Kansainvälinen hintavertailu: Ajoneuvot, ravintolat ja hotellit
Kansainvälisen hintavertailun tarkoitus on tuottaa maakohtaiset ostovoimapariteetit. Ostovoimapariteetti on valuuttakurssi, jolla laskettuna kahden maan hyödykekorin hinta on täysin sama yhteiseksi valuutaksi muutettuna.
Kuluttajahintoja kerätään kansainväliseen hintavertailuun yhteensä kuusi kertaa 3 vuoden aikana. Seuraavien hintatutkimusten aikataulu on:
- 2024 kevät: ruoka, juomat ja tupakka
- 2024 syksy: vaatteet ja jalkineet
- 2025 kevät: kodinkoneet ja muut kodin hyödykkeet
- 2025 syksy: ajoneuvot, ravintolat ja hotellit
- 2026 kevät: palvelut
- 2026 syksy: terveydenhuolto ja huonekalut
Lisäksi joka toinen vuosi kerätään hintoja koneille ja laitteille investointihyödykkeiden hintavertailuun.
Hintoja kerätään vähittäismyyntipisteistä Helsingin, Vantaan ja Espoon alueelta. Hintakeruuliikkeet vaihtelevat kunkin tutkimuskokonaisuuden mukaisesti. Mukana on edustava otos erikokoisia ja erityyppisiä liikkeitä.
Kokonaisuudessaan hintoja kerätään tutkimuksesta riippuen noin 2 000–5 000 kappaletta eli vuositasolla noin 4 000–10 000 kappaletta. Koneille ja laitteille hintoja kerätään noin 200 kappaletta. Tilastokeskuksen tilastohaastattelijat keräävät hinnat joko käynneillä liikkeissä tai puhelimitse esimerkiksi palvelujen hintakeruun yhteydessä. Lisäksi hintoja kerätään netistä ja sähköpostitse.
Vastaa kyselyyn
Tilastokeskuksen tilastohaastattelijat keräävät hinnat joko käynneillä liikkeissä tai puhelimitse esimerkiksi palvelujen hintakeruun yhteydessä. Lisäksi osa hinnoista kerätään sähköpostitse.
Usein kysytyt kysymykset (UKK)
Tietosuoja, oikeudet ja velvollisuudet
Kaikki tilastotarkoituksiin kerätyt tiedot ovat salassa pidettäviä. Tietoja käsiteltäessä huolehditaan siitä, ettei kenenkään yksityisyys tai liike- tai ammattisalaisuus vaarannu. Jokainen Tilastokeskuksen palveluksessa oleva on allekirjoittanut salassapitositoumuksen.