Mistä rahoitusasemasta Suomi lähti koronakriisiin?
Viime vuoden lopussa koronavirus tuntui kaukaiselta ja mahdolliset vaikutukset Suomeen vähäisiltä. Maaliskuun lopulla edessä oli kuitenkin yhteiskunnallinen pysähdys. Vaikutukset ovat alkaneet näkyä jo nopeimmissa suhdannetilastoissa. Rahoituserien osalta ensimmäisen neljänneksen tiedot ovat saatavilla kesäkuussa, noin 80 päivää neljänneksen päättymisen jälkeen.
Kiinnostavaa todennäköisen käänteen lisäksi on myös se, minkälaisesta rahoitusasemasta kriisiin lähdettiin. Tässä kirjoituksessa käyn läpi Suomen kotimainen ja ulkomainen rahoitusasema vuoden 2019 lopussa keskittyen julkiseen sektoriin, kotitalouksiin ja yrityksiin. Pohdin myös, missä ja miten kriisin vaikutukset tulevat näkymään jatkossa.
Julkisen sektorin tiedoissa kriisi näkyy pitemmällä aikavälillä
Valtio ja kunnat lähtivät kriisiin tilanteessa, jossa velkaantuminen on jatkunut jo pitkään.
Vuoden 2019 lopussa valtiosektorilla oli velkaa 118,2 miljardia euroa ja paikallishallinnolla 24,2 miljardia euroa. Sektorit eroavat kuitenkin toisistaan merkittävästi, vaikka koronakriisin vaikutukset esimerkiksi verotulojen kehitykseen ovat molemmilla samanlaiset.
Valtion joukkovelkakirjojen korko on viime aikoina ollut jopa negatiivinen. Kuntasektorilla taas on hyvin erilaisia toimijoita suurista kaupungeista pieniin maaseutumaisiin alueisiin.
Kuntien varainhankintamahdollisuudet ovat Kuntarahoituksen ja pankkien antaman lainarahoituksen vuoksi melko hyvät, mutta yksittäisen kunnan tosiasiallinen kyky ottaa velkaa vaihtelee runsaasti. Kunnat eivät saisi myöskään ottaa velkaa perustoimintojensa rahoittamiseen.
Julkisen sektorin velanotossa kriisin vaikutukset tulevat näkymään selkeämmin vasta ajan kuluessa. Tässä vaiheessa on kuitenkin selvää, että verotulot tulevat laskemaan ja velanotto tulee lisääntymään.
Työeläkelaitosten rahoitusvarallisuutta oli vuoden 2019 lopussa 215,9 miljardia euroa, josta 52,6 miljardia euroa oli sijoitettuna kotimaahan ja 163,4 miljardia ulkomaille. Sekä osakkeiden että sijoitusrahastojen arvot laskivat maaliskuussa, ja tämä tulee näkymään myös työeläkelaitosten rahoitusvarallisuudessa.
Taulukossa 1 näkyy työeläkelaitosten rahoitusvarallisuus vuoden 2019 lopussa ja miten se jakaantuu eri rahoitusinstrumenttien ja ulkomaiden ja kotimaan välillä. Suurin osa työeläkelaitosten rahoitusvarallisuudesta on ulkomaisissa sijoitusrahastoissa. Muidenkin rahoitusinstrumenttien kohdalla ulkomaisia sijoituksia on kotimaisia enemmän, mutta ero ei ole yhtä merkittävä.
TAULUKKO 1. TYÖELÄKELAITOSTEN RAHOITUSVARALLISUUS VUODEN 2019 LOPUSSA, miljardia euroa
Kotimaa yhteensä | 52,6 |
---|---|
Noteeratut osakkeet | 16,7 |
Sijoitusrahasto-osuudet | 9,7 |
Muut rahoitusinstrumentit | 26,2 |
Ulkomaat yhteensä | 163,4 |
Noteeratut osakkeet | 12,9 |
Sijoitusrahasto-osuudet | 111,1 |
Muut rahoitusinstrumentit | 39,3 |
Yhteensä | 215,9 |
Lähde: Tilastokeskus, Julkisyhteisöjen rahoitustilinpito
Kotitaloudet ennätysvelkaantuneita, myös varallisuutta on paljon
Kotitalouksien velkaantumisasteeseen vaikuttaa moni tekijä. Toisaalta lomautusten ja lisääntyvän työttömyyden takia kotitalouksien tulot laskevat. Samalla kuitenkin myös yksityinen kulutus on laskussa. Velkaantumisen muutoksetkaan eivät ole yksiselitteistä.
