23 % suomalaisista käytti generatiivista tekoälypalvelua vuonna 2024
Tilastokeskuksen mukaan 23 % 16-89-vuotiaasta väestöstä käytti generatiivista tekoälyä hyödyntäviä palveluita vuonna 2024. Yleisimmin tekoälyä käytetään tiedonhakuun (15 %) ja tekstin tuottamiseen tai parantamiseen (14 %).
Nuoret ottaneet tekoälypalvelut käyttöönsä
Tilastokeskuksen mukaan lähes neljännes 16–89-vuotiaista suomalaisista oli käyttänyt generatiivista tekoälyä hyödyntäviä palveluita viimeisen kolmen kuukauden aikana vuonna 2024. Erityisesti nuoret ovat ottaneet ne käyttöönsä. Tekoälyä käyttäneiden osuus 16–24-vuotiaista oli 45 % ja 25–34-vuotiaista 38 %. Tätä vanhemmissa ikäryhmissä tekoälyn käyttö oli sitä harvinaisempaa, mitä vanhemmista ihmisistä oli kyse.
Miehet käyttävät generatiivista tekoälyä yleisemmin kuin naiset. 28 % miehistä oli käyttänyt tekoälypalveluita, kun naisista niin oli tehnyt 19 %. Nuoret miehet ja naiset, 16–24-vuotiaat, käyttivät tekoälyä lähes yhtä yleisesti (47 % miehistä ja 43 % naisista) Sukupuolten välinen ero oli suurin 35–44-vuotaiden ryhmässä, jossa 42 % miehistä ja 25 % naisista oli käyttänyt tekoälyä hyödyntäviä palveluita.
Tiedonhaku ja tekstin tuottaminen yleisimmät tekoälyn käyttötarkoitukset
Generatiivinen tekoäly on otettu yleisimmin käyttöön tiedonhaussa ja tekstin tuottamisessa. 15 % suomalaisista oli viimeisen kolmen kuukauden aikana hakenut tekoälypalvelun avulla tietoa ja 14 % oli tuottanut tai parantanut tekstiä. Kuvien ja videoiden tekeminen (5 %), koodaaminen (4 %) ja muut tarkoitukset (5 %) olivat huomattavasti harvinaisempia käyttötapoja.
Varsinkin nuorten ikäryhmässä tiedonhaku ja tekstin tuottaminen erottuivat selkeästi yleisimpinä käyttötarkoituksina. 32 % 16–24-vuotiaista oli hakenut tietoa tekoälyn avulla ja 28 % oli luonut tai parantanut tekstiä, mutta ikäryhmästä oli vain 5 % käyttänyt tekoälyäpalvelua koodaamiseen. Kuvia tai videoita oli palvelun avulla tehnyt vain 5 %.
Sukupuolten välillä oli eroja tekoälyn käyttötavoissa. Miehillä kuvien ja videoiden tekeminen sekä koodaaminen oli yleisempää kuin naisilla. Erot miesten ja naisten välillä olivat suurimpia nuorten ikäryhmissä. Esimerkiksi 25–34-vuotiaista miehistä 14 % oli tehnyt tekoälyllä videoita tai kuvia. Samanikäisistä naisista osuus oli 4 %.
Nuoret käyttävät tekoälyä opiskelussa
Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö ‑tutkimuksessa kysyttiin myös tekoälyn käytön
yhteyttä toimintaan. 16–24-vuotiailla tekoälyn käyttö liittyi yleisimmin tutkintoon johtavaan opiskeluun oppilaitoksessa (31 %), mikä on ymmärrettävää, sillä 71 % ikäluokasta on opiskelijoita. Vain 7 % 16–24-vuotiaista oli käyttänyt tekoälypalveluita työhön tai ammattiin liittyen. Työikäisistä 25–54-vuotiailla tekoälyn käyttö liittyi yleisesti työhön tai ammattiin. Noin joka viides heistä oli käyttänyt tekoälyä työhön tai ammattiin liittyen.
Tekoälyn käyttö liittyi yleisesti myös muuhun kuin opiskeluun tai työhön. 12 % suomalaisista oli käyttänyt generatiivista tekoälyä hyödyntäviä palveluita muuhun kuin opiskeluun tai työhön. Alle 35-vuotiaista käyttäjiä oli enemmän kuin joka viides.
Katsaus perustuu väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tilaston taulukkopalvelun taulukoihin.
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon