Nyheter 20.12.2024

Ändringar i statistikproduktionen återspeglas i statistikprogrammet 

De ändringar i och förnyelser av Finlands statistikproduktion som är avsedda att genomföras år 2025 samt de viktigaste utvecklingsåtgärderna på längre sikt finns sammanställda i ett statistikprogram.  Balanseringen av de offentliga finanserna och de sparmål som föranleds av detta inverkar under de närmaste åren på framställningen av statistik och i viss mån också på statistikutbudet.  

”För att vi ska kunna balansera mellan allt större lagstadgade informationskrav och knappare resurser krävs det inte bara att verksamheten effektiviseras utan också att vissa informationsprodukter läggs ner eller blir avgiftsbelagda. Under de närmaste åren kommer vi dock också att börja producera ny statistik enligt nya krav i de europeiska statistikförordningarna”, säger överdirektör Mari Ylä-Jarkko vid Statistikcentralen. 

När vi förnyar statistikproduktionen strävar vi efter att beakta både internationella och nationella informationsbehov, publicera datainnehåll som motsvarar användarnas behov och att modernisera statistikföringen med hjälp av nytt datamaterial och nya metoder. Under de närmaste åren produceras ny information om bl.a. jordbruk, skogssektorn, hushållens förmögenhet, energiproduktion och energianvändning. Denna information baserar sig på europeiska statistikförordningar.  

Effektiviseringen av statistikproduktionen förutsätter att både den teknik samt de tillvägagångssätt och processer som används förnyas. Enligt Ylä-Jarkko genomför Statistikcentralen under de kommande åren ett omfattande förändringsprogram, enligt vilket all informations- och tjänsteproduktion kommer att basera sig på gemensamma datalager som nu håller på att byggas. I och med denna omstrukturering förbättras Statistikcentralens förmåga att erbjuda statistik och undersökningsmaterial, då datamaterial kommer att vara alltmer systematiserade och därmed lättare att kombinera. 

Vid Statistikcentralen har nationalräkenskaper, miljö, befolkning och välfärd lyfts fram som prioriterade områden när man utvecklar statistikens innehåll under de närmaste åren.  

I och med internationella revideringar och ändringar i källmaterialet kommer det att ske betydande ändringar i statistiken över nationalräkenskaperna och betalningsbalansen. För att det ska finnas en tillräcklig kunskapsbas för uppföljning av klimatåtgärder och naturbortfall är det viktigt att miljöstatistikföringen utvecklas. Befolkningsstatistiken utvecklas för att mer täckande information om t.ex. invandrare ska vara tillgänglig för beslutsfattandet. Man måste också satsa på att mäta välfärden under de kommande åren, eftersom oron för ojämlikhet i samhället ökar. 

I Finland framställs statistiken i ett omfattande samarbete. Officiell statistik produceras också av andra aktörer än Statistikcentralen, i totalt 12 olika organisationer. Statistikprogrammet omfattar all statistik och alla tjänster som Statistikcentralen producerar samt statistik som ingår i det europeiska statistikprogrammet och Finlands officiella statistik (FOS) som framställs av andra statistikproducenter. Dessa statistikproducenter är Tullen, Naturresursinstitutet (Luke), Institutet för hälsa och välfärd (THL), Migrationsverket, Arbetshälsoinstitutet (TTL), Pensionsskyddscentralen, Meteorologiska institutet, Folkpensionsanstalten (FPA), Lantmäteriverket, Finlands miljöcentral (Syke) och Arbets- och näringsministeriet. 

Förfrågningar: överdirektör Mari Ylä-Jarkko, Statistikcentralen 

Länk till statistikprogrammet