Osalla kotitalouksista kriisin vaikutukset ovat toistaiseksi melko pieniä, koska työtä on voitu jatkaa etätöissä. Erikoistutkija Hanna Sutela arvioi, että noin puolet palkansaajista on jatkanut koronakriisin aikana etätöissä. Samalla rahaa saattaa säästyä, kun lounaat syödään kotona ja ostoskeskuksissa ei vietetä aikaa.
Joissain kotitalouksissa taas lomautus tai jopa irtisanominen on tullut eteen hyvin nopeasti.
Koska kotitalouksien lainoista euromääräisesti suurin osa on sidoksissa asuntoihin, nämä lainat myös vahvasti vaikuttavat velkaantumisasteeseen.
Asuntokauppa on ainakin toistaiseksi näyttänyt hiljentymisen merkkejä, mutta se ei välttämättä tule näkymään vielä maaliskuun tilanteessa. Monet silloin tehdyt asuntokaupat on tosiasiallisesti sovittu jo ennen koronan täyttä vaikutusta.
Myöskään asuntolainojen lyhennysvapaiden vaikutus ei maaliskuun lopussa vielä tule näkymään lainaluvuissa. Jatkossa lyhennysvapaat lisäävät myös käytettävissä olevia tuloja, mutta kuluvatko nämä rahat elämiseen vai jääkö niistä mahdollisesti myös enemmän säästöön, jää nähtäväksi.
Rahoitustilinpidon tiedoista kotitalouksista kiinnostavimpia tunnuslukuja ovat velkaantumisaste ja rahoitusvarallisuus. Kotitalouksien velkaantumista ja rahoitusvaroja on laajemmin käyty läpi Tuomas Koiviston artikkelissa Kotitalouksien velat ja rahoitusvarallisuus – molemmat ovat kasvaneet 2000-luvulla.
Vuoden 2019 lopussa kotitalouksien velkaantumisaste oli 129 prosenttia. Sen kasvu on jatkunut jo 20 vuotta, tosin 2000-luvun alun vuosien kiivain tahti on sittemmin tasaantunut. Vaikka käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet myös, lainamäärän tuloja nopeampi kasvu on pitänyt velkaantumisasteen nousussa. (Kuvio 2)
Kotitalouksien velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla niiden lainavelat vuosineljänneksen lopussa edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.
Käytettävissä olevien tulojen kasvu on näkynyt myös kotitalouksien rahoitusvarallisuuden kasvuna (kuvio 3). Tulojen kasvu on ollut jatkuvaa ja suhteellisen tasaista. Rahoitusvarat sen sijaan ovat kasvaneet vauhdilla lukuun ottamatta finanssikriisin tuomaa notkahdusta.
Rahoitusvaroihin ei lasketa mitään kiinteää varallisuutta, esimerkiksi asunto-osakeyhtiön osakkeita, vaan tarkastelussa huomioidaan erilaiset sijoitusinstrumentit kuten osakkeet ja sijoitusrahasto-osuudet. Rahoitusvarojen kasvu selittyy osin niiden arvon nousulla, mutta myös varsinaiset sijoitukset ajanjaksolla ovat lisääntyneet.
Kotitalouksien rahoitusvarallisuudessa kriisin vaikutukset tulevat näkymään sijoitustuotteiden arvonlaskujen myötä. Kuten kuviosta 4 näkyy, iso osa kotitalouksien rahoitusvarallisuudesta on kuitenkin perinteisesti talletuksissa ja niiden arvoon kriisillä ei ole vaikutusta.
Kriisi voi myös lisätä intoa säästämiseen, ja tämä näkyisi todennäköisimmin juuri talletusten kasvuna. Euroopan komission ennusteessa Suomen kohdalla mainitaankin, että todennäköisesti kotitaloudet lisäävät säästämistä. Niillä kotitalouksilla, joilla on jo ennestään varoja osakesijoituksissa ja sijoitusrahastoissa, säästäminen voi kohdistua myös niiden hankintaan.
Yritysten lainarahoituksen kasvu ollut viime vuosina maltillista
Yrityssektoriin mahtuu monenlaisia toimijoita mikroyrittäjistä suuriin kansainvälisiin konserneihin. Yritysten mahdollisuudet hankkia toiminnalleen rahoitusta myös vaihtelevat koosta ja toimialasta riippuen. Esimerkiksi joukkovelkakirjat ovat käytännössä vain suurien yritysten mahdollisuus, mutta lainarahoitus on mahdollista myös pienyrityksille.
