EU on edistynyt kestävän kehityksen tavoitteissa – haasteena ympäristönsuojelu
Euroopan unioni on edennyt merkittävästi kohti useita kestävän kehityksen YK:n Agenda 2030 -tavoitteita, kertoo EU:n tilastoviraston Eurostatin uusi kestävän kehityksen raportti. Kolmessa 17 tavoitteesta ei kuitenkaan ole tapahtunut edistystä tai tavoitteesta on etäännytty.
Pinnanalaisen elämän suojelussa (Tavoite 14) ei olla edistytty, koska merten suojelualueet eivät ole laajentuneet riittävästi ja valtamerten terveys on heikentynyt.
Puhtaan veden ja jätevesien käsittelyssä (Tavoite 6) ja maanpäällisessä luonnonsuojelussa (Tavoite 15) tavoitteista on etäännytty. Tavoitteen 6 saavuttamista ovat estäneet mm. eteläisen Euroopan lisääntyneet kuivuuskaudet ja tavoitteen 15 kehitystä on haitannut maaperän huonontumisen jatkuminen ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen.
Työelämä ja koulutus parantuneet, eriarvoisuus vähentynyt
Merkittävää edistystä on tapahtunut eriarvoisuuden vähentämisessä (Tavoite 10), ihmisarvoisessa työssä ja talouskasvussa (Tavoite 8) sekä laadukkaassa koulutuksessa (Tavoite 4).
Hieman hitaammin Euroopan unionin alueella on edetty useimmissa muissa kestävän kehityksen tavoitteissa. Kohtalaisesti on edistytty sukupuolten tasa-arvossa (Tavoite 5), vastuullisessa kulutuksessa ja tuotannossa (Tavoite 12), kestävässä teollisuudessa, innovaatioissa ja infrastruktuurissa (Tavoite 9) sekä nälän poistamisessa (Tavoite 2).
Nälän poistaminen liittyy EU:n toiminnassa paitsi aliravitsemuksen poistamiseen etenkin maataloustuotannon kestävyyteen ja ympäristövaikutuksiin. Maataloustuotannon kestävyys on kohentunut ja muun muassa kemiallisten torjunta-aineiden käyttö on vähentynyt voimakkaasti. Maatalouden haitalliset ympäristövaikutukset ilmenevät kuitenkin yhä muun muassa lintujen jatkuvana ja dramaattisena vähenemisenä
Myös luomuviljelyn peltoalan määrä on kasvanut tasaisesti. Lisää toimia kuitenkin tarvitaan, jotta luomuviljely kattaisi tavoitellut 25 prosenttia EU:n koko viljelysmaasta vuoteen 2030 mennessä.
Aliravitsemuksen poistamisessa Euroopan unioni ei ole edistynyt.
Ympäristötavoitteet vaativat huomattavia lisätoimia
Kaiken kaikkiaan EU on edistynyt paremmin kohti EU:n kestävän kehityksen indikaattorin sosioekonomisia tavoitteita kuin kohti ympäristötavoitteita, joiden saavuttaminen vaatii huomattavia lisätoimia.
Euroopan unioni on sitoutunut Yhdistyneiden kansakuntien syyskuussa 2015 hyväksymään kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelmaan ja sen 17 tavoitteeseen.
Eurostatin uusi Kestävä kehitys Euroopan unionissa 2025 -raportti tarkastelee todennettujen tilastotietojen perusteella EU:n ja sen jäsenmaiden edistymistä kohti kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteita.
EU:n kestävän kehityksen indikaattorikehikossa kutakin kestävän kehityksen 17 tavoitteesta seurataan kuudella indikaattorilla. Kaikkiaan seurantaindikaattoreita on 102.
Indikaattorit perustuvat saatavilla olevaan tilastotietoon ja ovat merkityksellisiä EU:n politiikan kannalta. Kehitystä tarkastellaan lyhyellä (viiden viimeisimmän vuoden saatavilla olevat tiedot) ja pitkällä aikavälillä (15 vuotta).
Kirjoittaja työskentelee Tilastokeskuksen kumppani- ja ekosysteemisuhteet -palvelualueella ja vastaa kestävän kehityksen indikaattoreiden kokoamisesta Suomessa.
Lähde:
Sustainable development in the European Union - monitoring report on progress towards the SDGs in an EU context - 2025 edition
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.