Kulttuuriammateissa työskentelevien määrä supistui vuonna 2023

Katsaus liittyy aiheisiin:Kulttuuri, media ja ajankäyttö
katsaus

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan kulttuuriammateissa työskentelevien lukumäärä supistui vuonna 2023. Vuonna 2023 päätyössään kulttuuriammateissa toimivia oli noin 130 600, mikä oli 5 500 henkeä eli 4 % vähemmän kuin vuonna 2022. Kulttuuritoimialoilla päätyössään työskenteleviä oli 110 500. Määrä pysyi edellisvuoden tasolla.

Kulttuurialojen työllisyys pienempi kuin ennen koronapandemiaa

Kulttuurialojen työllisyys oli edelleen pienempi kuin ennen COVID19-pandemiaa. Vielä vuonna 2019 päätyössään kulttuuriammateissa toimivia oli 139 000 ja kulttuuritoimialoilla työskenteleviä 118 800.

Lukuja tarkastellessa on hyvä pitää mielessä, että työvoimatutkimuksessa haastateltavan toimiala määrittyy työnantajan tai oman yrityksen toimialan mukaan. Ammattitieto puolestaan perustuu haastateltavan omaan ilmoitukseen. Kulttuuriammattilaisiin lukeutuukin palkansaajien ja yrittäjien lisäksi muun muassa freelancereitä sekä apurahoilla työskenteleviä.

Joka neljäs kulttuuriammattilainen oli yrittäjä

Yrittäjyys oli yleistä kulttuuriammattilaisten keskuudessa. Vuonna 2023 päätyössään kulttuuriammateissa toimivista 25 % oli yrittäjiä, kun muissa ammateissa osuus oli 13 %. 

Vuonna 2023 päätyössään kulttuuriammateissa toimivista 61 % työskenteli palkansaajina pysyvässä työssä. Määräaikaisessa työssä palkansaajina puolestaan työskenteli 13 % kulttuuriammattilaisista. Muissa ammateissa toimivista pysyvä työ palkansaajina oli 73 %:lla ja määräaikainen työ 14 %:lla. 

11 % kulttuuriammattilaisista teki useaa samanaikaista työtä

Useat samanaikaiset työpaikat olivat tavanomaisia kulttuuriammateissa toimivien keskuudessa. Vuonna 2023 useampi kuin yksi työpaikka oli päätyössään kulttuuriammateissa toimivista 11 %:lla ja muissa ammateissa toimivista 7 %:lla.

Myös osa-aikaisesti työskenteleminen oli varsin yleistä kulttuuriammattilaisten keskuudessa. Vuonna 2023 päätyössään kulttuuriammateissa toimivista 21 % työskenteli osa-aikaisesti, kun muissa ammateissa osuus oli 18 %. 

Osa-aikaisten lukumäärästä puhuttaessa on otettava huomioon, että työvoimatutkimuksessa osa-aikaisuuden määritelmä perustuu vastaajan omaan arvioon työnsä luonteesta.

Kulttuuriammateissa ja -toimialoilla työskentelevien keskimääräinen viikkotyöaika oli jonkin verran muita ryhmiä lyhyempi. Vuonna 2023 päätyössään kulttuuriammateissa toimivien keskimääräinen viikkotyöaika oli 33,4 tuntia ja muissa ammateissa toimivilla noin 35,4 tuntia. Päätyössään kulttuuritoimialoilla työskentelevillä viikkotyöaika oli keskimäärin 32,2 tuntia ja muilla toimialoilla 35,5 tuntia.

Kulttuuriammattilaiset korkeasti koulutettuja

Työvoimatutkimuksen lukujen valossa kulttuuriammattilaiset olivat myös korkeasti koulutettuja. Vuonna 2023 päätyössään kulttuuriammateissa työskentelevistä 64 % oli korkea-asteen koulutus, siinä missä korkeakoulutettujen osuus muiden alojen ammattilaisista oli 41 %. Toisen asteen koulutus oli kulttuuriammattilaisista 30 %:lla ja muilla aloilla työskentelevistä 41 %:lla.

Ainoastaan 6 %:lla päätyössään kulttuuriammateissa työskentelevistä ei ollut perusasteen jälkeistä koulutusta; muilla aloilla vain peruskoulun suorittaneiden osuus oli 11 %.

Taidealan työttömiä työnhakijoita 7 800

Työ- ja elinkeinoministeriö tuottaa tietoja taidealan työttömistä työnhakijoista. Ministeriön tietoja on julkaistu kulttuuritilaston taulukkopalvelun taulukossa 11.7Taulukkopalvelun kappaleesta 11 löytyy myös muuta tietoa kulttuuri- ja taidealojen työvoimasta.

Vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä taidealan työttömiä työnhakijoita oli noin 7 800, kun vuosi sitten samaan aikaan heitä oli 7 200. Ammatin perusteella suurimmat taidealan työttömien työnhakijoiden ryhmät vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä olivat graafiset suunnittelijat ja muusikot. 

Lukuja tulkittaessa on huomioitava, että työttömien työnhakijoiden tarkastelussa on mukana ainoastaan taidealan toimijoita, siinä missä työvoimatutkimuksen tulokset koskevat laajemmin koko kulttuurialaa.

Työvoimatutkimuksesta voi lukea lisää tilaston verkkosivulta.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Julkaisua taustoittavat tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Toimiala 2008
  • Työnantajasektori
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
  • Ammatti 2010
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
  • Ikäluokka
  • Osa-aikatyö
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Viittausohje

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kulttuuri [verkkojulkaisu].
Viiteajankohta: 31.12.2023. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 19.1.2025].
Saantitapa:

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti

Ella Pitkänen
yliaktuaari
029 551 3988

Vastaava osastopäällikkö

Hannele Orjala
osastopäällikkö
029 551 3582

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.