Verkostoituminen ja ekosysteemityö haastavat tieto- ja tilastotuotantoa
Tilastokeskuksen tehtävänä on johtaa ja kehittää Suomen kansallista tilastoekosysteemiä, joka koostuu kaikista virallisen tilastotiedon tuottajista. Perinteisesti merkittävin este valtionhallinnon organisaatioiden väliselle yhteistyölle ovat olleet siilomaiset organisaatiorajat, mikä monesti rajoittaa kykyä joustavasti ja nopeasti vastata yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin.
Luotettavan, tiettyyn käyttötarkoitukseen räätälöidyn täsmätiedon ja nopeasti saatavan tiedon kysyntä kasvaa jatkuvasti informaatioyhteiskunnassa. Perinteinen tilastotuotanto pystyy vastaamaan näihin tietotarpeisiin yleensä vain tietyissä rajatuissa tapauksissa. Nyt tarvitaan näitä tilastotietoja täydentäviä tietoja sekä tietoa täysin uusista yhteiskunnan ilmiöistä. Kasvavaa tarvetta on myös eri organisaatioiden tuottamien tietojen yhdistämiselle
Samaan aikaan haasteena on se, etteivät tilastotuotannon resurssit ole kasvaneet tarpeiden mukana. Ratkaisua resurssivajeeseen on osaltaan etsitty valtionhallinnon ekosysteemimäisestä ja verkostomaisista toimintatavoista. Näin eri organisaatioiden tuottamat tiedot ja niiden asiantuntijoiden osaaminen saataisiin tehokkaammin hyödynnettyä yhteisessä tieto- ja tilastoekosysteemissä.
Tilastokeskuksen strategiassa asiakas nostettiin keskiöön vuosina 2016–2019, ja sen jälkeen päätettiin keskittyä kumppanuuksiin.
Loogisena seuraavana askeleena on keskittyä Suomen tieto- ja tilastoekosysteemin rakentamiseen, jota luonnehtii rekisteritietojen laajamittainen hyödyntäminen tilastotuotannossa, laadun parantaminen, yhtenäinen jakelualusta ja datahuoneajattelu. Nämä ovat myös juuri valmistuneen Tilastokeskuksen strategian keskeisiä tavoitteita.
Asiantuntijatieto esiin ja käyttöön
Tällä hetkellä tilastoalaa kirittää uudistumaan etenkin teknologian kehitys ja digitalisaatio. Suuri joukko globaaleja yrityksiä hyödyntää digitalisaatiota keräämällä ja hyödyntämällä käyttäjien itse tuottamia tietomassoja.
Yritysten tarjoamat vuorovaikutteiset, käyttäjien tarpeita ennakoivat digitaaliset palvelut muokkaavat asiakkaiden odotuksia ja tarpeita. Nämä muutokset heijastuvat suoraan myös tilastoalaa koskeviin odotuksiin.
Datayritysten keräämä data-aineisto, jonka perusjoukkoa ei voida hallita, sopii kuitenkin huonosti luotettavan tilastotuotannon perustaksi. Luotettavampaa tietoa saadaan rekisteriaineistoja entistä laajemmin hyödyntämällä ja yhdistämällä sitä olemassa oleviin tietoaineistoihin. Tämänkaltainen yhteistyö taas edellyttää nykyistä syvempää tilastoalan verkostoitumista.
Tilastotuotannossa syntyy määrällisten numeroaineistojen ohella myös laadullista asiantuntijatietoa yhteiskunnan ilmiöistä ja niiden syistä. Myös eri alojen asiantuntemuksen yhdistäminen synnyttää uutta tietoa. Tämä tieto pitäisi saada nykyistä laajemmin yhteiskunnan käyttöön.
Siiloista palveluketjuihin
Ekosysteemityön keskeisenä ajatuksena on, että jatkossa uusia palvelukokonaisuuksia luodaan yhdistämällä erillispalveluja palveluketjuiksi. Tarkoituksena on, että tilastoalan asiantuntijoiden verkostot ja ekosysteemit tuottavat hyötyä asiakkaille ja kaikille ekosysteemin toimijoille.
