Information om webbplatsen

Webbtjänsten finns tillgänglig på finska, svenska och engelska. På svenska och engelska är innehållet mindre omfattande.

På förstasidan finns de senaste statistikuppgifterna som uppdateras kl. 8. Publiceringskalendern innehåller uppgifter om statistik och publikationer som kommer att publiceras under året. I nyhetskarusellen finns aktuella nyheter. På förstasidan finns också nyckeltal som uppdateras regelbundet. Dessutom finns där blänkare med anknytning till Statistikcentralens centrala tjänster och aktuella teman.

Under avsnittet Statistik publiceras information om statistikgrenarna. I avsnittet finns statistikgrenarna i bokstavsordning, efter producent och efter ämne.

Avsnittet Statistikinfo innehåller metadata om Statistikcentralens statistikgrenar samt beskrivningar av alla statistikgrenar som Statistikcentralen producerar.

Avsnittet Datainsamling innehåller information om pågående och kommande datainsamlingar samt information om datainsamlingarna.

I avsnittet Produkter och tjänster presenteras Statistikcentralens utbud av avgiftsfria och avgiftsbelagda tjänster.

I avsnittet Aktuellt uppdateras en lista på nyheter samt kommande evenemang.

Avsnittet Statistikcentralen presenterar Statistikcentralens verksamhet och uppgifter, lagstiftning som berör verksamheten, det nationella statistikväsendet samt internationellt samarbete. Här presenteras också Statistikcentralen som arbetsgivare.

Du kan dela sidorna i sociala medier med dela-knapparna på sidorna. Till Statistikcentralens tjänster i sociala medier kommer du via ikonerna för sociala medier på förstasidan.

Öppen data och gränssnitt

Statistikcentralens gränssnitt för användare av öppen data finns samlade på sidan Öppen data.

Tillgänglighet

Webbsidorna Stat.fi, Findikator och Tieto&trendit har tagits ibruk innan lagen om tillhandahållande av digitala tjänster (306/2019) trädde i kraft. Enligt lagens övergångsbestämmelser gäller tillgänglighetskraven webbplatsen fr.o.m. 23.9.2020.

Webbsidan Tieto&trendit beviljades Tillgänglighet beaktad-stämpel 25.8.2018.

Mera information om tillgängligheten till Statistikcentralens webbtjänster fås per e-post saavutettavuus@stat.fi.

Mera information om tillgänglighet finns på sidan om webbtillgänglighet som upprätthålls av Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Webbläsare och responsivitet

Webbtjänsten fungerar med de vanligaste webbläsarversionerna. Sidan är responsiv och innehållet skalas till skärmens storlek.

Bilagor

I webbtjänsten finns bl.a. bilagor i Pdf-format. För att läsa Pdf-filer behöver du ett särskilt läsprogram som kan laddas ned avgiftsfritt på Adobes webbplats.

Kakor

Vi använder kakor (cookies) i vår webbtjänst för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda tjänsten godkänner du användningen av kakor.

När du använder webbplatsen sparar din webbläsare en liten fil, som kallas kaka (cookie), på din dator. Med hjälp av kakorna kan vi identifiera vilken typ av enhet du använder, och vilka egenskaper den har, samt få information om vilka sidor i vår tjänst du har använt med denna enhet. Statistikcentralen samlar inte in personuppgifter om användarna, som skulle göra det möjligt att direkt identifiera en enskild användare. Vi använder verktygen ClickDimensions, Snoobi och Google Analytics för att statistikföra användningen av tjänsten. Vi samlar t.ex. in uppgifter om

  • den organisation som registrerat IP-adressen (s.k. whois-information)
  • namn och adress till den sida som besöks
  • laddningstidpunkt
  • föregående sida som besökaren besökte (s.k. referrer-information)
  • typ av webbläsare, version och språk
  • skärmens resolution och antal färger
  • använt operativsystem och dess språk

De uppgifter som insamlats används för analys och utveckling av Statistikcentralens tjänster. Med hjälp av kakorna försöker vi utveckla våra tjänster och göra dem ännu mer funktionella och anpassade.

Kakorna kan kopplas bort i webbläsarens inställningar. På så sätt kan användaren hindra insamlingen av uppgifter.

Sociala tillägg

På webbplatsen finns länkar och förbindelser till utomstående webbplatser och sociala tillägg (t.ex. sociala insticksprogram i Facebook och Twitter).  Insticksprogram som tillhandahålls av en utomstående på webbplatsen laddas upp från dessa tjänsters egna servrar.

På tjänster som en utomstående part erbjuder på webbplatsen eller på tillämpningar som förmedlas via en utomstående part tillämpas den partens användningsvillkor och andra villkor.

Mera information om dataskydd

Mera information om behandlingen av personuppgifter och dataskyddet på Statistikcentralen finns på dataskyddssidorna.

RSS-flöden

En del av innehållet i webbtjänsten kan beställas som RSS-flöde. RSS-ikonen syns på alla sådana sidor på Statistikcentralens webbplats som kan beställas i RSS-format. RSS-flöden är tillgängliga på finska, svenska och engelska. Innehållet i de olika språkversionerna är inte alltid likadana.

Offentliggöranden:

http://www.tilastokeskus.fi/media/rss/2.0/julkistukset.rss

Offentliggöranden efter ämne (26 ämnesområden, t.ex. Boende):

http://www.tilastokeskus.fi/media/rss/2.0/aiheet/asu.rss

Offentliggöranden efter statistikgren (över 160 statistikgrenar, t.ex. Aktiebostadspriser):

http://www.tilastokeskus.fi/media/rss/2.0/tilastot/ashi.rss

Juridiskt förbehåll

Syftet är att hålla webbtjänstens innehåll så korrekt och aktuellt som möjligt. Vi satsar på att webbtjänsten ska vara driftsäker, men tekniska störningar kan förekomma. Statistikcentralen svarar inte för kostnader eller skador på grund av eventuella fel eller tekniska störningar.

Användningsvillkor

Statistikcentralen producerar materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Mera information på sidan Användarvillkor.

Synpunkter

Vi tar gärna emot synpunkter och förslag till utveckling. Du kan skicka ditt meddelande via blanketten.

Mera information

Utvecklingschef Markku Huttunen, tfn 029 551 3337

E-postadresserna skrivs förnamn.efternamn@stat.fi