Skicka sekretessbelagd e-post till Statistikcentralen

Du kan skicka krypterade e-postmeddelanden och bilagor till Statistikcentralens e-postadress på https://turvaviesti.tilastokeskus.fi/

Du kan välja användargränssnittets språk i menyn upp i högra hörnet.

""

Registrera dig i tjänsten 

Du måste registrera dig i tjänsten för att kunna sända meddelanden. (Om du inte har använt säker e-post under de senaste 30 dagarna måste du registrera dig i tjänsten igen.)

Gå till adressen https://turvaviesti.tilastokeskus.fi/. Skriv din e-postadress i fältet ”Avsändare” och klicka på knappen ”Fortsätt”.

""

I nästa ruta finns information om registreringen. Trycka på knappen ”Registrera”.

""

Den säkra e-posten meddelar då registreringen lyckats. Ett e-postmeddelande som innehåller en länk för sändning av meddelandet skickas automatiskt till den e-postadress du angett. Gå till din e-post.

Öppna meddelandet som anlänt till din e-post från säker e-post från adressen no-reply@stat.fi. I meddelandets rubrik står det ”Rekisteröidy / Registrering / Registration”. Klicka på länken i meddelandet. Den för dig till den webbsida där du kan skriva e-post.

Skicka säker e-post

Skriv i fältet ”Mottagare” adressen till Statistikcentralens mottagare. Statistikcentralens e-postadresser har formen fornamn.efternamn@stat.fi. Om du skickar meddelandet till flera mottagare, lägg ett kommatecken (,) mellan adresserna.

""

Säkerheten för ett meddelande som skickas kan höjas genom att använda telefonnummerverifiering. Genom att använda telefonnummerverifiering kan du säkerställa att meddelandet inte går till fel person, till exempel på grund av ett inmatningsfel. Då du använder telefonnummerverifiering får mottagaren en PIN-kod i ett sms till sin mobiltelefon. Med denna PIN-kod kan mottagaren öppna det säkra e-postmeddelandet. Telefonnummerverifiering kan användas genom att till mottagarens e-postadress lägga till telefonnumret.sec (t.ex. anna.ambetsman@stat.fi.050123456.sec)

Skriv ämnet och meddelandet och bifoga nödvändiga dokument. Den största tillåtna bilagestorleken är 400 Mb. Vid behov kan en fil också sändas som packad. Du kan söka filen på din dator med en funktion som öppnas med knappen ”Bläddra". Bilagan sparas tillsammans med meddelandet med knappen ”Bifoga”.

""

Klicka sedan på "Sänd". När du har sänt meddelandet får du en bekräftelse av säkerhetsposten på att sändningen har lyckats.

När du har skickat meddelandet kan du spara det inkl. bilagor med funktionen ”Spara".

""

Logg ut ur det krypterade e-postmeddelandet genom att trycka på knappen ”Avsluta" eller skriv ett nytt meddelande genom att trycka på knappen ”Nytt meddelande".

""