Siirry etusivulle - Tilastokeskus

Suorista sijoituksista suuret sijoitustulot Suomeen 2023

Katsaus liittyy aiheisiin:Kansantalous
katsaus | Ulkomaiset suorat sijoitukset 31.12.2023

Muutos

Aikasarjakorjauksia tehdään kaikissa EU-maissa viiden vuoden välein yhteisesti valittuna vuotena.
Lue lisää muutoksesta

Ulkomaisten suorien sijoitusten nettotuotot olivat jälleen vuonna 2023 ennätystasolla. Tilastokeskuksen mukaan sijoitukset Suomesta ulkomaille tuottivat 14,2 mrd. euroa ja sijoitukset ulkomailta Suomeen 5,8 mrd. euroa. Näin ollen suorien sijoitusten nettovaikutus vaihtotaseen ensitulon tiliin oli vuonna 2023 8,4 mrd. euroa.

Ulkomaisille sijoittajille kertynyt sijoitustulo notkahti

Sijoitustulon ennätyskorkeaan nettotasoon vaikutti ennen kaikkea ulkomailta Suomeen kohdistuvien sijoitusten heikko tuotto: Ensimmäistä koronavuotta 2020 lukuun ottamatta sijoitukset ovat tuottaneet näin kehnosti viimeksi vuonna 2016. Kun samalla Suomesta ulkomaille kohdistuvien sijoitusten tuotto laski vain hieman vuoden 2022 korkealta tasolta, netto eli ulkomailta saatu sijoitustulo miinus ulkomaille maksettu sijoitustulo, nousi ennätystasolle.

Ulkomailta Suomeen kohdistuvien suorien sijoitusten heikon tulosvuoden taustalla on kaksi pääsyytä. Suomessa toimii valmistavan teollisuuden aloilla paljon yrityksiä, jotka hyötyivät vuoden 2022 aikana lopputuotteidensa huippukorkeista maailmanmarkkinahinnoista. Vuonna 2023 kysyntä hiipui ja hinnat laskivat asiakkaiden varastojen täytyttyä. Seurauksena teollisuuden (toimialaluokka C) tuotto laski yli miljardin edellisvuodesta 2,9 mrd. euroon. Toimiala tilastoidaan omistusketjussa ensimmäisen suomalaisen yhtiön toimialan mukaan (ks. lisätietoja vuoden 2022 katsauksesta).

Toisena merkittävänä syynä Suomeen kohdistuvien suorien sijoitusten alhaiseen tuottoon voi pitää sijoituksia alkuvaiheen yrityksiin, joilla on tällä hetkellä vasta suuret kulut isojen t&k-panostusten tai voimakkaan laajenemisen takia, mutta ei vielä merkittävää tulovirtaa. Vastaavaa ilmiötä ei ole havaittavissa samassa mittakaavassa sijoituksissa Suomesta ulkomaille, vaan investointeja on tehty enimmäkseen kypsille aloille olemassa olevan toiminnan laajentamiseksi.

Vaikka myös suurin osa Suomesta ulkomaille kohdistuvista sijoituksista on teollisuuden aloilla, kokonaisuutena teollisuuden tuotto jopa parani hieman vuoden takaisesta ja oli 6,2 mrd. euroa. Ero selittyy erityisesti tietokoneiden sekä elektronisten ja optisten tuotteiden valmistuksen (toimialaluokka C26) ja muiden koneiden ja laitteiden valmistuksen (C28) hyvällä vireellä. Teollisuuden ohella merkittävä osa (5,2 mrd. euroa) tuotosta kertyi taas rahoitus- ja vakuutustoiminnasta (toimialaluokka K), joka on ollut tärkeä sijoitustulon lähde suomalaisille suorille sijoittajille erityisesti vuodesta 2019 alkaen.

Yrityskaupat ja uudelleen sijoitetut voitot kasvattivat sijoituskantoja

Ulkomailta Suomeen kohdistuvien suorien sijoitusten kannan arvo kasvoi vuoden 2023 aikana 3,3 mrd. euroa ja oli vuoden lopussa 81,6 mrd. euroa. Suurimmat sijoituskannat Suomeen kohdistuivat Ruotsista, Alankomaista ja Luxemburgista. Kantaa kasvattivat lähinnä yrityskaupat: Vuoden aikana Helsingin pörssistä ostettiin ulkomaiseen omistukseen useita yhtiötä, ja nämä kaupat kirjautuvat tilastoihin suorina sijoituksina, kun ulkomaisen omistajan osuus äänivallasta ylittää 10 %. Mahdollinen aiempi ulkomainen omistus, jossa yksittäisen omistajan osuus äänivallasta on ollut alle 10 %, huomioidaan vastaavasti maksutaseessa portfoliosijoitusten laskuna.

