Vastaajille lähetetyt kirjeet
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Palvelujen ulkomaankaupan ja ulkomaisten tavaravirtojen vuositiedustelussa kysytään yritysten käymää palvelujen ulkomaankauppaa sekä ulkomaisia tavaravirtoja maittain ja erittäin jaoteltuna.
Tiedot kerätään kaikilta yrityksiltä, joilla tiedetään olevan merkittävää palvelujen ulkomaankauppaa tai tavaramyyntejä ulkomailla. Muista yrityksistä poimitaan satunnaisotos. Otoksen koko on noin 2 000 yritystä.
Palvelujen ulkomaankauppa ja ulkomaiset tavaravirrat sisältyvät vaihtotaseeseen ja tilastotiedot muodostavat siten osan Suomen maksutasetta. Tilastotietoja käytetään myös kansantalouden tilinpidon ulkomaat-sektorin tietojen tuottamisessa.
Tietoja käytetään maksutaseen, kansantalouden tilinpidon ja tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastojen laadinnassa. Tietoja käytetään myös päätöksenteon ja yhteiskunnallisen keskustelun tukena. Jokaisen yrityksen ja yhteisön vastaus tarvitaan tilastojen laadun varmistamiseksi.
Yrityksesi on saanut kyselyn käyttäjätunnuksen ja salasanan kirjeellä. Ota tunnukset esiin, ja paina edellä olevaa painiketta Siirry vastaamaan. Vaihtoehtoisesti voit tunnistautua Suomi.fi-palvelun avulla. Katso lisätietoja osiosta Tunnistautumisohjeet.
Jos yrityksesi on saanut meiltä sähköpostin, voit seurata sen ohjeita. Vastaaminen on mahdollista myös kännykällä tai tabletilla.
Voit tutustua kysymyksiin ohjetiedostoista löytyvän vastausohjeen avulla. Lisäohjeita löydät myös verkkolomakkeelta.
Voit täydentää ja muuttaa lomakkeelle ilmoittamiasi tietoja myöhemmin.
Kirjaudu lomakkeelle Suomi.fi-tunnistautumisen kautta tai käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka olet saanut kirjeessä.
Suomi.fi-kirjautuminen organisaatiovastaajana edellyttää, että olet organisaatiosi kautta saanut valtuuden vastata kyselyyn. Valtuuttaminen tehdään Suomi.fi-palvelussa. Ohessa Tilastokeskuksen ohjeet valtuuttamiseen ja tunnistautumiseen liittyen.
Koska vastaat organisaation puolesta, tarvitset Suomi.fi-tunnistautumiseen organisaatioltasi valtuuden. Tarvittavan valtuuden nimi on Yritys- ja yhteisötiedonkeruisiin vastaaminen.
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Palvelujen ulkomaankauppa ja ulkomaiset tavaravirrat sisältyy vaihtotaseeseen, joten tilasto muodostaa osan Suomen maksutasetta. Tilastotietoja käytetään myös kansantalouden tilinpidon ulkomaat-sektorin tietojen tuottamisessa. Tiedot toimitetaan EU:n keskustilastovirasto Eurostatille, Euroopan keskuspankille (EKP), Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF) ja OECD:lle.
Tiedonkeruun aineistoa käytetään seuraavissa tilastoissa:
Emme saa hallinnollista lähteistä tilastoja varten riittävän tarkkaa tietoa siitä, onko yrityksellä palveluiden ulkomaankauppaa. Joskus käy niin, että tiedusteluun valittu yritys tai yhteisö ei kuuluisi mukaan tiedusteluun. Jos näin on käynyt, otattehan yhteyttä globalisaatio.tilastot@stat.fi ja selvitämme asiaa.
Tutustuttehan muihin usein kysyttyihin kysymyksiin sekä tiedustelun täyttöohjeeseen. Iso osa yrityksistä ja yhteisöistä, jotka ilmoittavat meille, ettei yrityksellä tai yhteisöllä ole palveluiden ulkomaankauppaa, on kuitenkin ilmoittanut Verohallinnolle OmaVerossa palvelukauppaa ulkomaisen yrityksen kanssa tiedustelussa kysytylle ajanjaksolle. Tämä OmaVerossa ilmoitettu palvelukauppa kuuluu pääsääntöisesti tiedustelun piiriin. Ainoastaan ostot ja myynnit, jotka liittyvät sähkönsiirtoon, matkailuun, vakuutuksiin ja päästökauppaan, jätetään ilmoittamatta Tilastokeskuksen tiedustelussa.
