Siirry etusivulle - Tilastokeskus
uutinen

Kuluttajahintaindeksissä käyttöön uusi luokitus ensi vuoden alussa

Uutinen

Kuluttajahintaindeksissä otetaan käyttöön uusi yksityisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukainen luokitus (COICOP) tammikuussa 2026. Tämä aiheuttaa muun muassa aikasarjakatkoksia kuluttajahintaindeksiin.

Kansainvälistä yksityisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukaista COICOP -luokitusta päivitettiin maailmanlaajuisesti vuosien 2016–2018 aikana, ja se vahvistettiin käyttöön vuonna 2018. Uuden version nimi onkin tästä johtuen COICOP2018.

Luokitus otetaan käyttöön kaikissa maailman valtioissa vuosien 2020–2029 aikana neljällä eri tilastoalueella. Suomessa luokitus otettiin käyttöön Tilastokeskuksen tuottamassa kulutustutkimuksessa vuonna 2024, jonka jälkeen se otetaan käyttöön syyskuussa 2025 kansantalouden tilinpidon yksityisissä kulutusmenoissa ja vuoden 2026 alussa kuluttajahintaindeksissä.

Olemme koonneet tietoja COICOP-luokituksen muutoksista ja niiden vaikutuksista kuluttajahintaindeksiin:

1. Mikä on COICOP-luokitus?

COICOP-luokitus on kotitalouksien menojen kansainvälinen viiteluokitus, jonka tarkoituksena on tarjota standardoitu rakenne ja hierarkia tuotteille ja palveluille, joita kotitaloudet kuluttavat. Hierarkia sisältää 15 pääryhmää, joiden alle tuotteet ja palvelut on ryhmitelty käyttötarkoituksen mukaisiin ryhmiin. Kuluttajahintaindeksi ottaa käyttöön näistä pääryhmistä ensimmäiset 13. Hierarkiatasoja on neljä: pääryhmä, ryhmä, luokka ja alaluokka.

Jokainen tuote tai palvelu linkitetään luokituksessa soveltuvimpaan alaluokkaan. Luokitusta käytetään tilaston koostamisen eri työvaiheissa kuten tiedonkeruussa, painojen määrityksessä, indeksilaskennassa ja tilastojen julkistamisessa.

2. Miksi YK:ssä ryhdyttiin uudistamaan COICOP1999-luokitusta?

Aiempi luokitus oli ollut käytössä lähes 20 vuotta muuttumattomana ja se oli sisällöltään osittain vanhentunut. Markkinoilla on tullut näinä vuosikymmeninä uusia tuotteita ja palveluita, ja kotitalouksien kulutustottumukset ovat tämän myötä muuttuneet. Vanhassa luokituksessa tuotteita ja palveluita oli sekaisin, joten haluttiin muodostaa systemaattinen rakenne näiden esittämiselle loogisina kokonaisuuksina. Vanhan luokituksen tuote- ja palvelujaottelu ei täyttänyt epätarkkuudessaan tiedon käyttäjien tarpeita.

Kaikki nämä muutokset haluttiin huomioida COICOP-luokituksessa, jonka vuoksi vuoden 1999 luokitusta lähdettiin päivittämään vuonna 2016.

3. Käytetäänkö uutta luokitusta kaikkialla maailman tilastovirastoissa?

Kyseessä on maailmanlaajuinen luokitus, joten tarkoitus on, että kaikki tilastovirastot käyttävät luokitusta kuluttajahintaindeksin tuotannossa.

Luokituksesta tehdään Euroopan-laajuinen versio, jossa esimerkiksi elintarvikkeet ryhmän Liha-alaluokka jaotellaan tarkempiin hyödykkeisiin. Tällä halutaan varmistaa, että EU-jäsenmaiden välistä vertailua varten on tarvittavat hyödykkeet eritellysti mukana.

Luokituksesta jäsenmaat tekevät niin halutessaan kansallisen version, jossa yhteistä rakennetta täydennetään kansallisilla tarkan tason hyödykkeillä. Esimerkki kansallisen tason alajaosta on Uudet-autot -alaluokka, joka jakautuu uusiin fossiilisiin polttoaineautoihin, hybridiautoihin ja sähköautoihin.

4. Onko uuteen luokitukseen siirtymisellä vaikutuksia kuluttajahintaindeksin koostamiseen?

Kyllä. Uuteen luokitukseen siirtyminen vaikuttaa muun muassa seuraavalla tavalla:

  • Tuotteiden ja palveluiden luokittelu noudattaa uusia luokitusvaatimuksia. Esimerkiksi tietokoneet luokitellaan nykyisin pääryhmään 09 Kulttuuri ja vapaa-aika, kun taas uudessa luokituksessa ne luokitellaan pääryhmään 08 Informaatio ja viestintä.
  • Otetaan käyttöön uusia palveluhyödykkeitä, esim. ostosten kotiinkuljetus.
  • Uusi luokitus sisältää uuden pääryhmän, kun nykyinen pääryhmä 12 Muut tavarat ja palvelut jakautuu kahtia: 12 Vakuutus- ja rahoituspalvelut ja 13 Henkilökohtainen hygienia, sosiaaliturva ja muut tavarat ja palvelut.
  • Kuluttajahintaindeksiin tulee aikasarjakatkoksia.

5. Uuden luokituksen käyttöönotto aiheuttaa aikasarjakatkoksen, kun nykyinen luokitus muuttuu olennaisesti. Tehdäänkö tilaston käyttäjiä varten aikasarjoja, jotta niitä ei tarvitse koostaa itse?

Kyllä. Tarkoitus on tarjota kansallisia käyttäjiä varten kuluttajahintaindeksin (KHI) aikasarja vuosilta 1995–2025 vähintään pääryhmittäin ja luokittain. EU-jäsenmaiden välistä vertailua varten tuotetaan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) ja yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin kiintein veroin (YKHI-Kive) aikasarjat vuosilta 1995–2025 pääryhmittäin ja luokittain. Vuosien 2012–2025 indeksit tarjotaan alaluokkatasojen mukaan.

Muutosten vaikutuksesta kuluttajahintaindeksin painorakenteeseen ja tuotettuun indeksiin tiedotetaan lähemmin tämän vuoden loppupuolella.

Lisätietoa COICOP-luokituksesta:

Yksityisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukainen luokitus COICOP uudistuu 2024–2026

YK:n luonnos COICOP2018-luokituksesta: Classification of Individual Consumption
According to Purpose (COICOP) 2018 (pdf)

Eurostatin luokitusversio COICOP (version 2) (englanniksi)

Yhteystiedot

kuluttajahintaindeksi@stat.fi

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.