Uutisia 20.2.2017

Suomen historiaa nuorten silmin

Viidettä kertaa järjestettävän kansainvälisen tilastojen luku- ja käyttötaitokilpailun Suomen finaali on ratkennut. Tällä kertaa kilpailun aiheena oli Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Suomen historia. Yläkoulusarjan voittajat ovat Paraistenseudun koulusta Paraisilta ja lukiosarjan voittajat Erkon lukiosta Orimattilasta.

Yläaste- ja lukioikäisille suunnatun kilpailun tavoitteena on lisätä nuorten valmiuksia tehdä tilastollisia tutkimuksia aina tutkimuskysymyksen valinnasta johtopäätösten esittämiseen. Oppilaiden tehtävänä on laatia ryhmätyönä tilastoposteri eli -tutkimusjuliste.

Kilpailussa oli kaksi sarjaa, yläaste ja lukio. Suomessa kilpailuun osallistui 30 koulua ja yhteensä 1 274 oppilasta. Kansallisessa loppukilpailussa parhaimmistoon nousivat seuraavat työt:

Yläkoulusarja:

Lukiosarja:

Kansainvälisen kilpailun voittajat julkistetaan heinäkuussa Marokossa

Suomen kilpailun ensimmäisen sijan saaneet julisteet käännätetään englanniksi ja toimitetaan kansainväliseen loppukilpailuun, jonka tulokset julistetaan heinäkuussa 2017 Maailman tilastokongressissa Marokossa, Marrakechissa.

Kilpailun järjestää Kansainvälisen tilastoinstituutin (ISI) alaisuudessa toimiva tilastojen opetusta sekä tilastojen luku- ja käyttötaitoa edistävä järjestö IASE (International Association of Statistical Education). Kansainväliseen kilpailuun osallistui viime kerralla 8 200 oppilasta eri puolilta maailmaa. Suomen kilpailun ovat järjestäneet Tilastokeskus, Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja Suomen tilastoseura ry.

Suomen kilpailua ovat tukeneet Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Sagitta Pedagog AB, MF-KA MAOL-palvelu, Edita Publishing Oy, Kustannusosakeyhtiö Otava ja Art House Oy.

Suomen kilpailun voittajat palkitaan Tilastokeskuksen, Valtion nuorisoneuvoston ja Nuorisotutkimusseuran järjestämässä Nuoret ja tulevaisuus -seminaarissa 7.3.2017 Musiikkitalossa, Helsingissä. Tilaisuus on avoin tiedotusvälineille.

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö, ISLP Director Reija Helenius, p. 029 551 3677 tai Leila Kaunisharju, p.029 551 2267, sähköposti: etunimi.sukunimi@stat.fi