Yleisen arvonlisäverokannan nostaminen vaikuttaa eniten pienituloisimpiin
Maksettujen arvonlisäverojen osuus käytettävissä olevista tuloista kasvaa alv-kannan korottamisen myötä pienituloisimmilla 0,71 ja suurituloisimmilla 0,41 prosenttiyksikköä. Lukuja on korjattu 19.4. klo 15. Uusissa luvuissa on huomioitu alennetun 10 prosentin kannan hyödykkeiden (pl. sanoma- ja aikakauslehdet) siirto 14 prosentin alv-kantaan.
Alkuviikosta uutisoitiin hallituksen sopineen yleisen arvonlisäverokannan korottamisesta 25,5 prosenttiin.
Viime viikolla valmistuneella kotitalouksien kulutus -tilaston aineistolla voi laskea arvonlisäverokannat kulutusmenoille per kotitalous ja tarkastella niitä väestöryhmittäin.
Maksettujen arvonlisäverojen osuus käytettävissä olevista rahatuloista on laskettu tämänhetkisen yleisen alv-kannan (24 %) mukaan sekä korotettuna hallituksen kaavailemaan 25,5 prosenttiin. Alennetuissa verokannoissa on huomioitu makeisten siirtyminen yleiseen alv-kantaan sekä muiden paitsi sanoma- ja aikakauslehtien siirtäminen 14 prosentin alv-kantaan. Kuviossa 1 on esitetty näiden osuuksien erotus prosenttiyksikköinä tulokymmenyksittäin.
Keskeinen johtopäätös on, että yleisen arvonlisäverokannan nousu kärjistäisi entisestään eroa tulojakauman ääripäissä.
Muutos vaikuttaisi suhteellisesti eniten pienituloisimpiin, joilla maksettujen arvonlisäverojen osuus käytettävissä olevista rahatuloista kasvaisi 0,71 prosenttiyksikköä, kun suurituloisimmilla se kasvaisi 0,41 prosenttiyksikköä.
Tarkempaa analyysiä arvonlisäverojen väestöryhmittäisestä kohdentumisesta on tulossa Tieto&trendit -artikkelina alkusyksystä.
Kirjoittaja on yliaktuaari ja työskentelee Tilastokeskuksen yhteiskuntatilastoissa kulutustutkimuksen parissa.
Aiheesta aiemmin:
Arvonlisävero häivyttää progression vaikutuksen pienituloisimmilta
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.