Saamme ajantasaisen tiedon vain kysymällä yrityksiltä ja yhteisöiltä itseltään säännöllisesti. Jos tilanne on edellisen tiuedustelun mukainen, voitte ilmoittaa meille globalisaatio.tilastot@stat.fi, ettei yrityksellä tai yhteisöllä ole ollut kyselyä koskevana ajanjaksona palveluiden ulkomaankauppaa eikä tavaraostoja tai -myyntejä ulkomailla.
Tarkistattehan vielä usein kysytyt kysymykset ”Mikä on palveluiden ulkomaankauppaa?” ja ” Raportoidaanko kaikenlainen palveluiden osto ja myynti?”.
Kysely on lakisääteinen (Tilastolaki 280/2004). Tilaston tuottamisesta säädetään Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetuksessa (184/2005), jota on muutettu Komission asetuksessa (555/2012). Kyselyyn vastataan pääsääntöisesti hyvin. Tarvittaessa tilastoviranomainen voi hakea tiedonantovelvollisuudesta kieltäytyvälle sanktiota. Jos tiedusteluun vastaamisessa on vaikeuksia, voitte tarvittaessa antaa tarkkojen lukujen sijaan hyvät arviot tai ottaa meihin yhteyttä.
Tilastoista on hyötyä yrityksillekin. Tilastojen avulla yritykset voivat seurata esimerkiksi palkkakehitystä tai kaupan kehitystä Suomessa. Mitä kattavampia tietoja saamme yrityksistä, sitä paremmin tilastomme kuvaavat yritysten toimintaa. Yritykset saavat silloin parempia tilastoja oman päätöksentekonsa pohjaksi.
Kiitoksena vastaamisesta lomakkeen lopetussivulla on linkki yritystilastoista tehtyyn koosteeseen, jossa voi tarkastella tilastotietoja toimialoittain.
Lopetussivulta pääsee myös tilastojen aikaisempiin julkistuksiin ja sieltä voi tilata sähköpostiin maksutta uusimmat tilastouutiset valituista aiheista.
Tilastojen laadinnassa käytetään aina ensi sijassa hyväksi jo muussa yhteydessä kerättyjä tietoja. Suoralla tiedonkeruulla kerätään tilastojen laatimisen kannalta ainoastaan sellaiset välttämättömät tiedot, joita ei ole muuta kautta saatavissa. Saamme verottajalta ainoastaan EU:n sisäisen ulkomaankaupan kokonaistason. Tässä tiedustelussa tarvitaan ulkomaankauppatiedot tarkemmalla tasolla. Tiedot kysytään maittain ja palveluerittäin, myös EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.
Kaikkien kyselyyn valittujen yritysten ja yhteisöjen vastauksia tarvitaan tilaston laadun varmistamiseksi, vähäinenkin liikevaihto on tärkeää saada tilastoon mukaan.
Voitte ilmoittaa toiminnan loppumisesta meille sähköpostitse globalisaatio.tilastot@stat.fi. Liitäthän mukaan tarkat tiedot (esim. yrityksen toiminnan lopetuspäivämäärä ja fuusion osapuolet), jotta voimme tallentaa tiedot tietojärjestelmiimme.
Luvut ajalta ennen toiminnan muutosta tulee kuitenkin raportoida mahdollisuuksien mukaan.
Jatkoaikaa myönnetään tiukkojen aikarajojen puitteissa, jotta tilastot valmistuvat ajallaan. Voitte hakea sitä kyselyn verkkolomakkeella, jonne kirjaudutaan saatekirjeessä ilmoitetuilla tunnuksilla.
Tunnukset ovat aina vuosikohtaisia ja yritykselle on luotu vain yhdet tunnukset yhdelle vuodelle. Saatte ne uudelleen lähettämällä meille sähköpostia osoitteeseen globalisaatio.tilastot@stat.fi. Muistattehan liittää yrityksen y-tunnuksen mukaan viestiin.
Palveluiden ulkomaankaupassa kotimainen yritys maksaa rahaa ulkomaiselle yritykselle tai saa rahaa ulkomaiselta yritykseltä palvelusta.