Kuviossa 5 on kuvattu yritysten lainarahoituksen tasoa (vasen asteikko) ja sen muutosta (oikea asteikko). Viime vuosina lainarahoituksen kasvu on ollut maltillista verrattuna esimerkiksi finanssikriisiä edeltävään muutamaan vuoteen.
Oletettavasti yritysten lainan tarve kasvaa jatkossa, mutta investointien vähentymisellä voi olla myös päinvastaisia vaikutuksia. Suomen Pankki kertoi huhtikuun lopussa, että suuria yrityslainoja nostettiin runsaasti maaliskuussa, mutta pieniä taas vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lisäksi runsaasti yrityslainasopimuksia neuvoteltiin uusiksi.
Vaikuttaako kriisi rajat ylittävään rahoitukseen?
Maksutaseen osana oleva kansainvälinen rahoitusasema kertoo nimensä mukaisesti Suomen ja ulkomaiden välisen rahoituksen tasosta ja rahoitustase muutoksista kansainvälisessä rahoitusasemassa. Toukokuussa julkaistu maaliskuun kuukausittainen rahoitustase ei tuonut esille mitään erityistä suuntaa vaan tilanne vaikutti stabiililta.
Taloudellisen toimeliaisuuden väheneminen kautta linjan tulee todennäköisesti näkymään myös Suomen ja ulkomaiden välisessä rahoitusasemassa, mutta ei välttämättä heti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. On myös mahdollista, että kriisin koskettaessa käytännössä kaikkia maita, se ei näy yhtä selvästi yksittäisten maiden välillä kuten esimerkiksi eurokriisissä tapahtui.
Ulkomaisen rahoitusaseman muutokset ovat myös riippuvaisia siitä, minkä tyyppisestä sijoituksesta on kyse. Noteeratut osakkeet ja sijoitusrahasto-osuudet eli ns. portfoliosijoitukset ovat alttiimpia nopeille heilahteluille kuin esimerkiksi joukkovelkakirjat tai lainat.
Mitä pitempiaikaisesta rahoitusjärjestelystä on kyse, sitä pienempi vaikutus koronakriisillä on maaliskuun lopussa ehtinyt olla. Suurinta vaihtelua onkin odotettavissa juuri pörssiosakkeiden ja sijoitusrahasto-osuuksien arvoille.
Kuviossa 6 näkyy yritysten ulkomainen varallisuus sijoitusinstrumenteittain vuodesta 2009. Yrityksien ulkomainen nettorahoitusasema on ollut negatiivinen jo vuosia. Tämä tarkoittaa sitä, että suomalaisiin yrityksiin on sijoitettu pääomia ulkomailta.
Yritysten kohdalla suurin liike nettorahoitusasemassa on ollut osakkeilla ja osuuksilla sekä lainoilla. Osakkeet ja osuudet sisältävät noteeratut osakkeet, joihin on virrannut pääomia ulkomailta viime vuosina.
Noteerattuihin osakkeisiin vaikuttavat myös osakekurssien arvonmuutokset. Myös lainoissa pääoma on kulkenut Suomeen lisääntyvässä määrin. Sen sijaan esimerkiksi velkapapereissa tilanne on ollut hyvin stabiili.
Kotitalouksien säästäminen lisääntyy
Koronakriisin alkaessa Suomen kansantalouden rahoitusasema oli selkeästi heikompi kuin finanssikriisiin lähdettäessä. Julkisyhteisöt ovat jo valmiiksi velkaantuneempia, samoin kotitaloudet. Julkisyhteisöjen paineet lisävelkaantumiselle ovat kovat, ja toistaiseksi näyttäisi siltä että kriisiä hoidetaan elvyttämällä.
Kotitalouksien säästäminen todennäköisesti lähtee kasvuun, kuten yleensäkin epävarmoissa tilanteissa. Kotitalouksia on kuitenkin monenlaisia, ja kriisi vaikuttaa eri tavalla riippuen esimerkiksi työllisyystilanteesta. Joidenkin säästämismahdollisuudet jopa paranevat, kun kulutusmahdollisuuksia on vähemmän.
Yrityssektorin rahoitusasema on viime vuodet ollut jokseenkin stabiili. Nyt alkanut kriisi kuitenkin tulee heiluttamaan monia yrityksiä, etenkin palvelualoilla. Muutoksista yrityssektorin taloudellisessa tilanteessa on jo merkkejä lainojen osalta.
Kirjoittaja työskentelee Tilastokeskuksen maksutasetilastossa.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.