Information om webbplatsen

Adresserna till Statistikcentralens webbtjänst är tilastokeskus.fi och stat.fi.

Tjänstens innehåll

Webbtjänsten är tillgänglig på finska, svenska och engelska. Innehållet på svenska och engelska är snävare. Innehållet på olika språk är inte nödvändigtvis likadant.

På förstasidan finns länkar till de senaste statistikuppgifterna som uppdateras vardagar kl. 8. Publiceringstidpunkterna anges på förhand i publiceringskalendern. På förstasidan finns också aktuella nyheter, nyckeltal som uppdateras samt genvägar till Statistikcentralens centrala tjänster.

I avsnittet Statistiska uppgifter finns statistikgrenarna efter ämne.

Avsnittet Statistikinfo innehåller klassificeringar och definitioner av begrepp som används i statistiken. Avsnittet innehåller också uppgifter om det statistiska dataskyddet samt dataskyddsbeskrivningar.

I avsnittet Datainsamling finns information om de datainsamlingar som Statistikcentralen genomför och anvisningar till uppgiftslämnarna.

Avsnittet Produkter och tjänster innehåller information om Statistikcentralens serviceutbud, såsom forskartjänster, intervjutjänster och informationstjänst. I avsnittet finns också många olika statistiktjänster, såsom databaser och indikatortjänster.

I avsnittet Aktuellt finns de senaste nyheterna och nyhetsarkivet, information om kommande evenemang och kanaler i sociala medier samt information om aktuella teman. Nyhetsmeddelandena kan beställas till e-posten.

Avsnittet Om oss presenterar Statistikcentralen som organisation och Statistikcentralens nationella och internationella samarbetsnätverk.

Webbläsare och responsivitet

Webbtjänsten fungerar med de vanligaste webbläsarversionerna. Sidan är responsiv och innehållet skalas till skärmens storlek.

Kakor (cookies)

Statistikcentralens webbtjänst använder kakor.

Vad är kakor?

Kakor är små textfiler som sparas på den enhet som du använder för att ta del av våra webbsidor. Med hjälp av kakorna är det möjligt att utföra vissa funktioner på sidorna och att komma ihåg de val du gjort. Med hjälp av kakorna kan man också samla in information om hur mycket olika webbinnehåll används.

Vad använder vi kakor till?

Vi använder kakor för att säkra webbplatsens funktionalitet, följa upp kvaliteten på sidorna samt presentera tjänster eller innehåll från tredje parter.

Kakor som säkerställer att webbplatsen fungerar, dvs. nödvändiga kakor 

Så kallade nödvändiga kakor används för att säkerställa att våra webbsidor fungerar tekniskt korrekt. Dessutom registrerar vi en nödvändig kaka för ditt val av kakor. Du kan inte förhindra registreringen av dessa kakor genom dina val av kakor. Nödvändiga kakor är kakor som Statistikcentralen registrerar. Vi överlåter dem inte till utomstående. 

Andra kakor

Kakor som inte är nödvändiga är sådana vars registrering du kan förhindra genom dina val av kakor. Om du inte godkänner alla kakor visas inte sådant innehåll på vår webbplats som kräver kakor.

Tjänster för kvalitetsutveckling och deras kakor 

Askem är en tjänst som tillåter användarna att ge respons om innehållet på enskilda webbsidor. Tjänsten visas endast för användare som accepterar alla kakor. Askem använder kakor för att identifiera händelser från samma webbläsare. Användare kan inte identifieras med dessa kakor. Askem lämnar inte information vidare. Läs mer om Askems kakor (på engelska, reactandshare.com)

Tjänster avsedda för att presentera tjänster eller innehåll och deras kakor 

Chattjänsten är till för att användarna ska kunna ställa frågor om statistik till Statistikcentralens informationstjänst. Chatten är tillgänglig på en del av våra webbsidor och bara för användare som accepterar alla kakor. Chattjänsten tillhandhålls av Elisa och dess kakor registreras av Elisa. Kakorna gör det möjligt för kunderna att chatta med en kundrådgivare. Elisa lämnar ingen information vidare. 

