Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 15.4.2021

Teollisuuden liikevaihto kasvoi helmikuussa 6,2 prosenttia

Teollisuuden (TOL BCD) työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 6,2 prosenttia vuodentakaisesta. Päätoimialoista eniten kasvoi sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon liikevaihto, 29,8 prosenttia vuodentakaisesta. Toimialan kasvuun vaikutti osaltaan sähkön hinnan nousu. Metsäteollisuuden liikevaihto kasvoi 22,6 prosenttia vuodentakaisesta. Kasvu selittyy vuoden 2020 helmikuussa alalla vallinneilla työtaistelutoimilla, joiden takia metsäteollisuuden liikevaihto oli normaalia alhaisempi. Teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi helmikuussa 2,6 prosenttia tammikuuhun verrattuna.

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008)

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008)

Liikevaihto väheni helmikuussa eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuuden toimialalla ja oli 5,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Metalliteollisuuden liikevaihto väheni 2,9 prosenttia ja kemianteollisuuden liikevaihto 2,2 prosenttia. Liikevaihto oli vuodentakaista pienempi myös tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa sekä elintarviketeollisuudessa.   

Teollisuuden työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos toimialoittain, helmikuu 2021, % (TOL 2008)

Teollisuuden työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos toimialoittain, helmikuu 2021, % (TOL 2008)

Metsäteollisuuden vientiliikevaihto ja kotimaan liikevaihto kasvussa helmikuussa

Vientiliikevaihto kasvoi helmikuussa voimakkaimmin toimialalla kaivostoiminta ja louhinta, 28,3 prosenttia vuodentakaisesta. Metsäteollisuuden vientiliikevaihto oli 12,9 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Vientiliikevaihto kasvoi myös kemianteollisuudessa, 2,8 prosenttia, ja metalliteollisuudessa, 0,6 prosenttia vuodentakaisesta. Vientiliikevaihto väheni eniten tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa, 4,9 prosenttia, ja elintarviketeollisuudessa, 4,8 prosenttia vuodentakaisesta. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden vientiliikevaihto oli 4,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Teollisuuden työpäiväkorjatun vientiliikevaihdon ja kotimaan liikevaihdon vuosimuutos toimialoittain, helmikuu 2021, % (TOL 2008)

Teollisuuden työpäiväkorjatun vientiliikevaihdon ja kotimaan liikevaihdon vuosimuutos toimialoittain, helmikuu 2021, % (TOL 2008)
Kotimaan liikevaihto kasvoi helmikuussa voimakkaimmin metsäteollisuudessa ja oli 32,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuuden kotimaan liikevaihto kasvoi 2,2 prosenttia vuodentakaisesta. Kotimaan liikevaihto väheni muilla päätoimialoilla. Voimakkaimmin väheni kemianteollisuuden kotimaan liikevaihto, 10,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kotimaan liikevaihto väheni sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa 5,8 prosenttia ja metalliteollisuudessa 3,6 prosenttia vuodentakaisesta. Kaivostoiminnan ja louhinnan kotimaan liikevaihto oli 1,3 prosenttia ja elintarviketeollisuuden kotimaan liikevaihto 0,6 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Teollisuuden (BC) liikevaihdon, vientiliikevaihdon ja kotimaan liikevaihdon trendisarjat, 1/2007–2/2021, % (TOL 2008)

Teollisuuden (BC) liikevaihdon, vientiliikevaihdon ja kotimaan liikevaihdon trendisarjat, 1/2007–2/2021, % (TOL 2008)

Teollisuuden liikevaihtokuvaaja kuvaa yrityksiä, joiden päätoimiala on teollisuus. Indeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineiston tietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla. Teollisuusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita etenkin metalliteollisuuden toimialoilla. Vaihtelut johtuvat pääasiassa laskutuskäytännöistä. Suurten konetoimitusten ja projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka toimitusta varten olisi tehty työtä useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja ne julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina. Erityisen merkittävää tietojen tarkentuminen voi olla vientiliikevaihdon ja kotimaan liikevaihdon tarkemmilla toimialatasoilla.


Lähde: Teollisuuden liikevaihtokuvaaja 2021, helmikuu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Maija Sappinen 029 551 3348, Heli Suonio 029 551 2481, myynti.teollisuus@tilastokeskus.fi

Vastaava osastopäällikkö: Katri Kaaja

Julkaisu pdf-muodossa (359,5 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 15.4.2021

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Teollisuuden liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5943. helmikuu 2021. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/tlv/2021/02/tlv_2021_02_2021-04-15_tie_001_fi.html