Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.
Laatuseloste: Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot
- Tilastotietojen relevanssi
- Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
- Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
- Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
- Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
- Tilastojen vertailukelpoisuus
- Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Tilastotietojen relevanssi
Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot -tilasto kuvaa ulkomaan meriliikenteen rahavirtoja. Tilastoa tarvitaan maksutaselaskelmien, liikenteen bruttokansantuotelaskelmien ja meriliikennettä kuvaavien laskelmien perusaineistona sekä ennusteiden, suunnittelun ja tutkimuksen lähtötietoina. Tilastoa käyttävät mm. Suomen Pankki ja muut viranomaiset.
Tilastokeskus kerää neljännesvuosittain ulkomaan meriliikenteessä olevien alusten bruttotulotiedot ja tiedot ulkomaille maksetuista liikennemenoista. Tiedonantajia ovat varustamot, alusten omistajat ja/tai muut tiedonantajat.
Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004).
Bruttotulot kertyvät tavarankuljetustuloista, matkustajatuloista ja muista tuloista sekä ulkomailta saaduista aikarahtituloista.
Matkustajatulot muodostuvat matkustajien ja heidän autojensa kuljettamisesta saaduista tuloista, pakettimatkoista saaduista tuloista sekä ravintola- ja myymälätuloista. Matkustajatulot kysytään tulotyypeittäin.
Muut tulot koostuvat mm. purseritoimiston tuloista sekä sellaisista tuloista, jotka eivät kuulu mihinkään kyselyn tuloluokkaan.
Ulkomaille maksettuina menoerinä kysytään aluskohtaisesti polttoainemenot, satamakulut, ravintola- ja myymälähankinnat, korjaus- ja vakuutuskulut, maksetut aikarahdit ja muut liikennemenot.
Satamakulut sisältävät mm. satamamaksut, lastaus- ja purkauskulut, palkkiot, muonan ja tarvikkeet.
Muut liikennemenot muodostuvat mm. luotsausmaksuista, valvontakuluista, katsastusmaksuista sekä muista sellaisista kuluista, jotka eivät kuulu mihinkään kyselyn menoluokkaan.
Alukset on jaettu yhdeksään luokkaan, joista Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot -tilastoon on koottu kolme pääluokkaa: 1. matkustaja-alukset (sisältää matkustaja-alukset ja matkustaja-autolautat), 2. kuivalastialukset (sisältää lastilautat, irtolastialukset, jäähdytysalukset ja muut kuivalastialukset) ja 3. muut alukset (säiliöalukset, erikoisalukset ja muut alukset).
Tulotiedot kerätään alus- ja matkakohtaisesti. Jokaisesta matkasta kysytään lähtö- ja määrämaa, joiden perusteella luokitellaan kaksi liikennealuetta: Suomen ja ulkomaiden välinen liikenne (liikenne Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen) ja u lkomaiden välinen liikenne .
Tiedonkeruussa käytetään ISO 3166 -standardin mukaisia kaksikirjaimisia maatunnuksia. Lisäksi käytössä on Suomen alusrekisterin mukaiset alusten tunnuskirjaimet. Rekisterissä tapahtuneet muutokset saadaan Liikenteen turvallisuusvirastosta.
Tilastosta toimitetaan Suomen Pankille neljännesvuositiedot noin kuuden viikon kuluttua vuosineljänneksen päättymisestä. Lisäksi syksyisin julkaistaan keskeisimmät tulokset edeltävältä vuodelta Tilastokeskuksen Internet-sivuilla.
Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus
Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot -tilasto on kokonaistilasto, jossa kohdejoukkona ovat kaikki ulkomaan meriliikenteessä olevat suomalaiset eli Suomen alusrekisteriin rekisteröidyt (vähintään 15 metriä pitkät) alukset ja ulkomailta aikarahdatut alukset.
Kerättävät tiedot ovat neljännesvuositietoja ulkomaan meriliikenteessä olevien alusten bruttorahtituloista ja ulkomaille maksetuista liikennemenoista. Tiedot kysytään tiedonantajilta välittömästi neljänneksen päätyttyä. Käytössä on perinteinen paperilomake ja Excel-lomake.
Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot -tilasto perustuu noin 125 suomalaisen aluksen ja noin 110 ulkomailta aikarahdatun aluksen tietoihin. Tiedot kerätään keskimäärin 45 varustamolta, alusten omistajalta tai muulta tiedonantajalta.
Ennakollisten neljännesvuositietojen laskennassa käytetään apuna ns. paneelimenetelmää. Tilastoitavan neljänneksen tiedot suhteutetaan edellisen vuoden vastaavan neljänneksen tietoihin sen vastaajajoukon osalta, jolta on saatu tiedot sekä tilastoitavalta että vuodentakaiselta neljännekseltä. Vuodentakaisen neljänneksen koko aineisto muutetaan saatujen muutosprosenttien mukaisesti. Tuloksia verrataan kertyneisiin tietoihin tilastoitavalta vuosineljännekseltä ja tehdään harkinnanvaraiset ja muut tarpeelliset muutokset.
