Siirry etusivulle - Tilastokeskus
Tieto&trendit - etusivulle

Tilastokuvioita ja dataa parilla klikkauksella, kiitos!

Tilastokuvio kertoo yhdellä silmäyksellä kehityksen suunnan. Kuvioilla on kuitenkin taipumus myös herättää lisäkysymyksiä ja tarpeita tietää lisää.

Tilastokeskuksen kuviot vastaavat tarpeeseen. Ne eivät nimittäin ole pelkkiä kuvioita, vaan myös portti datan äärelle. Suoraan kuviosta saat kuvion luvut sekä oikotien tietokantaan.

Tässä bloggauksessa kerron tarkemmin, miten voit hyödyntää muutamalla klikkauksella Tilastokeskuksen PxGraf-tilastokuvioita. Osassa kuvioista pystyt itse vaihtamaan kuvion näkymää: voit vaikkapa verrata oman ja naapurikunnan käppyröitä toisiinsa tai tarkastella väestöpyramidia eri vuosina.

Mahdollisimman oikeaoppisia kuvioita

Tilastokuvioilla voi tehdä vaikutuksen. Niillä voi perustella kantaansa. Niillä voi myös pyrkiä huijaamaan. Moni meistä sisäistää asian paremmin kuviosta kuin tekstiä lukemalla. On lukuisia syitä laatia tilastotiedosta kuvio.

Tilastokeskuksen asiantuntijat laativat kuviot pääasiassa Tilastokeskuksessa kehitetyllä PxGraf-ohjelmalla. Ohjelma pyrkii noudattamaan hyvän tilastografiikan periaatteita mahdollisimman kattavasti.

Ohjelma suosittelee datan perusteella sopivimpia kuviotyyppejä sekä valitsee kuvion visuaalisen ilmeen niin, ettei jokainen tekijä joudu pähkäilemään värejä ja muita valintoja itsekseen. Yhteneväinen visuaalinen ilme helpottaa myös kuvioiden tulkinnassa.

Miten käytät kuvioita monipuolisesti?

Tarkastellaan kuvion toimintoja vaikkapa väestöpyramidin avulla. Pyramidi on koostettu väestörakennetilastosta, ja sen tiedot päivittyvät automaattisesti, kun tilasto julkistaa uutta tietoa.

Pyramidissa on selausmahdollisuus, jolloin voit vaihtaa vasemmasta yläkulmasta haluamasi vuoden. Valinnan jälkeen on vielä klikattava kohtaa "Hae".

Hiirtä liikuttamalla kuvion päällä näet niin sanotulla "mouseoverilla" lisätietoa, kuten väestön absoluuttisen lukumäärän kustakin pylväästä. Lisää toimintoja löydät oikean yläkulman "hampurilaisvalikosta".

Hampurilaisvalikon ylin valinta "Taulukko tietokannassa" avaa pääsyn tiedon lähteenä toimivaan tietokantataulukkoon, josta voit poimia kuviosta poikkeavia tai tarkempia tietoja. Jos haluat seurata kuvioiden kehitystä ajan saatossa, voit tallentaa itsellesi kuvion linkin kohdasta "Kopioi linkki kuvioon", jolloin pääset aina yhdellä klikkauksella sen äärelle.  

Kuviossa väestön määrä kunnittain vuosina 1973–2023 voit itse valita alue-kohtaan yhden tai useamman kunnan tiedot, joiden kehitystä haluat vertailla. Klikkaamalla pienestä nuoliväkäsestä saat listan, josta voit käydä yksi kerrallaan valitsemassa kunnat. Jotta saat käppyrät näkyviin, paina lopuksi "Hae".

Valikosta löydät myös vaihtoehtoja, joilla kuvion tiedot voi ladata vaikkapa suoraan Excel-tiedostoon, csv:ksi tai sitten svg- tai png-kuvatiedostona. Saat avatuksi kuvion taulukkomuodossa valitsemalla kohdan "Näytä taulukko".

Jäädytetyt kuviot ajankuvana ja muistina

 Löydät tilastokuvioita eli graafeja esimerkiksi uutta tilastotietoa julkistavista tiedotteista, kuten Bruttokansantuote kasvoi 0,3 % vuoden 2024 heinä-syyskuussa ja Teollisuustuotanto kasvoi lokakuussa 2024 sekä edellisestä kuukaudesta että vuodentakaisesta. Tiedote kuvaa aina tiettyä aikaa.

Tiedotteen kuvioiden ja taulukoiden tiedot pysyvät viiteajankohtaa, vaikkapa lokakuuta 2024, kuvaavina, vaikka tilaston tiedot jatkossa saavatkin uusia päivityksiä. Tällaisia kuviota voi sanoa jäädytetyiksi: ne eivät muutu tai päivity.

Miten löydän oikeiden tietojen äärelle?

Näet kaikki tilastot aakkosellisesta luettelosta Tilastot aakkosittain. Kun avaat tilaston sivun, löydät sen valmiiksi laaditut kuviot ja taulukot skrollaamalla alaspäin sivua. Näitä niin sanottuja valmiskuvioita ja -taulukoita on jo lähestulkoon jokaisen tilaston sivulla.

Tilastojen nimet eivät useinkaan kerro kattavasti sitä, mitä kaikkea niiden tietokantataulukot sisältävät. Esimerkiksi jos haluat tietoja väkimäärästä kunnittain, niin sinun tulisi löytää väestörakennetilaston tietoihin. Elinkustannusindeksi pitäisi hoksata etsiä kuluttajahintaindeksi-tilastosta.

Pyrimme jatkuvasti parantamaan tietojen löydettävyyttä verkkosivuillamme. Tulossa on muun muassa uusi hakutoiminto, ja tietoja jäsennellään selkeämpiin kokonaisuuksiin.

Tilastokeskuksen verkkosivut käyvät yhä läpi uudistumistaan. Tavoitteenamme on tuoda tilastot nykyaikaisemmassa ja helpommin löydettävässä muodossa hyödyksi erilaisille tilastonkäyttäjille. Aiheesta voit lukea lisää aiemmasta artikkelista.

Kirjoittaja työskentelee verkkopalvaluasiantuntijana Tilastokeskuksen verkkotoimituksessa.

Avainsanat:

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.