Siirry etusivulle - Tilastokeskus
Tieto&trendit - etusivulle

Juhannuksena mökille? Tarkista kartalta kuntasi juhannuskerroin

Kuva: iStock

On jälleen juhannuskertoimen aika! Se kuvaa väestön muutosta juhannuspäivänä suhteessa tavalliseen päivään. Väkimäärän muutosta on tarkasteltu tuttuun tapaan kussakin Manner-Suomen kunnassa. Kokeellinen laskenta perustuu mobiilipaikannusdataan.  

Aiempien joulu- ja juhannuskerrointen tapaan tavanomaisen päivän väestön perustana on koronan sydänajan 1.4.2020 päiväväestö. Tätä on kuitenkin korjattu huomioimalla kunnittaisen asukasluvun muutos vuosina 2020–2023.

Etelä-Savo on juhannusmaakunta

Etelä-Savo on melkoinen juhannusmaakunta: kaikissa alueen kunnissa kerroin on yli yhden. Maakuntakeskus Mikkelissäkin kerroin on 1,1. Siellä siis arvioidaan olevan juhannuksena 1,1-kertainen eli 10 prosenttia normaalia suurempi määrä väestöä. Mikkelin naapurustossa onkin sitten aivan eri luokan kertoimet.

Puumala kuuluu kertoimellaan 4,8 aivan Suomen kärkeen. Yli nelosen kertoimen saavat myös Kuhmoinen (4,6) ja Kustavi (4,8). Kaikkein korkein juhannuskerroin on Keski-Suomessa sijaitsevassa Luhangassa, peräti 5,0. Päijänteen itäisillä rantamilla sijaitsevaan kuntaan kerääntyy juhannuksena siis viisinkertaisesti väestöä normaaliin verrattuna!

Vähintään kolminkertainen väestö on puolestaan Joutsassa, Pertunmaalla, Kannonkoskella, Hirvensalmella, Savitaipaleella, Padasjoella ja Kivijärvellä.

Manner-Suomessa on yhdeksän kuntaa, joissa kesämökkejä on enemmän kuin asukkaita. Mainitut juhannuskertoimen kärkikunnat kuuluvat luonnollisesti näihin. Kustavissa on peräti 3,5-kertainen määrä kesämökkejä. Sen perässä tulevat mainitut Puumala (1,9) ja Kuhmoinen (1,5). Luhangan mökkikerroin on ”vain” 1,2.

Väestöstään puolestaan eniten, noin 40 prosenttia, menettävät Kauniainen ja Kempele 0,6:n kertoimillaan. Helsingin kerroin on edelleen 0,7 ja suurimpien kaupunkien muutoinkin enintään 0,8.

KUNNITTAISET JUHANNUSKERTOIMET MANNER-SUOMESSA 2023

Lähde: Tilastokeskus

Mökkeilyssä pientä virkistymistä

Juhannuskerrointen muutokset ovat enimmäkseen pieniä. Kertoimissa on enemmän kasvua kuin laskua.

Kuvio 2 esittää mökkikuntiin tehtyjä yön yli kestäneitä matkoja neljänä edellisenä vuotena. Indeksiluvun 100 saa matkojen määrä vertailujakson alussa eli liukuvan keskiarvon tapauksessa 4.1.2020. Mökkikunnaksi on tässä laskettu ne kunnat, joissa on vähintään yksi mökki jokaista neljää asukasta kohden. Tällaisia kuntia on Manner-Suomessa edelleen 115 kappaletta.

Koronavuosi 2020 oli mökkimatkailussa omassa luokassaan. Vuonna 2022 mökkimatkat vähenivät ulkomaanmatkailun lisääntyessä. Viime vuoden sarjat näyttävät pientä virkistymistä juhannuksena. Sitä seuraava heinäkuukin on ollut hieman edellisvuotista vilkkaampi.

KUVIO 2. MÖKKIKUNTAAN (EILEN TOISAALLA, TÄNÄÄN MÖKKIKUNNASSA) TEHDYT MATKAT 4.1.2020–31.12.2023 (SEITSEMÄN PÄIVÄN LIUKUVA KESKIARVO). LYHYITÄ MATKOJA EI OLE HUOMIOITU.

Hyvää juhannusta!

Pasi Piela työskentelee kehittämispäällikkönä Tilastokeskuksen kumppani- ja ekosysteemisuhteet -palvelualueella. Juhannuskertoimen aineisto on tuotettu yhdessä Ossi Nurmen kanssa. Nurmi työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen liikenne ja matkailu -ryhmässä. Molemmat viettävät juhannuksen mökkeillen.

Avainsanat:

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.