Adoptiot vähenivät jälleen edellisvuodesta vuonna 2023

Tiedote liittyy aiheisiin:Väestö ja yhteiskunta
tiedote | Adoptiot 2023

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tehtiin 252 adoptiota vuonna 2023. Adoptioita oli 17 (6 %) vähemmän kuin vuonna 2022. Vuodesta 2010 adoptioiden määrä on laskenut 48 %. Adoptioista 138 eli 55 % oli alle 18-vuotiaiden adoptioita.

Keskeisiä poimintoja

  • Adoptioiden määrä on laskenut selvästi 2010- ja 2020-luvuilla. Yksi keskeinen selittävä tekijä on perheen sisäisten adoptioiden vähentyminen.
  • Adoptioista yhä suurempi osa on täysi-ikäisten adoptioita. Kaikista adoptioista 18 vuotta täyttäneiden adoptioita oli 45 % vuonna 2023, kun vuonna 2013 osuus oli 20 %.
  • Adoptioista 65 %:ssa adoptoitava oli syntynyt Suomessa. Suomessa syntyneiden adoptioista kaksi kolmasosaa oli täysi-ikäisten aikuisten adoptioita.
  • Adoptioista kahden vanhemman yhteisadoptioita oli 86 ja yhden vanhemman adoptioita oli 166.

Suurin osa ulkomailla syntyneistä adoptoiduista alle 18-vuotiaita, mutta Suomessa syntyneistä täysi-ikäisiä

Suomessa syntyneiden lasten adoptioita oli 163 ja ulkomailla syntyneiden 89. Suomessa syntyneiden lasten adoptioiden määrä laski edellisvuoteen verrattuna 6 % ja ulkomailla syntyneiden adoptioiden määrä 7 %. Vuodesta 2010 Suomessa syntyneiden adoptioiden määrä on laskenut 44 % ja ulkomailla syntyneiden 54 %.

Ulkomailla syntyneistä adoptoiduista 87 % oli alle 18-vuotiaita. Suomessa syntyneiden adoptioista 63 % oli puolestaan täysi-ikäisten adoptioita. Kaikkiaan täysi-ikäisinä adoptoiduista valtaosa (89 %) oli Suomessa syntyneitä.

Ulkomailla syntyneiden adoptiolapsien yleisimmät syntymämaat olivat Thaimaa (30) ja Etelä-Afrikka (17). Thaimaa on ollut yleisimpiä adoptiomaita myös edellisvuosina.

Yhden vanhemman adoptiot yleisimpiä

Adoptioista yhden vanhemman adoptioita oli 166 ja kahden vanhemman adoptioita 86. Ulkomailla syntyneiden lasten adoptioista 58 % oli kahden vanhemman adoptioita. Suomessa syntyneiden adoptioista kahden vanhemman adoptioita oli vain 21 %.

Yhden vanhemman adoptioissa suurimmalla osalla adoptoitavista oli olemassa toinen juridinen, yleensä biologinen vanhempi. Vain 40:llä adoptoiduista adoptiovanhempi oli adoption jälkeen lapsen ainoa juridinen vanhempi.

Perheen sisäisten adoptioiden pienentynyt määrä laskenut adoptioiden kokonaismäärää viime vuosina

Adoptioista puolet (126) oli perheen ulkopuolisia adoptioita ja puolet (126) perheen sisäisiä adoptioita. Perheen sisäisellä adoptiolla tarkoitetaan prosessia, jossa aviopuoliso tai rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli adoptoi puolisonsa biologisen lapsen.

Perheen sisäisten adoptioiden määrä on laskenut aiemmista vuosista erityisesti samaa sukupuolta olevien avioparien ja rekisteröityjen parien perheissä. Äitiyslaki, jonka mukaan hedelmöityshoitojen kautta syntyvälle lapselle voidaan vahvistaa kaksi äitiä jo ennen lapsen syntymää eikä adoptiota tarvita, tuli voimaan 1.4.2019.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Syntymävaltio
  • Adoptiotyyppi
  • Ikä
  • Sukupuoli
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Tilasto:
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Adoptoitavan vanhemmat
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Tilasto:
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Dokumentaatio

Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

Siirry tilaston dokumentaatioon

Viittausohje

Adoptiot [verkkojulkaisu].
Viiteajankohta: 2023. ISSN=1797-7363. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 22.1.2025].
Saantitapa:

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti

Palvelusähköposti
info@stat.fi
Miina Keski-Petäjä
yliaktuaari
029 551 3992

Vastaava osastopäällikkö

Hannele Orjala
osastopäällikkö
029 551 3582

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.