Vastaajille lähetetyt kirjeet
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Myyntitiedustelussa kerätään kuukausittain liikevaihtotietoja toimialojensa merkittävimmiltä yrityksiltä. Lisäksi toimialayksiköihin jaetuilta yrityksiltä tiedustellaan kuukausittain palkkasummatietoja. Myyntitiedustelun yhteydessä kerätään neljännesvuosittain Suomeen kohdistuvia käyttöomaisuuden lisäyksiä ja vähennyksiä. Myyntitiedustelussa on yhteensä
noin 2 000 ja käyttöomaisuustiedustelussa noin 1 800 yritystä.
Myyntitiedustelussa kerättäviä tietoja käytetään muun muassa liikevaihdon ja palkkasummien suhdannetilastojen tuottamiseksi. Käyttöomaisuustietoja käytetään kansantalouden neljännesvuositilinpidon ja vuositilinpidon ennakkotietojen tuottamisessa.
Myyntitiedustelussa kerättävillä tiedoilla tuotetaan nopeita liikevaihto- ja palkkasummaindikaattoreita, joita tarvitaan esimerkiksi kansallisen päätöksenteon sekä eri toimialojen etujärjestöjen tarpeisiin.
Jokainen vastaus parantaa keräämiemme tietojen luotettavuutta. Näin varmistamme, että kyselyiden tulokset ja niistä laaditut tilastot ovat korkealuokkaisia ja antavat oikean kuvan tutkittavasta aiheesta.
Voit kirjautua lomakkeelle myös Suomi.fi-tunnistautumisen kautta.
Kirjaudu lomakkeelle painikkeesta Siirry vastaamaan joko Suomi.fi-tunnistautumisen kautta tai Tilastokeskuksen lähettämillä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Katso lisätietoja osiosta Tunnistautumisohjeet.
Jos yrityksesi on saanut meiltä sähköpostin, voit seurata sen ohjeita. Vastaaminen on mahdollista myös kännykällä tai tabletilla.
Voit tutustua myyntitiedustelun kysymyksiin ohjetiedostoista löytyvän vastausohjeen avulla. Lisäohjeita löydät myös verkkolomakkeelta. Voit täydentää ja muuttaa lomakkeelle ilmoittamiasi tietoja myöhemmin.
Kirjaudu lomakkeelle Suomi.fi-tunnistautumisen kautta tai Tilastokeskuksen lähettämillä käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
Suomi.fi-kirjautuminen organisaatiovastaajana edellyttää, että olet organisaatiosi kautta saanut valtuuden vastata kyselyyn. Valtuuttaminen tehdään Suomi.fi-palvelussa.
Tilastokeskuksen ohjeet valtuuttamiseen ja tunnistautumiseen liittyen ohessa.
Koska vastaat organisaation puolesta, tarvitset Suomi.fi-tunnistautumiseen organisaatioltasi valtuuden. Tarvittavan valtuuden nimi on Yritys- ja yhteisötiedonkeruisiin vastaaminen. Tässä kyselyssä tarvitaan myös valtuuden tarkenne (eli tunniste) myy.
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Myyntitiedustelun otokseen valinnan kriteerinä on yrityksen liikevaihdon suuruus suhteessa toimialan liikevaihtoon. Käyttöomaisuustiedusteluun otetaan lisäksi mukaan määräajaksi merkittävät rakennushankkeet, mikäli ne eivät valikoidu otokseen yrityksen liikevaihdon perusteella.
Organisaatioilla on tiedonantovelvollisuus. Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004).
Tiedustelussa kerättäviä tietoja käytetään tuottamaan liikevaihdon ja palkkasummien suhdanteita kuvaavia tilastoja, joita tarvitaan muun muassa kansallisen päätöksenteon sekä eri toimialojen etujärjestöjen tarpeisiin.
Lisäksi aineistoa käytetään Asiakaskohtaisen suhdannepalvelun tilastojen tuotannossa. Käyttöomaisuustietoja käytetään kansantalouden neljännesvuositilinpidossa ja vuositilinpidon ennakkotiedoissa.