Youtubes videospelare och videor finns inbäddade på några av våra webbsidor. Vi erbjuder till exempel bruksanvisningar i videoformat. Videorna visas endast för användare som accepterar alla kakor. Youtube använder kakor för att visa videor. Läs mer om de kakor som Youtube använder (policies.google.com).

Soundclouds ljudspelare och podcaster finns inbäddade på vår webbsida för podcaster (på finska). Podcasterna visas på webbsidorna endast för användare som accepterar alla kakor.  Soundcloud använder kakor. Läs mer om Soundclouds kakor (soundcloud.com)

Kartbilder från geodatafönstret Paikkaikkuna har inbäddats på några av våra geodatasidor. Kartbilderna visas endast för användare som accepterar alla kakor. Geodatafönstret är en nationell geodataportal som upprätthålls av Lantmäteriverket. För att visa kartbilder registrerar Lantmäteriverket en kaka som lagrar språkvalet samt en sessionsvis identifierare och två kakor som styr servertrafiken under sessionen. 

Godkänna eller förbjuda användning av kakor

Du kan godkänna alla kakor eller fortsätta med bara nödvändiga kakor. Om du använder webbplatsen med bara nödvändiga kakor visas inte sådant innehåll som kräver kakor. 

Du kan när som helst ändra på ditt val. Ändra inställningarna med följande knapp. Om du vill ändra inställningarna senare kommer du till sidan via ”Cookie-inställningar” nere i webbplatsens sidfot.

Information om hur webbplatsens används

Vi använder programmet Matomo för att samla in information om hur våra webbsidor används. Matomo placerar inga kakor på användarens enhet. 

Bilagor

Bilagorna i webbtjänsten är i huvudsak i pdf- och xlsx-format (Excel). För att läsa Pdf-filer behöver du ett särskilt läsprogram som kan laddas ned avgiftsfritt på Adobes webbplats.

RSS-flöden

En del av innehållet i webbtjänsten kan beställas som RSS-flöde. RSS-flöden är tillgängliga på finska, svenska och engelska. Innehållet i de olika språkversionerna är inte alltid likadant.

Öppen data och gränssnitt

Statistikcentralens gränssnitt för användare av öppna data finns samlat på sidan Öppen data.

Chattjänst

Informationstjänstens informatörer besvarar kundernas frågor i chattjänsten på vardagar. Chattjänsten hjälper till att hitta statistisk information och sakkunniga, besvarar frågor som gäller statistik och tillhandahåller rådgivning om Statistikcentralens tjänster. Tjänsten är på finska. 

Om chattjänsten är upptagen eller om kundrådgivaren inte är på plats, kan du lämna ditt meddelande och din kontaktinformation på blanketten. Informationstjänstens informatörer nås också per e-post på info@stat.fi. Frågorna besvaras senast inom två arbetsdagar. 

Tillgänglighet

Tillgängligheten till Statistikcentralens olika webbtjänster beskrivs i ett tillgänglighetsutlåtande för varje tjänst.

Mera information om tillgängligheten till Statistikcentralens webbtjänster fås per e-post på adressen saavutettavuus@stat.fi.

Mera information om tillgänglighet finns på sidan om webbtillgänglighet som upprätthålls av Regionförvaltningsverket i Södra Finland

Dataskyddsbeskrivningar

Statistikcentralens dataskyddsbeskrivningar finns på sidan Dataskyddsbeskrivningar.

Användarvillkor

Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Största delen av materialet på vår webbplats får användas fritt, bara Statistikcentralen anges som källa. Det är dock inte tillåtet att använda fotografier och bildsättningsbilder på annat håll. Bekanta dig närmare med användarvillkoren.

Juridiskt förbehåll

Syftet är att hålla webbtjänstens innehåll korrekt och aktuellt. Vi satsar på att webbtjänsten ska vara driftsäker, men tekniska störningar kan förekomma. Statistikcentralen svarar inte för kostnader eller skador på grund av eventuella fel eller tekniska störningar.

Kontaktinformation och synpunkter

Du kan ge dina synpunkter på vår responsblankett eller per e-post på adressen verkkotoimitus(at)stat.fi.