Vastaajille lähetetyt kirjeet
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Yritysten tilinpäätöskyselyssä kerätään vuosittain tietoja tuottojen ja kulujen erittelyistä, käyttöomaisuuden lisäyksistä ja vähennyksistä sekä taseen erittelyistä tilinpäätös- ja rakennetilastojen tuottamista varten.
Tietoja käytetään myös kansantalouden tilinpidon ja muiden taloustilastojen tuottamiseen. Osalta yrityksistä kysytään lisäksi toimialoittaisia liiketoimintatietoja sekä määrättyjen muuttujien osalta yritysyksikön sisäisiä eriä. Kyselyssä on mukana noin 5 500 yritystä eri toimialoilta.
Jokainen vastaus parantaa keräämiemme tietojen luotettavuutta. Näin varmistamme, että kyselyiden tulokset ja niistä laaditut tilastot ovat korkealuokkaisia ja antavat oikean kuvan tutkittavasta aiheesta.
Yrityksesi on saanut kyselyn käyttäjätunnuksen ja salasanan kirjeellä. Ota tunnukset esiin, ja paina edellä olevaa painiketta Siirry vastaamaan. Vaihtoehtoisesti voit tunnistautua Suomi.fi-palvelun avulla. Katso lisätietoja osiosta Tunnistautumisohjeet.
Jos yrityksesi on saanut meiltä sähköpostin, voit seurata sen ohjeita. Voit tutustua kysymyksiin ohjetiedostoista löytyvän vastausohjeen avulla. Lisäohjeita löydät myös verkkolomakkeelta.
Lomakkeelle annettuja tietoja pääsee muuttamaan ja täydentämään myöhemmin.
Kirjaudu lomakkeelle Suomi.fi-tunnistautumisen kautta tai käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka olet saanut kirjeessä.
Suomi.fi-kirjautuminen organisaatiovastaajana edellyttää, että olet organisaatiosi kautta saanut valtuuden vastata kyselyyn. Valtuuttaminen tehdään Suomi.fi-palvelussa. Ohessa Tilastokeskuksen ohjeet valtuuttamiseen ja tunnistautumiseen liittyen.
Koska vastaat organisaation puolesta, tarvitset Suomi.fi-tunnistautumiseen organisaatioltasi valtuuden. Tarvittavan valtuuden nimi on Yritys- ja yhteisötiedonkeruisiin vastaaminen.
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Satunnaisotoksessa kyselyyn tulee mukaan eri toimialoilta myös pienempiä yrityksiä.
Organisaatioilla on tiedonantovelvollisuus. Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004).
Tietoja käytetään tilinpäätöstilastojen, yritysten ulkomaista omistusta kuvaavien tilastojen ja muiden rakenne- ja taloustilastojen laadintaan. Kerättäviä yritys- ja toimipaikkatietoja käytetään myös tutkimusaineistona sekä kansantalouden tilinpidon, aluetilinpidon ja rahoitustilinpidon laskennassa.
Tiedonkeruun aineistoa käytetään seuraavissa tilastoissa:
Tilastoista on hyötyä yrityksillekin. Tilastojen avulla yritykset voivat seurata esimerkiksi palkkakehitystä tai kaupan kehitystä Suomessa. Mitä kattavampia tietoja saamme yrityksistä, sitä paremmin tilastomme kuvaavat yritysten toimintaa. Yritykset saavat silloin parempia tilastoja oman päätöksentekonsa pohjaksi.
Kiitoksena vastaamisesta lomakkeen lopetussivulla on linkki yritystilastoista tehtyyn koosteeseen, jossa voi tarkastella tilastotietoja toimialoittain.
Lopetussivulta pääsee myös tilastojen aikaisempiin julkistuksiin ja sieltä voi tilata sähköpostiin maksutta uusimmat tilastouutiset valituista aiheista.
Tiedonkeruu koskee kaikkia otoksessa olevia yrityksiä, joiden tilikausi on päättynyt edellisen vuoden aikana.
Lomakkeella ilmoitetaan vain viime vuoden viimeiseksi päättyneen tilikauden tiedot.
Tiedonkeruu koskee emoyhtiötä.
Voitte. Hae lisäaikaa vastaamiseen vastauslomakkeen välilehdellä Perustiedot, tai ota yhteyttä meihin.
Tilinpäätöksen voi lähettää tiedonkeruulomakkeen Liitetiedostojen lähetys -välilehdellä.
Oman henkilöstön palkkakustannuksia ei ilmoiteta lomakkeella lainkaan, vaan ne saadaan tuloslaskelmasta. Lomakkeelle ilmoitetaan kulujen erittelyyn vain ulkopuoliset palkkakustannukset kohtiin työvoiman vuokraus ja alihankintatyöt.
