Siirry etusivulle - Tilastokeskus

Suomalaislapsilla toimintarajoitteita toiseksi eniten Euroopassa vuonna 2024

katsaus | Elinolotilasto 2024

Suomalaisista 0–15-vuotiaista lapsista 10,6 % koki lieviä toimintarajoitteita vuonna 2024, ilmenee Eurostatin julkaisemista tiedoista. Osuus oli Euroopan maiden toiseksi suurin. Eniten lieviä toimintarajoitteita lapsilla oli Tanskassa, missä osuus oli 10,8 %. Eurostatin tiedot perustuvat EU-SILC-tutkimukseen, jonka aineisto on Suomen osalta sama kuin Tilastokeskuksen elinolotilaston aineisto.

Keskimäärin koko EU-alueella (27 maata) 3,5 % lapsista koki lieviä toimintarajoitteita. Tanskan ja Suomen jälkeen lieviä rajoitteita oli yleisemmin Ruotsissa, missä 3,6 % 0–15-vuotiaista lapsista koki lieviä toimintarajoitteita. Harvimmin lieviä toimintarajoitteita oli eteläisessä Euroopassa Kreikassa, Romaniassa, Italiassa ja Kyproksella.

Vakavia toimintarajoitteita Suomessa oli 1,7 % lapsista. Suomea useammin vakavia toimintarajoitteita oli Tanskassa (2,3 %), Ruotsissa (2,2 %) ja Irlannissa (1,8 %). Koko EU-alueella keskimäärin 1,1 % 0–15-vuotiaista lapsista oli vakavasti toimintarajoitteisia.

Toimintarajoitteisiksi luetaan sekä lieviä että vakavia toimintarajoitteita kokevien lasten joukko. Koska Suomessa lievien toimintarajoitteiden osuus oli niin suuri, oli Suomessa kaiken kaikkiaan EU:n toiseksi suurin osuus toimintarajoitteisia lapsia, 12,3 %. Osuus oli suurin Tanskassa (13,1 %), missä lasten toimintarajoitteet ovat yleistyneet vuoteen 2021 verrattuna eniten. Lisää tietoa lasten toimintarajoitteista on Eurostatin tietokantataulukossa (englanniksi).

Valtaosalla Euroopan lapsista on erittäin hyvä terveydentila

Toimintarajoitteisten osuudesta huolimatta 95,4 %:lla suomalaisista 0–15-vuotiaista lapsista oli erittäin hyvä tai hyvä terveydentila vuonna 2024. Lasten terveydentila oli suurelta osin hyvä tai erittäin hyvä lähes kaikissa Euroopan maissa. 27 EU-maan keskiarvo oli 95,7 %.

Keskinkertaisen, huonon tai erittäin huonon terveydentilan osuus lapsilla oli suurin Portugalissa (7,7 %), Virossa (6,8 %), Maltalla (6,8 %), Ruotsissa (6,7 %) ja Latviassa (6,6 %). Keskinkertaisen tai sitä heikomman terveyden osuus on kasvanut lievästi suuressa osassa vertailumaita. Lasten terveydentila on tavallisesti perheen vanhemman antama arvio lapsen voinnista. Lisää tietoja lasten terveydentilasta saa Eurostatin tietokantataulukosta (englanniksi).

Vaakapylväskuvio, jossa niiden 0-15-vuotiaiden osuudet, joilla terveydentila on hyvä tai erittäin hyvä, eri maissa. Kuvion sisältö kerrottu tekstissä.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Julkaisua taustoittavat tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
    Viiteajankohtien sykli:
    epäsäännöllinen
    Päivitystiheys:
    epäsäännöllinen
    Päivitetty:

    Tulevat julkaisut

    Dokumentaatio

    Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

    Siirry tilaston dokumentaatioon

    Viittausohje

    Suomen virallinen tilasto (SVT): Elinolotilasto [verkkojulkaisu].
    Viiteajankohta: 2024. ISSN=2669-8854. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 16.5.2025].
    Saantitapa:

    Tilaston asiantuntijat

    Tiedustelut ensisijaisesti

    Kaisa-Mari Okkonen
    yliaktuaari
    029 551 3408

    Vastaava osastopäällikkö

    Hannele Orjala
    osastopäällikkö
    029 551 3582

    Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

    Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.