Tuotettujen palveluiden arvo on asiakkaille suurempi kuin toimijoiden siilomaiset erillispalvelut. Tilastoalalla tuttuja ovat erilaiset tuottajaverkostot. Nyt uutta on keskittyminen asiakasnäkökulmaan perinteisen tuottajanäkökulman sijaan ja pyrkimys asiakaskeskeiseen palveluun.
Suomen tietoekosysteemin kehittämisen pohdinta, jossa on mukana myös tilastoekosysteemin kehittäminen, on aloitettu osana valtionhallinnon Työ 2.0 Lab -verkoston organisoimaa ekosysteemikoulua, joka käynnistyi tammikuussa 2022. Mukana tieto- ja tilastoekosysteemiä kehittävässä tiimissä on asiantuntijoita Tilastokeskuksesta, Maanmittauslaitoksesta ja Suomen ympäristökeskuksesta.
Ekosysteemikoulun tavoitteena on antaa pontta ja tukea eri organisaatioiden kesken tapahtuvaan palvelujen ja tuotteiden yhteiskehittämiseen.
Ideoista käytäntöön
Tilastoekosysteemiä kehittävä tiimi järjesti kesäkuun alussa työpajan ekosysteemityöstä kiinnostuneille. Tilastoalan asiantuntijoiden kesken pohdittiin, kuinka ekosysteemityötä voisi edistää käytännössä.
Ensinnäkin ekosysteemityö kaipaa käsitteellistä kirkastamista, aiheen opiskelua ja tiedon jakamista. Toiseksi tärkeäksi nähtiin organisaatioiden johdon sitouttaminen työhön ja ylätason linjaukset sekä yhteiset kehittämishankkeet ja asiakkaiden ottaminen mukaan tietotuotteiden kehittämiseen.
Kolmanneksi pidettiin tärkeänä uusien työtapojen omaksumista. Näille antavat raamit valtionhallinnon yhteiset työtilat, kehittämishankkeet, teams-kanavat sekä tiedon keruu- ja levittämiskanavat.
Neljänneksi esiin nousi toiminnan rahoituksen turvaaminen sekä ajan varaaminen yhteistyölle ja luovuudelle.
Tilastoekosysteemi on nykyisellään hajautettu. Suomen virallista tilastoa (SVT) koskevan yhteistyön syventäminen tukee osaltaan ajatusmallien uusiutumista ekosysteemimäisemmiksi. Myös tilastoekosysteemiä kehittävän tiimin tavoitteena on osaltaan edistää laajemmin ekosysteemiajattelua ja -työtä loppuvuoden 2022 aikana.
Ekosysteemityön edistämiseksi Työ 2.0 Lab julkaisee kaikille valtionhallinnon työntekijöille tarkoitetun ekosysteemityön käsikirjan loppuvuodesta 2022.
Kirjoittaja on tutkimuspäällikkö Tilastokeskuksessa Viestintä- ja verkostot ryhmässä, joka vastaa Tilastokeskuksen tietoekosysteemi- ja verkoston työn edistämisestä.
Lähteitä ekosysteemiajatteluun:
Nissinen, Heli (Sitra): Unohtakaa yksin yrittäminen, uusi kasvu syntyy ekosysteemeissä: https://www.sitra.fi/artikkelit/unohtakaa-yksin-yrittaminen-uusi-kasvu-syntyy-ekosysteemeissa/
TEM; Kasvuekosysteemit uuden elinkeino- ja innovaatiopolitiikan välineenä: https://tem.fi/ekosysteemit
Tuomaala, Juha (Maanmittauslaitos): Siiloista verkostoihin ja ekosysteemeihin: https://www.maanmittauslaitos.fi/ajankohtaista/siiloista-verkostoihin-ja-ekosysteemeihin
Työ 2.0 Lab; Ekosysteemikoulussa opitaan uutta ajattelun ja tekemisen mallia 28.1.2022: https://tyo-2-0-lab.fi/2022/01/31/ekosysteemikoulussa-opitaan-uutta-ajattelun-ja-tekemisen-mallia/
VTT; Yhdessä kestävää kasvua -ekosysteemiopas: https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/publications/2020/Yhdessa_kestavaa_kasvua_17022021.pdf
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.