Palvelu tulkitaan tässä käsitteenä laajasti – palvelukaupassa yritys saa tai maksaa rahaa mistä tahansa, mikä ei ole tavaraa. Palveluita ovat esimerkiksi kuljetus, kirjanpito, hallinto, konsultointi, markkinointi, lisenssien ja rojaltien maksut, huollot ja korjaukset, rakentaminen ja projektitoimitukset sekä tutkimus ja kehitys.
Ulkomaankaupasta on kyse silloin, kun raha vaihtaa omistajaa kotimaisen ja ulkomaisen yrityksen välillä: kun suomalainen yritys ostaa ulkomaiselta yritykseltä tai myy ulkomaiselle yritykselle. Toisin sanoen kauppakumppanin kotimaa määrittää sen, onko kyseessä palveluiden ulkomaankauppaa, eikä se, missä palvelu tuotetaan.
Kyllä raportoidaan. Palveluiden ulkomaankaupassa ei ole merkitystä sillä, missä palvelu tuotetaan tai ylittääkö palvelu Suomen rajoja. Palveluiden ulkomaankaupassa keskeistä on, että raha vaihtaa omistajaa kotimaisen ja ulkomaisen yrityksen välillä: kotimainen yritys maksaa rahaa ulkomaiselle yritykselle tai saa rahaa ulkomaiselta yritykseltä palvelusta. Tästä syystä kotimaassa ulkomaiselle yritykselle tuotettu palvelu tai ulkomailla ulkomaiselta yritykseltä ostettu palvelu ovat molemmat palveluiden ulkomaankauppaa.
Tuonti tai vienti määräytyy rahavirran mukaan:
Kysely kattaa lähes kaikki palvelut, joissa raha vaihtaa omistajaa suomalaisen ja ulkomaisen yrityksen välillä. Tämä kattaa sekä liiketoiminnan toisten ulkomaisten yritysten kanssa että samaan konserniin kuuluvien yritysten väliset palvelumyynnit ja –ostot.
Kyselyssä raportoitavia palveluita ovat esimerkiksi kuljetus-, kirjanpito-, konsultointi- tai markkinointipalvelujen, lisenssien, it-palvelujen, T&K-palvelujen, rakentamisen tai projektitoimitusten ostot ulkomaiselta yritykseltä ja myynnit ulkomaiselle yritykselle.
Tiedustelussa ei raportoida matkustus- ja vakuutuspalveluita eikä palkkoja (pois lukien rakentamis- ja projektitoimitusten yhteydessä maksetut palkat).
Palveluiden lisäksi tiedusteluun raportoidaan sellaiset ulkomailla tapahtuvat tavaraostot ja -myynnit, joissa tavaraa ei tuoda Suomeen eikä viedä Suomesta, vaan joilla käydään kauppaa ulkomailla. Tällaisia ovat esimerkiksi välityskauppa ja jalostustoiminta ulkomailla. Suomen rajat ylittävistä tavaroista tiedusteluun kuuluvat ainoastaan rakentamispalveluiden viennin yhteydessä rakentamista varten Suomesta viedyt tavarat.
Tarkat ohjeet palvelujen ja ulkomaisten tavaravirtojen raportoimisesta löytyvät täyttöohjeesta.
Tiedustelu kattaa samaan konserniin kuuluvalle yritykselle maksetut kulut ja konsernilta saadut summat, kun maksujen perusteena on jokin palvelusuorite (esim. siirtohinnoittelu, komissiot, lisenssit, it-tuki tai hallinnolliset palvelut). Kulu voi olla kertaluonteisesti maksettava.
Samaan konserniin kuuluvalle yritykselle maksetut kulut ilmoitetaan tiedusteluun sen mukaan, millaisesta palvelusta on kyse (ks. usein kysytty kysymys ”Miten valitsemme sopivan palveluerän?”).
Tiedustelu kattaa hyvin laajasti erilaista liiketoimintaa, tiedustelussa kysyttyjä palvelueriä on yhteensä noin 70 (ks. usein kysytty kysymys ”Ilmoitetaanko kaikenlainen palveluiden osto ja myynti?”). Tutustuthan huolella palveluerien kuvauksiin kyselylomakkeella ja täyttöohjeessa. Voit hakea sopivaa palveluerää myös hakusanan perusteella: tiedustelulomakkeella palveluviennin ja -palvelutuonnin sisällä oleva hakutoiminto ehdottaa mahdollisia palvelueriä. Jos tarvitsette apua sopivien palveluerien löytämisessä, ottakaa yhteyttä globalisaatio.tilastot@stat.fi.
