Tästä tilastosta on olemassa uudempi julkaisu

Tuorein julkaisu: Rakentamisen liikevaihtokuvaaja 2020, tammikuu

Julkaistu: 12.4.2019

Rakentamisen liikevaihdon kasvu jatkui helmikuussa

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi helmikuussa 7,0 prosenttia ja myynnin määrä 2,4 prosenttia edellisen vuoden helmikuuhun verrattuna. Toimialoista parhaiten kehittyi maa- ja vesirakentaminen, jossa sekä liikevaihto että myynnin määrä kasvoivat vahvasti.

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, helmikuu 2019, %

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, helmikuu 2019, %

Liikevaihto kasvoi helmikuussa hyvin kaikilla rakentamisen toimialoilla. Työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos vaihteli erikoistuneen rakennustoiminnan 5,9 prosentista maa- ja vesirakentamisen 10,2 prosenttiin. Myynnin määrän kehityksessä oli kuitenkin enemmän toimialoittaisia eroja. Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu myynnin määrä kasvoi 8,0 prosenttia vuodentakaisesta kun talonrakentamisessa vastaava luku oli 2,6 prosenttia ja erikoistuneessa rakennustoiminnassa 1,4 prosenttia. Muutosprosenttien vaihtelua selittää hintojen erilainen kehitys toimialojen välillä. Myynnin määrä lasketaan poistamalla liikevaihdosta hintojen muutoksen vaikutus.

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Rakentamisen liikevaihto kasvoi helmikuussa lähes saman verran kuin tammikuussa

Helmikuun kausitasoitettu muutos edellisestä kuukaudesta oli nollan tuntumassa niin rakentamisen liikevaihdon kuin myynnin määrän osalta. Työpäiväkorjatut liikevaihdot kasvoivat vuodentakaisesta tammi- ja helmikuussa lähes yhtä nopeasti. Myös loka- ja marraskuun työpäiväkorjatut liikevaihdot ovat kasvaneet samaan tahtiin. Rakentamisen liikevaihtokuvaajalle on tyypillistä, että rakennusyritysten laskutuskäytännöistä johtuen liikevaihtopiikit vaihtelevat kuukausittain. Tämä tarkoittaa, että liikevaihto voi kasvaa joinakin kuukausina voimakkaasti, mutta myös tasaisen kasvun kausia ilmaantuu.

Rakentamisen kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Rakentamisen kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projektia varten on työskennelty useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Rakentamisen liikevaihdon trendit toimialoittain (TOL 2008)

Rakentamisen liikevaihdon trendit toimialoittain (TOL 2008)

Lähde: Rakentamisen liikevaihtokuvaaja 2019, helmikuu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Liina Arhosalo 029 551 3612, Heli Suonio 029 551 2481, rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (303,0 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Liitetaulukot

Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 12.4.2019

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakentamisen liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5919. helmikuu 2019. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 7.4.2020].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/rlv/2019/02/rlv_2019_02_2019-04-12_tie_001_fi.html