Lopulliset tiedot lasketaan suoraan summaamalla, sillä tällöin mukana ovat myös myöhästyneinä saapuneet vastaukset eikä katoa juuri esiinny.
Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Tilastossa bruttotulot kattavat kaikki ulkomaan meriliikenteen tulot, myös kotimaisten tahojen maksamat. Menoista sen sijaan puuttuvat kaikki kotimaahan maksetut menot. Ulkomaan meriliikenteen tulojen ja ulkomaille maksettujen menojen erotus kertoo ainoastaan ulkomaan liikenteessä Suomeen jäävän osuuden, jolla kotimaahan maksettavia kustannuksia voidaan kattaa.
Ulkomailta saadut aikarahtitulot (aluksen vuokraamisesta ulkomaille) tilastoidaan aina liikennealueelle ’Ulkomaiden välinen liikenne’. Aikarahtitulot jätetään pois, kun taulukoidaan bruttotuloja lähtö- ja määrämaan mukaan, koska niiden osalta alusten lähtö- ja määrämaa on tuntematon.
Luvut esitetään taulukoissa miljoonina euroina, joten kaikki summat eivät täysin täsmää pyöristysten takia.
Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot -tilastosta tuotetaan Suomen Pankille ja Tilastokeskuksen sisäiseen käyttöön ennakolliset ja lopulliset neljännesvuositiedot erikseen sovitun aikataulun mukaisesti.
Tilastokeskuksen nettisivuilla tilastosta julkaistaan syksyisin tiedot edeltävältä vuodelta. Koska tiedonantajien joukko on varsin pieni, Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot -tilastosta voidaan esittää vain karkeita luokituksia.
Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
Lopulliset vuositiedot ovat luettavissa Tilastokeskuksen kotisivuilla. Kahdelta tuoreimmalta vuodelta julkaistaan myös neljännesvuositietoja. Lisäksi taulukot sisältävät aikasarjoja aina vuodesta 1985 lähtien. Aikasarjat esitetään käyvin hinnoin.
Tilaston tietoja on saatavilla myös Tilastokeskuksen nettisivujen tietokantapalvelun kautta.
Tilastojen vertailukelpoisuus
Vuonna 1998 tilaston peittävyys parani, joten vuoden 1998 tiedot eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempiin vuosiin.
Suomalaisten alusten tiedot ovat vuoteen 1997 asti vertailukelpoisia aikaisempiin vuosiin verrattuna. Sen sijaan ulkomailta aikarahdattujen alusten osalta vuoden 1996 tiedot eivät ole täysin vertailukelpoisia edeltäneisiin vuosiin.
Vuonna 2002 tilaston peittävyyttä parannettiin ulkomailta aikarahdattujen alusten osalta.
Aikasarjan katkeaminen merkitään taulukoihin kursivoimalla tieto, joka ei ole vertailukelpoinen myöhempien tietojen kanssa.
Merenkulkulaitos 1) julkaisi tilastoa vuoteen 1995 asti, jolloin myös kotimaan liikenne kuului tilaston piiriin. Vuonna 1995 kotimaan liikenteen osuus Suomen kauppalaivaston tuloista oli alle 5 prosenttia. Vuodesta 1996 alkaen tiedot on esitetty ilman kotimaan liikennettä.
Muut tulot esitetään omana ryhmänään vuodesta 1996 lähtien. Aikaisemmin ne jaettiin alustyypeittäin matkustaja- ja tavaratuloihin.
Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot -tilasto sisältää tietoja suomalaisten ja ulkomailta aikarahdattujen alusten ulkomaan liikenteessä saamista tuloista ja ulkomaille maksetuista liikennemenoista. Julkaisussa on aikasarjoja vuodesta 1985 alkaen sekä neljännesvuosittaisia tietoja tuoreimmilta vuosilta. Aikasarjat esitetään käyvin hinnoin. Tilasto ilmestyy tilastovuotta seuraavana syksynä.
Liikenneviraston julkaisema Ulkomaan meriliikennetilasto sisältää puolestaan tietoja meritse kuljetettujen tavaroiden ja matkustajien määristä Suomen ja ulkomaiden välillä. Koko vuotta koskeva ja aikasarjoja sisältävä julkaisu ilmestyy tilastovuotta seuraavana keväänä. Tilastosta julkaistaan myös erilliset kuukausitilastot tilastovuoden kuluessa.
1) Vuoden 2010 alusta Merenkulkulaitoksen tehtävät siirtyivät tuolloin aloittaneisiin Liikennevirastoon ja Liikenteen turvallisuusvirastoon.
Lähde: Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot, Tilastokeskus
Lisätietoja: Ritva Tikkanen (09) 1734 3300, liikenne.matkailu@tilastokeskus.fi
Vastaava tilastojohtaja: Hannele Orjala
Päivitetty 21.10.2011
Suomen virallinen tilasto (SVT):
Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-3318. 2010,
Laatuseloste: Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot
. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 18.12.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mltm/2010/mltm_2010_2011-10-21_laa_001_fi.html