pitkän ajan keskiarvo. (Asuntorakentamisen vuodesta enemmän Paula Paavilaisen artikkelissa.)
Vuosina 2017–2020 rakentaminen on ollut selvästi vilkkaampaa kuin keskimäärin viimeisen 15 vuoden aikana. Vuoden 2016 jälkeen markkinoille on tullut asuntosijoittajia, jotka ovat pitäneet tuotantoluvut korkealla.
Vuosina 2005–2020 valmistui vuodessa keskimäärin 33 000 asuntoa (kuvio 2). Finanssikriisi teki selvän kuopan asuntorakentamiseen hallituksen elvytyksestä huolimatta. Koronaa tuskin erottaa vuoden 2020 rakentamisen luvuista.
Vuoden 2020 rakennuslupien- ja aloitusten määrät lupaavat hyvää asuntotuotannolle myös tänä vuonna.
Vuokramarkkinoilla ylitarjontaa
Asuntomarkkinoita siivittää alhainen korkotaso ja kuluttajien sekä sijoittajien optimistinen tulevaisuudenusko. Euroopan keskuspankin elvytyspolitiikka on tavoittanut ensimmäisenä asunto- ja rakennusmarkkinat. Halpaa rahaa on helppo vivuttaa eli lähes nollakorkoisella lainarahalla saa helposti 4–6 prosentin tuoton vuokramarkkinoilla.
Vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt selvästi. Uusista osakeasunnoista yli puolet on mennyt vuokrakäyttöön. Vuokramarkkinoille on tullut runsaasti lisätarjontaa myös airbnb-asunnoista matkailun pysähdyttyä. Opiskelijoiden etäopiskelu ja ulkomaisten opiskelijoiden kato on taas vähentänyt vuokra-asuntojen kysyntää.
Meillä on juuri nyt vuokramarkkinoilla ylitarjontatilanne. Vuokrissa tämä ei ole vielä näkynyt kuin nousun hidastumisena. Talousteorian mukaan ylitarjontatilanteen pitäisi näkyä ensimmäisenä uusissa vuokrasuhteissa.
Ylitarjontatilanne saattaa hidastaa asuntotuotantoa, jos sijoittajat vähentävät uusien asuntojen ostoja. Sijoittajien veto nosti kuviossa 2 näkyvän uustuotannon 33 000 asunnon tasolta 40 000:n tasolle; sijoittajien mielenkiinnon hiipumien voi johtaa tuotannon laskuun.
Ilkka Lehtinen on eläköitynyt tilastoasiantuntija.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.