Tieto&trendit-verkkolehden saavutettavuusseloste
Tämä saavutettavuusseloste koskee Tilastokeskuksen Tieto&trendit-nimistä verkkolehteä osoitteessa stat.fi/tietotrendit/.
Tilastokeskuksen muista verkkopalveluista on tehty erilliset selosteet. Löydät ne täältä.
Tämä seloste on päivitetty 28.8.2024.
Blogikirjoituksissa on usein linkkejä eri palveluihin, myös Tilastokeskuksen muualla julkaisemiin sisältöihin. Tässä selosteessa ei käsitellä muualla sijaitsevien sisältöjen tai tiedostojen saavutettavuutta.
Tavoitteemme on pitää huolta verkkopalvelujemme saavutettavuudesta digitaalisen palvelujen tarjoamisesta annetun lain mukaisesti. Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse.
Miten saavutettava Tieto&trendit on?
Tieto&trendit täyttää verkkosisältöjen saavutettavuusvaatimukset osittain (WCAG 2.1, taso AA).
Jos tarvitset sisältöä, jota et pysty saavutettavuuspuutteiden takia käyttämään, ota yhteyttä Tieto&trendit-toimitukseen. Toimituksen yhteinen sähköpostiosoite on tietotrendit@stat.fi. Voit myös soittaa Tilastokeskuksen vaihteeseen numeroon 029 551 1000, niin ohjaamme puhelun eteenpäin.
Mitä saavutettavuuspuutteita Tieto&trendit-verkkolehdessä on?
Valitettavasti verkkolehdessämme on saavutettavuuspuutteita. Pyrimme korjaamaan listassa mainitut puutteet.
Palvelusta löydetyt ongelmat on ryhmitelty saavutettavuuden periaatteiden mukaan. Ongelmien yhteydessä on kerrottu, mikä onnistumiskriteeri asian kohdalla ei täyty.
Havaittava
- Artikkeleissa ja blogeissa käytetyillä kuvilla ei aina ole riittäviä tekstivastineita. Ongelmia esiintyy etenkin vanhoissa sisällöissä. (WCAG 1.1.1)
- Kaikilla videoilla ja äänitteillä ei ole tekstitystä. Ongelmia esiintyy etenkin vanhoissa sisällöissä. (WCAG 1.2.2)
- Kaikilla videoilla ja äänitteillä ei ole kuvailutulkkausta tai mediavastinetta. Ongelmia esiintyy etenkin vanhoissa sisällöissä. (WCAG 1.2.3, 1.2.5)
- Otsikkotasoja ei aina ole käytetty oikein. Esimerkiksi infonostoilla on ylimmän tason otsikko, vaikka sen tulisi olla tasoa alempana. Muissa tapauksissa ongelmia esiintyy etenkin vanhoissa sisällöissä. (WCAG 1.3.1)
- Tilastokuvioissa väri voi olla ainoa visuaalinen keino informaation välittämiseen. (WCAG 1.4.1)
- Tekstin kontrasti voi olla huono silloin, kun sitä on käytetty tilastokuvioissa tai kuvissa. Ongelmia esiintyy etenkin vanhoissa sisällöissä. (WCAG 1.4.3)
- Pyrimme välttämään tekstin esittämistä kuvana, mutta aina tämä ei toteudu. Ongelmia esiintyy etenkin vanhoissa sisällöissä. (WCAG 1.4.5)
Hallittava
- Linkit eivät aina ole täysin selkeitä. Ongelmia esiintyy etenkin vanhoissa sisällöissä. Lisäksi tekstin seassa olevilla ulkoisilla linkeillä ei ole ikonia, joka kertoo toiselle sivustolle siirtymisestä. (WCAG 2.4.4)
- Verkkolehdessämme ei tällä hetkellä ole sivustohakua eikä sivukarttaa. Murupolku on valikoiden lisänä ainoa vaihtoehtoinen tapa sivustolla navigointiin. (WCAG 2.4.5)
- Otsikot eivät välttämättä aina ole riittävän kuvailevia. (WCAG 2.4.6)
Ymmärrettävä
- Kansainvälistä tilastotietoa koskevien sisältöjen yhteydessä on englanninkielisiä linkkejä ja ilmauksia, joita ei ole merkitty englanninkielisiksi. Samanlaisia ongelmia voi olla myös muunkielisten tekstien osalta. Merkintöjen lisääminen ei tällä hetkellä ole teknisesti mahdollista. (WCAG 3.1.2)
Toimintavarma
- Sivujen koodissa on pieniä puutteita, joiden ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa saavutettavuusongelmia. Näitä ovat linkin merkitseminen hakasuluilla sivujen tyylitiedostossa sekä välilyönnit puhelinnumeron sisältävässä linkissä. (WCAG 4.1.1)
Lain ulkopuolella olevat sisällöt
Verkkolehdessämme on sisältöä, jota Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta ei koske. Tällaisia ovat:
- ennen 23.9.2020 julkaistut videot
- ennen 23.9.2019 arkistoitu sisältö
- ennen 23.9.2018 julkaistut tiedostot
- kartat, joita ei ole tarkoitettu navigointiin
- kolmannen osapuolen tuottama sisältö
Tarkemmat tiedot lain ulkopuolelle kuuluvista sisällöistä löytyvät lain ensimmäisestä luvusta, 3 § loppupuolelta.
Muut kuin suomenkieliset nimet ja tilastotermit
Vaatimus muunkielisen tekstisisällön merkitsemisestä ei koske nimiä. Kirjoituksissamme on mukana esimerkiksi organisaatioiden, tutkimusten ja tilastojen vieraskielisiä nimiä, ilman avustaville välineille tarkoitettua kielimerkintää.
Vaatimus ei myöskään koske ammattisanastoa. Kirjoituksissamme saatetaan käyttää englanninkielisiä tilastotermejä, joita ei ole merkitty englanninkielisiksi. Tarjoamme termeille kuitenkin suomenkielisen vastineen aina, kun mahdollista.
Lisätietoa kielimerkintöjen vaatimuksesta löydät täältä (englanniksi).
Huomasitko muita saavutettavuusongelmia?
Jos huomaat verkkolehdessämme puutteita, joita ei ole listattu tällä sivulla, kerro niistä meille! Teemme parhaamme ongelmien korjaamiseksi.
Voit ottaa yhteyttä:
- Tilastokeskuksen palautelomakkeella
- sähköpostilla, saavutettavuus@stat.fi
- soittamalla Tilastokeskuksen tietopalveluun, p. 029 551 2220
Vastaamme palautteeseesi mahdollisimman pian ja viimeistään kahden viikon sisällä.
Saavutettavuuden valvonta
Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, kerro siitä ensin meille. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.
Jos et ole tyytyväinen meiltä saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.
Valvontaviranomaisen yhteystiedot
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
Saavutettavuusvaatimukset-verkkopalvelu
puhelinnumero (vaihde) 0295 016 000
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.