Puolet myönnetyistä suorista yritystuista energiaan, liikenteeseen ja viestintään vuonna 2022

Katsaus liittyy aiheisiin:Yritykset
katsaus | Yritystukitilasto 31.12.2022

Muutos

Yritystukitilaston aineistopohjaa on laajennettu sisältämään kattavammin eri tukiohjelmia kuin aiemmin.
Lue lisää muutoksesta

Tilastokeskuksen tietojen mukaan yritystukea sai 44 165 yritystä vuonna 2022. Toimialoittain eniten tukea saaneita yrityksiä oli kuljetus- ja varastointi -toimialalla (7 298 kpl). Rakennusalalla, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä kaupan toimialalla on jokaisessa noin 4 000 tukea saanutta yritystä.

TKI-toiminta, kansainvälistyminen ja yritystoiminta on rahallisesti eniten tuettu yritystuen tavoiteluokka

Yritystuilla on aina yhteiskunnallinen tavoite ja sitä on tilastossa mitattu jaottelemalla tuet seitsemään luokkaan: asuminen-luokka, energia-luokka, liikenne ja viestintä -luokka, ympäristönsuojelu-luokka, työllisyys- ja aluepolitiikka -luokka, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta, kansainvälistyminen ja yritystoiminta -luokka sekä muut tuet -luokka. Muut tuet sisältävät mm. kulttuuriin ja poikkeusoloihin liittyviä tukia.

TKI-toimintaan, kansainvälistymiseen ja yritystoimintaan tukea sai 20 450 yritystä. Toinen yleinen luokka oli työllisyys- ja aluepolitiikka, johon liittyvää tukea sai 19 030 yritystä. Euromääräisesti tukea maksettiin ja myönnettiin eniten TKI-toimintaan, kansainvälistymiseen ja yritystoimintaan myöntöjen ollessa 516 miljoonaa euroa. Tukia jaettiin paljon myös energian sekä liikenteen ja viestinnän tavoiteluokille. Ympäristönsuojeluun tarkoitettuja tukia maksettiin viiden miljoonan euron verran. Takaukset jakaantuvat tasaisesti asumisen (856 milj. euroa) sekä TKI-toiminnan, kansainvälistymisen ja yritystoiminnan takauksiin (858 milj. euroa).

Tuensaajista 82 % mikroyrityksiä

Maksetuista suorista tuista noin kolmannes menee mikroyrityksille, kolmannes pienille ja keskisuurille yrityksille ja kolmannes suuryrityksille. Lainoista 60 % ja takauksista 37 % myönnettiin suuryrityksille. Varsinkin takauksien kohdalla monet pienemmät, pääosin kiinteistöalan yritykset saivat huomattavia takauksia.

Suoraa yritystukea myönnettiin yritykselle keskimäärin 59 600 euroa ja maksettiin 29 100 euroa. Kokoluokan mukaan yritys saa sitä enemmän tukea, mitä suurempi se on. Mikroyritykselle maksetaan keskimäärin 13 400 euroa kun taas suuryritykselle 763 300 euroa. Pienille yrityksille maksetaan keskimäärin 49 300 euroa ja keskisuurille 137 500 euroa.

Kuljetus- ja varastointi -toimiala sai eniten yritystukea

Euromääräisesti suoraa tukea myönnettiin eniten kuljetus- ja varastointi -toimialalle, 492 miljoonaa euroa. Metalliteollisuudelle tukea myönnettiin 174 miljoonaa euroa ja kaupan alalle 92 miljoonaa. Alkutuotantoon tukea myönnettiin 18 miljoonaa euroa.

Suoraa tukea maksettiin 149 miljoonaa kuljetus- ja varastointi -toimialalle ja 128 miljoonaa euroa metalliteollisuudelle. Kolme vähiten tukea saanutta toimialaa olivat kaupan ala (49 milj. euroa), rakennusala (33 milj. euroa) ja alkutuotanto (15 milj. euroa).

Lainoista yli puolet eli 373 miljoonaa euroa myönnettiin metalliteollisuudelle. Takauksia myönnettiin eniten muut palvelualat -toimialalla (740 milj. euroa), eli pääosin kiinteistöalalle. Metalliteollisuus (204 milj. euroa) ja kaupan ala (151 milj. euroa) olivat aloja, joille myönnettiin huomattavasti takauksia.

Yritystä kohden suoraa tukea myönnettiin eniten metsäteollisuuden yrityksille, keskimäärin 200 200 euroa yritystä kohden. Suoria tukia myös maksettiin eniten metsäteollisuudelle, jossa yritystä kohden tukisumma oli keskimäärin 192 900 euroa. Vähiten tukea myönnettiin ja maksettiin yritystä kohden alkutuotannolle.

Yritystukea saaneiden osuus suurin pienillä yrityksillä

Vuonna 2022 kaikista yrityksistä 11,7 % sai yritystukea. Yritystueksi lasketaan tässä suorat yritystuet, lainat ja myönnetyt takaukset. Yhteensä yritystukea sai 44 165 yritystä, joista 82 % oli mikroyrityksiä. Kuitenkin suhtautettuna kaikkiin Suomessa toimiviin yrityksiin vain 10,3 % mikroyrityksistä sai yritystukea. Pienistä yrityksistä tukea sai 36,1 %, keskisuurista 27,5 % ja suuryrityksistä 18,2 %. Kuitenkin suhtautettuna tuensaajien liikevaihtoon ja henkilöstömäärään huomataan, että nämä osuudet ovat suurempia kuin lukumäärään perustuvat osuudet. Tämä tarkoittaa sitä, että tuensaajat ovat omassa kokoluokassaan tavallista suurempia yrityksiä. Alla olevasta taulukosta havaitaan myös, että tukea saaneiden yritysten henkilöstömäärä on pääosin suhteessa suurempi kuin liikevaihto. Näin ollen tukea jaetaan paljon työllistäville yrityksille.

Yritystukia jaetaan monille yrityksille, mutta euromääräisesti tuet keskittyvät harvoille. Vain prosentti tuensaajista saa puolet maksetuista suorista tuista. Samasta syystä maksetun tuen keskiarvo yritystä kohden on huomattavasti suurempi kuin mediaani. Vuonna 2022 maksetun tuen keskiarvo oli 29 100 euroa, kun mediaani oli vain 4 000 euroa.

Muutos

Yritystukitilaston aineistopohjaa on laajennettu sisältämään kattavammin eri tukiohjelmia kuin aiemmin.
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Julkaisua taustoittavat tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Yrityksen kokoluokka
  • Toimiala
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Tuen tarkoitus
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Yrityksen kokoluokka
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Dokumentaatio

Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

Siirry tilaston dokumentaatioon

Viittausohje

Suomen virallinen tilasto (SVT): Yritystukitilasto [verkkojulkaisu].
Viiteajankohta: 31.12.2022. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 21.1.2025].
Saantitapa:

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti

Palvelusähköposti
tiede.teknologia@stat.fi
Tommi Veistämö
yliaktuaari
029 551 3546

Vastaava osastopäällikkö

Katri Kaaja
osastopäällikkö
029 551 3488

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.