Yli puolet vähentänyt jo kulutustaan ja aikoo vähentää jatkossakin
Koronakriisillä on odotetusti ollut selvä vaikutus kansalaisten kulutukseen, kertovat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamus -tutkimuksen lisäkysymykset. Ne kertovat samaa tarinaa kulutuksen laskusta kuin korttiostojen perusteella tehdyt arviot.
Noin 60 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti vähentäneensä omaa kulutustaan pandemian takia. Kaiken kaikkiaan 13 prosenttia oli vähentänyt kulutustaan paljon ja 46 prosenttia hieman.
Noin neljä kymmenestä (37 %) arvioi, ettei pandemialla ole ollut vaikutusta heidän kulutukseensa, ja viidellä prosentilla kriisi oli jopa lisännyt kulutusta.
Suurin piirtein samassa määrin vastaajat arvelevat vähentävänsä kulutustaan koronapandemian takia lähikuukausina joko paljon (13 %) tai hieman (44 %).
Noin neljä kymmenestä aikoo lähikuukausina pitää kulutuksen ennallaan ja nelisen prosenttia aikoo lähikuukausina jopa lisätä kulutustaan.
Samankaltaisia tuloksia saadaan myös sen osalta, kuinka moni kokee pandemian heikentäneen omaa taloudellista tilannettaan. Reilu kymmenesosa (12 %) vastaajista arveli kriisin heikentävän heidän taloudellista tilannettaan huomattavasti ja 40 prosenttia jossain määrin. (Kuvio 1)
Peräti 46 prosenttia kuitenkin arvioi, ettei kriisillä ole vaikutusta heidän taloudelliseen tilanteeseensa. Muutamalla prosentilla (3 %) tilanne oli jopa parantunut.
Siinä missä reilu puolet arvioi pandemian heikentävän omaa taloudellista tilannetta lähikuukausina, miltei kaikki (99 %) uskoivat Suomen yleisen taloudellisen tilanteen heikkenevän lähikuukausina. Valtaosa eli 74 prosenttia uskoi taloudellisen tilanteen heikkenevän huomattavasti ja neljännes jossain määrin.
Koronapandemian vaikutukset talouteen ja työllisyyteen herättävät paitsi huolta myös lukuisia kysymyksiä. Näihin tietotarpeisiin vastatakseen Tilastokeskus tuottaa jatkossakin vakiintuneita suhdannemittareita, kuten kokonaistuotannon kehityksestä kertovia bkt-lukuja ja työllisyysastetietoja.
Rajoitukset ovat kuitenkin vaikuttaneet taloustilanteeseen poikkeuksellisen äkillisesti, ja akuutista tilanteesta kertovalle tiedolle on nyt erityisen kova kysyntä. Siksi päätimme tuottaa myös hieman nopeammalla rytmillä suuntaa-antavia tietoja ja lisäsimme kuluttajien luottamus -tutkimukseen huhtikuun aikana pandemiaan liittyviä kysymyksiä.
Lisäkysymyksillä pyrimme saamaan ensinnäkin tietoa siitä, miten korona oli vaikuttanut vastaajien taloustilanteeseen, ja toisaalta kartoittamaan arvioita tulevaisuuden näkymistä. Aiemmin olemme raportoineet tietoja yrittäjiin liittyen.
Kirjoittaja on erikoistutkija Tilastokeskuksen väestö- ja elinolotilastot -yksikössä.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.