Tiedonkeruun aineistoa käytetään seuraavissa tilastoissa:
Tilastoista on hyötyä yrityksillekin. Tilastojen avulla yritykset voivat seurata esimerkiksi palkkakehitystä tai kaupan kehitystä Suomessa. Mitä kattavampia tietoja saamme yrityksistä, sitä paremmin tilastomme kuvaavat yritysten toimintaa. Yritykset saavat silloin parempia tilastoja oman päätöksentekonsa pohjaksi.
Kiitoksena vastaamisesta lomakkeen lopetussivulla on linkki yritystilastoista tehtyyn koosteeseen, jossa voi tarkastella tilastotietoja toimialoittain.
Lopetussivulta pääsee myös tilastojen aikaisempiin julkistuksiin ja sieltä voi tilata sähköpostiin maksutta uusimmat tilastouutiset valituista aiheista.
Jos myyntitiedot eivät ole lopulliset seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä, voit ilmoittaa kyselyyn arviot. Voit muuttaa arvioita lomakkeella myöhemmin.
Tilasto julkaistaan noin kuukauden viiveellä tilastoitavan kuukauden päättymisestä. Tilastointiin vaadittavia tietoja ei saada riittävän nopeasti muista lähteistä.
Tilaston lähdeaineistona käytetään Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoa, jota täydennetään myyntitiedustelusta saatavilla tiedoilla.
Myyntitiedustelussa kysyttävä kotimaan ja ulkomaan myynti määräytyy asiakkaan kohdemaan mukaan.
Myyntiin kotimaahan -erään ilmoitetaan kaikki kotimaisille asiakkaille myyty palvelu riippumatta siitä onko kyseessä arvonlisäverollinen tai -veroton myynti.
Vastaavasti myyntiin ulkomaille ilmoitetaan ulkomaisille asiakkaille myydyn palvelun arvo. Jos ulkomaan myyntiä on vaikeaa erottaa myydyn palvelun arvosta, voitte arvioida sen tiedusteltavan kuukauden osalta.
Liikevaihto on välityspalkkio 50 euroa, josta vähennetään arvonlisävero.
Myös marginaaliverotuksen alainen liikevaihto tulee ilmoittaa myyntitiedustelussa. Marginaaliverotusta voidaan soveltaa käytettyjen tavaroiden sekä taide-, keräily- ja antiikkiesineiden kaupassa.
Tyypillinen tapaus on käytettyjen autojen jälleenmyynti: autokauppias ostaa käytetyn auton yksityishenkilöltä ja myy auton edelleen. Myyntihinta sisältää piilevänä sen arvonlisäveron, joka on sisältynyt tavaran ostohintaan.
Autokauppias suorittaa tällöin veron saamastaan voittomarginaalista eli tavaran myyntihinnan ja ostohinnan erotuksesta.
Myynti ulkomailta ulkomaille koskee tapauksia, joissa tavara tai palvelu siirtyy suoraan ulkomailta ulkomaille, mutta myyjä on Suomessa sijaitseva yritys.
Myynti sisältyy Suomessa sijaitsevan yrityksen liikevaihtoon.
Myyntiä ulkomailta ulkomaille voidaan kutsua myös välityskaupaksi. Se määritellään tapahtumana, jossa Suomeen sijoittautunut talousyksikkö ostaa tai valmistuttaa tavaran tai palvelun toiseen maahan sijoittautuneelta talousyksiköltä ja myy tavaran sen jälkeen kolmanteen maahan (tai samaan toiseen maahan) sijoittautuneelle talousyksikölle.
Prosessin aikana tavara ei siirry ulkomaiselta myyjältä Suomeen eikä Suomesta ulkomaille.
Esimerkiksi Suomessa sijaitseva yritys B ostaa tavaran Saksassa sijaitsevalta yritykseltä A ja myy sen edelleen USA:han yritykselle C.
Myyntitiedustelussa tällainen Suomessa sijaitseva yritys B raportoi myynnin kohdassa myynti ulkomaille ja sen alaerässä myynti ulkomailta ulkomaille.