Suomesta ulkomaille kohdistuvien suorien sijoitusten kannan arvo kasvoi vuoden aikana 4,6 mrd. euroa ja oli vuoden lopussa 139,2 mrd. euroa. Tärkeimmät kohdemaat olivat Ruotsi, Alankomaat ja Yhdysvallat. Kantaa on viime vuosina kasvattanut erityisesti uudelleen sijoitettujen voittojen kertymä: vuosien 2019–2023 aikana noin 25 mrd. euroa.

Lisäksi sijoituskannan nettoarvoon on vaikuttanut positiivisesti velkavarojen taseen kääntyminen miinukselta plussalle: Muutos vuoden 2021 -3,6 mrd. eurosta vuoden 2023 5,3 mrd. euroon nostaa sijoituskantaa noin yhdeksän miljardia. Taustalla on käänteisten sijoitusten väheneminen, mikä liittyy ensisijaisesti suuryritysten sisäisiin pääoma- ja rakennejärjestelyihin.

Trendinomaista kannan kasvua ei siis voi tulkita suoraviivaisesti siten, että käynnissä olisi massiivinen investointiaalto Suomesta ulkomaille.

Julkisuudessa esitetään toisinaan huolestuneita puheenvuoroja Suomen muuttumisesta tytäryhtiötaloudeksi, kun menestyvät yritykset ostetaan ulkomaiseen omistukseen. Ulkomaisten suorien sijoitusten tilaston tietojen valossa huoli vaikuttaa vähintäänkin ennenaikaiselta: sijoituskanta Suomesta ulkomaille oli vuoden 2023 lopussa 57,6 mrd. euroa suurempi kuin sijoituskanta ulkomailta Suomeen.

Konserninsisäiset rakennejärjestelyt näkyivät rahoitustaloustoimissa

Pääomaa virtasi suorien sijoitusten muodossa ilman uudelleen sijoitettuja voittoja suuntaperiaatteen mukaan ulkomailta Suomeen nettomääräisesti 6,0 mrd. euroa ja Suomesta ulkomaille 0,8 mrd. euroa. Maittain tarkasteltuna eniten sijoituksia Suomeen virtasi nettomääräisesti Sveitsistä ja Luxemburgista. Suomesta ulkomaille suurimmat transaktiot kohdistuivat Yhdysvaltoihin ja Belgiaan. Kuten aiemmin todettiin, nettomääräinen tarkastelu sisältää käänteiset sijoitukset. Kun netto = saamiset - velat, velkojen väheneminen nostaa nettoa saamisten pysyessä ennallaan.

Muutos

Aikasarjakorjauksia tehdään kaikissa EU-maissa viiden vuoden välein yhteisesti valittuna vuotena.
Lue lisää muutoksesta

Kuviot

Katso keskeiset tilastotiedot kuvioista.

Ulkomaisten suorien sijoitusten tuotot 2023

Ulkomaisten suorien sijoitusten sijoituskannat 2023

Ulkomaisten suorien sijoitusten nettotransaktiot pl. uudelleen sijoitetut voitot suuntaperiaatteen mukaan 2023

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Julkaisua taustoittavat tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Maa
  • Toimiala
  • Vara
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Maa
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Dokumentaatio

Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

Siirry tilaston dokumentaatioon

Viittausohje

Suomen virallinen tilasto (SVT): Ulkomaiset suorat sijoitukset [verkkojulkaisu].
Viiteajankohta: 31.12.2023. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 16.11.2024].
Saantitapa:

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti

Palvelusähköposti
maksutase@stat.fi
Petri Kinnarinen
yliaktuaari
029 551 3428

Muut asiantuntijat

Aleksi Virkki
yliaktuaari
029 551 3971
Arttu Harjunen
yliaktuaari
029 551 3951

Vastaava osastopäällikkö

Katri Kaaja
osastopäällikkö
029 551 3488

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.