Vaihtotase oli ylijäämäinen vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä
Tilastokeskuksen mukaan vaihtotase oli 1,1 miljardia euroa ylijäämäinen vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo laski 9 % vuodentakaisesta. Tavaratuonti puolestaan laski 17 %. Samanaikaisesti palveluvienti laski 16 % vuodentakaisesta ja palveluiden tuonti vähentyi 5 %. Ensitulon tili oli ylijäämäinen. Edelliseen neljännekseen verrattuna ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni.
Keskeisiä poimintoja
- Vaihtotase oli ylijäämäinen vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä.
- Maksutaseen mukainen kauppatase vahvistui 1,7 miljardia euroa vuodentakaisesta ja oli 3,0 miljardia euroa ylijäämäinen.
- Palvelutase heikkeni 1,0 miljardia euroa vuodentakaisesta ja oli 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.
- Pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille 2,0 miljardia euroa.
- Ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni edelliseen neljännekseen verrattuna.
Vaihtotase
Vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä vaihtotase oli 1,1 miljardia euroa ylijäämäinen. Tavaroiden ja palveluiden tase oli 0,7 miljardia euroa ylijäämäinen. Vaihtotaseen alaeristä ensitulon tili oli 0,9 miljardia euroa ylijäämäinen ja tulojen uudelleenjaon tili oli 0,5 miljardia euroa alijäämäinen. Vaihtotaseen neljän neljänneksen liukuva summa oli 4,0 miljardia euroa alijäämäinen.
Tavarat ja palvelut
Maksutaseen mukainen kauppatase oli 3,0 miljardia euroa ylijäämäinen neljännellä neljänneksellä. Edellisen vuoden vastaavalla neljänneksellä kauppatase oli 1,3 miljardia euroa ylijäämäinen. Palvelutase oli 2,3 miljardia euroa alijäämäinen vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä.
Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo laski 9 % vuodentakaisesta ja oli 21,4 miljardia euroa. Maksutaseen mukaisen tavaratuonnin arvo laski 17 % vuodentakaisesta 18,3 miljardiin euroon. Palveluviennin arvo laski 16 % vuodentakaisesta ja oli 8,4 miljardia euroa. Palvelutuonnin arvo puolestaan laski 5 % vuodentakaisesta 10,6 miljardiin euroon.
Tarkemmat maksutaseen mukaiset vienti- ja tuontiluvut palveluerittäin ja alueittain löytyvät tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastosta vuodesta 2013 alkaen. Tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastossa on myös eritelty Tullin lukuihin tehtävät lisäykset ja poistot, joiden avulla päästään maksutaseen mukaiseen tavarakauppaan.
Ensitulo
Ensituloa maksettiin nettomääräisesti Suomeen 0,9 miljardia euroa vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä. Ensituloa maksettiin Suomesta ulkomaille 6,8 miljardia euroa ja ulkomailta Suomeen 7,7 miljardia euroa.
Suurin osa ensitulosta oli omaisuustuloja. Vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä omaisuustuloja maksettiin nettomääräisesti Suomeen 0,8 miljardia euroa. Ulkomailta Suomeen omaisuustuloja maksettiin 7,3 miljardia euroa ja Suomesta ulkomaille 6,6 miljardia euroa.
Tulojen uudelleenjaon tili oli 0,5 miljardia euroa alijäämäinen vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä.
Rahoitustase ja ulkomainen nettovarallisuusasema
Vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä Suomella oli bruttosaamisia ulkomailta 913,8 miljardia euroa samalla kun bruttovelkoja ulkomaille oli 899,5 miljardia euroa. Ulkomainen nettovarallisuusasema, eli saamis- ja velkakannan erotus oli 14,3 miljardia euroa.
Ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni edellisestä neljänneksestä 0,3 miljardilla eurolla. Sijoituslajeittain tutkittuna eniten saamisia ulkomailta oli portfoliosijoituksina vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä (434,5 miljardia euroa). Portfoliosijoitusten osuus oli vastaavasti suurin myös ulkomaisissa veloissa (472,3 miljardia euroa).
Kun ulkomaista nettovarallisuusasemaa tutkitaan sijoituslajeittain, nähdään että suurimmat nettosaamiset olivat suorissa sijoituksissa (54,7 miljardia euroa). Vastaavasti suurimmat nettovelat olivat portfoliosijoituksissa (37,8 miljardia euroa).
Rahoitustase
Pääomaa virtasi Suomesta ulkomaille nettomääräisesti 2,0 miljardia euroa neljännellä neljänneksellä. Rahoitustaseen sijoituslajeista pääomaa virtasi Suomesta ulkomaille nettomääräisesti eniten muina sijoituksina (5,8 miljardia euroa). Pääomaa virtasi Suomeen nettomääräisesti eniten portfoliosijoitusten muodossa (7,2 miljardia euroa).
Ulkomainen nettovarallisuusasema sektoreittain
Tarkasteltaessa ulkomaista nettovarallisuusasemaa sijoittajasektoreittain, yli 50 miljardin euron nettosaamisia oli sosiaaliturvarahastoilla (194,0 mrd. euroa), sijoitusrahastoilla (76,0 mrd. euroa) ja keskuspankilla (74,5 mrd. euroa). Vastaavasti yli 50 miljardin ulkomaisia nettovelkoja oli muilla rahalaitoksilla (176,4 mrd. euroa), yrityksillä (87,0 mrd. euroa) ja valtiolla (86,8 mrd. euroa).
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.
- Maksutase-erä
- Maa
- Sijoituslaji
- Sektori
- Maa
- Sijoituslaji
- Vara
- Sijoituslaji
- Sektori
- Vara
- Maturiteetti
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon