Yötyötä tekee joka kuudes työllinen
Kaikista työllisistä 435 000 eli 17 prosenttia työskentelee päätyössään iltayhdentoista ja aamukuuden välillä joko usein tai joskus, kertovat työvoimatutkimuksen tiedot vuodelta 2021.
Uusimmat tiedot eivät ole suoraan vertailukelpoisia aiempien vuosien kanssa, koska kysymistapa muuttui vuoden 2021 alussa työvoimatutkimuksen uudistuksen yhteydessä.
Vuoden 2021 tiedot kertovat, työskenteleekö henkilö yöllä usein, joskus tai ei juuri lainkaan. Aiemmin tiedusteltiin yötyöskentelyä edellisen neljän viikon aikana.
Aiempien tietojen perusteella voidaan sanoa, että koronan puhjetessa vuonna 2020 syntyi pieni ”suvanto” myös yötöihin: yöllä työskentelevien osuus aleni 13,4 prosenttiin edellisen vuoden 14,7 prosentista.
Nykyinen kysymysmuoto kuvaa pidempää jaksoa kuin ennen, mikä oletettavasti lisää yötyön tekijöiden määrää. Samalla se kuvaa paremmin henkilön tavanomaista tilannetta.
Kaikki tiedot koskevat päätyötä, eli sivutöiden yötöitä ei ole mukana tarkastelussa.
Palkansaajilla eroa toimialan ja sukupuolen mukaan
Kuviossa 1 nähdään toimialat, joilla öiseen aikaan työskenteleviä palkansaajia on eniten. Naisten ja miesten osuudet ovat eriteltyinä toimialoittain. Mukaan on otettu toimialat, joilla yötöitä pakertaa määrällisesti eniten palkansaajia.
Koska tulokset aiemmilta vuosilta eivät ole täysin vertailukelpoisia vuoden 2021 tietoihin, niin aikasarjaa ei ole mielekästä esittää.
Kun katsoo aiempia tietoja, voi kuitenkin huomata, että ero yötyötä tekevien työllisten määrässä sosiaali- ja terveyspalveluissa ja teollisuudessa on pysynyt karkeasti ottaen entisellään.
Myös kuljetusalalla yötyötä tekeviä palkansaajia on ollut jonkin verran vähemmän kuin sosiaali- ja terveysalalla.
Toisaalta tavaraa liikkuu öiseen aikaan niin, että kuljetusalalla ollaan suhteellisesti ottaen ylivoimaisesti eniten yötöissä. Lähes puolet alan palkansaajista tekee töitä yöllä ainakin silloin tällöin.
Iso osa palkansaajien yötyöstä vuorotyötä
Huomattava osa eli 57 prosenttia (206 000) yötyötä tekevistä palkansaajista tekee vuorotyötä.
43 prosenttia tekee yötyötä lähinnä omien työaikajärjestelyjensä perusteella. Tähän ryhmään kuuluu enimmäkseen normaalia viikkotyöaikaa tekeviä (93 000), mutta myös vuosityöaikaa noudattavia (13 000) sekä urakkatyötä tekeviä (10 000).
Työsopimusten työaikajärjestelyistä julkaistaan erikseen kokeellinen tilasto ja artikkeli 4.4.2022.
Yrittäjämiehet useimmin yölläkin töissä
Kokonaisuudessaan öiseen aikaan työskentely on selvästi yleisempää palkansaajamiehillä (20,6 prosenttia) kuin palkansaajanaisilla (12,3 prosenttia). Ero korostuu, kun mukaan otetaan yrittäjät.
Yrittäjämiehistä lähes viidennes käyttää yöaikaa työskentelyyn ainakin joskus. Naisilla ammattiaseman mukainen ero on hiukan pienempi. (Kuvio 2)
Vuonna 2021 yhteensä 21,5 prosenttia yrittäjistä työskenteli yöllä usein tai joskus. Vuodelta 2019 julkaistujen tulosten mukaan yrittäjistä 19 prosenttia oli tehnyt yötöitä viimeisen neljän viikon aikana.
Muutos ei välttämättä kerro, että yötyötä tekevien yrittäjien osuus olisi noussut kahdessa vuodessa. Tarkastelujakson pituudella, eli sillä onko se viimeiset neljä viikkoa vai tavanomainen työtilanne, on jonkin verran vaikutusta.
Vaikutus on kuitenkin isossa kuvassa hyvin pieni. Yleensä yötyötä tekevät ovat tehneet sitä myös äskettäin eli viimeisen neljän viikon aikana.
Yötöissä usein vai joskus?
Palataan lopuksi alussa esiin tulleeseen yötyön luokittelutapaan: tehdäänkö yöllä töitä usein vai joskus?
Vuoden 2021 osalta vastaus on, että selvä enemmistö (62 %) yötyötä tekevistä työskentelee joskus ja vähemmistö (38 %) usein.
Ainakaan isommissa ryhmissä ei löydy poikkeuksia tähän, mutta esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluissa osuudet tulevat lähemmäksi toisiaan (46 % usein, 54 % joskus). Tämä johtuu hyvin todennäköisesti säännöllisestä vuorotyöstä.
Mikään eksakti mittari usein-joskus-jaottelu ei ole senkään vuoksi, että eri ihmisillä on erilainen mielikuva siitä, mitä useus on.
Näinkin ilmaistuna se kuitenkin antaa suuntaviivaa epäsosiaaliseen kellonaikaan tehtävään työhön, kuten että reilusti yli 100 000 palkansaajaa työskentelee klo 23–06 ainakin silloin tällöin olematta vuorotöissä.
Kirjoittaja työskentelee työvoimatutkimuksen yliaktuaarina Tilastokeskuksen Työelämä ja palkat -ryhmässä.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.