Arvonlisäverotuksen ns. kolmikantakauppa on suppeampi käsite kuin myyntitiedustelun myynti ulkomailta ulkomaille. Myynti ulkomailta ulkomaille kattaa määrittelyyn sopivat tapahtumat myös Euroopan Unionin alueen ulkopuolella. Lisäksi myynti ulkomailta ulkomaille kattaa myös palveluiden myynnin.
Valmisteveroa ei ilmoiteta myyntitiedustelussa. Valmisteverot ovat siten poikkeus myyntitiedustelun ohjeistuksen pääsääntöä (tuloslaskelman mukainen liikevaihtotieto).
Valmistevero kerätään valmistajalta, tuottajalta tai maahantuojalta valmisteveron alaisista tuotteista. Veron maksaja sisällyttää valmisteveron tuotteen hintaan, jolloin se siirtyy kuluttajan maksettavaksi. Kustakin valmisteverosta on säädetty oma lakinsa, jossa määritellään verovelvollisuus ja veron määräytymisen
perusteet.
Valmisteveroja kannetaan:
Jos valmisteveroja ei voida erotella liikevaihdosta, ilmoita tämä lomakkeen lisätiedoissa.
Kaikki tilastotarkoituksiin kerätyt tiedot ovat salassa pidettäviä. Tietoja käsiteltäessä huolehditaan siitä, ettei kenenkään yksityisyys tai liike- tai ammattisalaisuus vaarannu. Jokainen Tilastokeskuksen palveluksessa oleva on allekirjoittanut salassapitositoumuksen.
Jos yrityksesi on valittu vastaajaksi tiedonkeruuseen, Tilastokeskus ottaa aina etukäteen yhteyttä kirjeitse tai sähköpostilla. Yhteydenotossa kerrotaan, mitä tietoja kerätään ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään.
Tiedonkeruissa, joissa kerätään henkilötietoja, käsittelyperusteena on yleensä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 6 artiklan 1 kohdan c alakohta, lakisääteisen tehtävän suorittaminen.
Käsittelemme tietoja luottamuksellisesti. Tiedot julkaistaan tilastoina ja tutkimuksina, joista ei voi tunnistaa yksittäisen yrityksen vastauksia. Tilastoaineistoja voidaan luovuttaa tilastollisiin selvityksiin ja tieteelliseen tutkimukseen.
Yrityksillä ja yhteisöillä on velvollisuus vastata Tilastokeskuksen tiedonkeruisiin. Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004).
Velvollisuudesta voi hakea vapautusta tilastolain 8 §:n perusteella, jos vastaamisesta aiheutuu kohtuutonta haittaa. Kohtuuton haitta tarkoittaa vastaajan poikkeavaa asemaa suhteessa muihin tiedonantajiin. Vapautusta voi hakea vain yksittäisistä kyselyistä, eikä Tilastokeskus voi myöntää yleistä vapautusta kaikista tiedonkeruista. Vapautus myönnetään määräajaksi, ja se voidaan myöntää kokonaan tai osittain.
Kun harkitsemme vapautuksen myöntämistä, otamme huomioon vastaajan mahdollisuudet antaa pyydetyt tiedot sekä tietojen merkityksen tilastojen tuottamisessa ja hyödyntämisessä.
Emme voi myöntää vapautusta yrityksen resurssipulan, kiireiden emmekä tietojen antamisesta johtuvan mahdollisen vaikeuden tai vastaavien seikkojen takia.
Jos harkitset vapautuspyynnön tekemistä, ole ensin yhteydessä meihin. Tiedonkeruun yhteystiedot löydät saatekirjeestä tai verkkosivuiltamme.
Voit hakea vapautusta vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella tai lomakkeella Hakemus tiedonantovelvollisuudesta vapauttamisesta (pdf).
Lataa tarvittaessa pdf-tiedoston täyttämistä varten maksuton Adobe Reader -ohjelma (adobe.com).
Yksilöi hakemuksessa tiedonkeruut, joista haet vapautusta. Voit lisätä hakemukseen liitteitä. Lähetä hakemus Tilastokeskuksen kirjaamoon.
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.