Palvelun myynti- tai ostomaa määräytyy sen perusteella, minkä maalaiselta yritykseltä suomalainen yritys saa rahaa tai minkä maalaiselle yritykselle suomalainen yritys maksaa rahaa palvelusta. Jos esimerkiksi suomalainen yritys maksaa espanjalaiselle yritykselle siitä, että tavaraa toimitetaan Ranskasta Saksaan, suomalainen yritys ostaa eli tuo rahtipalvelua Espanjasta. Kuljetuspalvelun hinta kirjataan tällöin palvelutuonniksi Espanjasta.
Maksetut rahtimaksut ovat tuontia, sillä kotimaiselle yritykselle syntyy kuluja ulkomaisesta palvelusta: kotimainen yritys maksaa rahaa ulkomaille vastineeksi ulkomaisen yrityksen tarjoamasta palvelusta. Vienti ja tuonti määräytyvät rahaliikenteen suunnan mukaisesti: rahan saanti on vientiä ja rahan maksaminen tuontia.
Kaikki tilastotarkoituksiin kerätyt tiedot ovat salassa pidettäviä. Tietoja käsiteltäessä huolehditaan siitä, ettei kenenkään yksityisyys tai liike- tai ammattisalaisuus vaarannu. Jokainen Tilastokeskuksen palveluksessa oleva on allekirjoittanut salassapitositoumuksen.
Jos yrityksesi on valittu vastaajaksi tiedonkeruuseen, Tilastokeskus ottaa aina etukäteen yhteyttä kirjeitse tai sähköpostilla. Yhteydenotossa kerrotaan, mitä tietoja kerätään ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään.
Tiedonkeruissa, joissa kerätään henkilötietoja, käsittelyperusteena on yleensä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 6 artiklan 1 kohdan c alakohta, lakisääteisen tehtävän suorittaminen.
Käsittelemme tietoja luottamuksellisesti. Tiedot julkaistaan tilastoina ja tutkimuksina, joista ei voi tunnistaa yksittäisen yrityksen vastauksia. Tilastoaineistoja voidaan luovuttaa tilastollisiin selvityksiin ja tieteelliseen tutkimukseen.
Yrityksillä ja yhteisöillä on velvollisuus vastata Tilastokeskuksen tiedonkeruisiin. Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004).
Velvollisuudesta voi hakea vapautusta tilastolain 8 §:n perusteella, jos vastaamisesta aiheutuu kohtuutonta haittaa. Kohtuuton haitta tarkoittaa vastaajan poikkeavaa asemaa suhteessa muihin tiedonantajiin. Vapautusta voi hakea vain yksittäisistä kyselyistä, eikä Tilastokeskus voi myöntää yleistä vapautusta kaikista tiedonkeruista. Vapautus myönnetään määräajaksi, ja se voidaan myöntää kokonaan tai osittain.
Kun harkitsemme vapautuksen myöntämistä, otamme huomioon vastaajan mahdollisuudet antaa pyydetyt tiedot sekä tietojen merkityksen tilastojen tuottamisessa ja hyödyntämisessä.
Emme voi myöntää vapautusta yrityksen resurssipulan, kiireiden emmekä tietojen antamisesta johtuvan mahdollisen vaikeuden tai vastaavien seikkojen takia.
Jos harkitset vapautuspyynnön tekemistä, ole ensin yhteydessä meihin. Tiedonkeruun yhteystiedot löydät saatekirjeestä tai verkkosivuiltamme.
Voit hakea vapautusta vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella tai lomakkeella Hakemus tiedonantovelvollisuudesta vapauttamisesta (pdf).
Lataa tarvittaessa pdf-tiedoston täyttämistä varten maksuton Adobe Reader -ohjelma (adobe.com).
Yksilöi hakemuksessa tiedonkeruut, joista haet vapautusta. Voit lisätä hakemukseen liitteitä. Lähetä hakemus Tilastokeskuksen kirjaamoon.
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.