Tällainen liikevaihto (esim. palvelu- ja sosiaalialoilla) laitetaan kohtaan 1.3.7 Liikevaihto muusta palvelutoiminnasta.
Fuusiosta aiheutuvia lisäyksiä ei ilmoiteta käyttöomaisuuden lisäyksiin. Lisäyksiin ja vähennyksiin ilmoitetaan tilikauden aikana tapahtuneet muutokset.
Lisäykset: liiketoimista johtuneet käyttöomaisuuden lisäykset tilikauden aikana hankintahintaisina (pois lukien fuusiolisäykset).
Vähennykset: tilikauden aikana liiketoimista johtuneet käyttöomaisuuden myynnit sen arvon mukaisina, jolla liiketoimet todella suoritettu, esimerkiksi luovutushintojen, vakuutuskorvausten ja muiden vastikkeiden yhteismäärä. Vähennyksiin ei ilmoiteta poistoja eikä arvonalentumisia. Vähennyksiin ilmoitetaan vain myynnit ja luovutukset.
Tässä ilmoitetaan (rahoituslaitosten) korollisten velkojen määrä taseen pitkä- ja lyhytaikaisesta vieraasta pääomasta sekä pääomalainat.
Tällainen välityssähkön, lämmön ja kaasun välitystoiminta sisältyy liikevaihdon erittelyssä kohtaan 1.3.1 Tukku- ja vähittäiskauppa.
Tämä ilmoitetaan kohdassa 1.1 Liikevaihto teollisesta toiminnasta.
Kaikki tilastotarkoituksiin kerätyt tiedot ovat salassa pidettäviä. Tietoja käsiteltäessä huolehditaan siitä, ettei kenenkään yksityisyys tai liike- tai ammattisalaisuus vaarannu. Jokainen Tilastokeskuksen palveluksessa oleva on allekirjoittanut salassapitositoumuksen.
Jos yrityksesi on valittu vastaajaksi tiedonkeruuseen, Tilastokeskus ottaa aina etukäteen yhteyttä kirjeitse tai sähköpostilla. Yhteydenotossa kerrotaan, mitä tietoja kerätään ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään.
Tiedonkeruissa, joissa kerätään henkilötietoja, käsittelyperusteena on yleensä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 6 artiklan 1 kohdan c alakohta, lakisääteisen tehtävän suorittaminen.
Käsittelemme tietoja luottamuksellisesti. Tiedot julkaistaan tilastoina ja tutkimuksina, joista ei voi tunnistaa yksittäisen yrityksen vastauksia. Tilastoaineistoja voidaan luovuttaa tilastollisiin selvityksiin ja tieteelliseen tutkimukseen.
Yrityksillä ja yhteisöillä on velvollisuus vastata Tilastokeskuksen tiedonkeruisiin. Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004).
Velvollisuudesta voi hakea vapautusta tilastolain 8 §:n perusteella, jos vastaamisesta aiheutuu kohtuutonta haittaa. Kohtuuton haitta tarkoittaa vastaajan poikkeavaa asemaa suhteessa muihin tiedonantajiin. Vapautusta voi hakea vain yksittäisistä kyselyistä, eikä Tilastokeskus voi myöntää yleistä vapautusta kaikista tiedonkeruista. Vapautus myönnetään määräajaksi, ja se voidaan myöntää kokonaan tai osittain.
Kun harkitsemme vapautuksen myöntämistä, otamme huomioon vastaajan mahdollisuudet antaa pyydetyt tiedot sekä tietojen merkityksen tilastojen tuottamisessa ja hyödyntämisessä.
Emme voi myöntää vapautusta yrityksen resurssipulan, kiireiden emmekä tietojen antamisesta johtuvan mahdollisen vaikeuden tai vastaavien seikkojen takia.
Jos harkitset vapautuspyynnön tekemistä, ole ensin yhteydessä meihin. Tiedonkeruun yhteystiedot löydät saatekirjeestä tai verkkosivuiltamme.
Voit hakea vapautusta vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella tai lomakkeella Hakemus tiedonantovelvollisuudesta vapauttamisesta (pdf).
Lataa tarvittaessa pdf-tiedoston täyttämistä varten maksuton Adobe Reader -ohjelma (adobe.com).
Yksilöi hakemuksessa tiedonkeruut, joista haet vapautusta. Voit lisätä hakemukseen liitteitä. Lähetä hakemus Tilastokeskuksen kirjaamoon.
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.