Uutisia 16.2.2024

Suomen tilastot valittu jälleen maailman parhaiksi

Suomen tilastoekosysteemi on arvioitu jo toistamiseen peräkkäin maailman parhaaksi. Suomi nousi Maailmanpankin tekemässä tilastojärjestelmien vertailussa jälleen ykkössijalle 186 maan joukosta.

Maita vertailtiin yli viidelläkymmenellä tilastojen suorituskykyä mittaavalla indikaattorilla. Vertailussa käytetyt tiedot oli kerätty kustakin maasta vuodelta 2022.

Toiseksi vertailussa sijoittui Norja ja kolmanneksi Kanada.

Suomen kokonaispistemäärä oli 93,6/100. Pistemäärä nousi 0,1:llä verrattuna vuoteen 2021.

Tilastokeskuksen pääjohtajan Markus Sovalan mukaan Suomen menestyksen taustalla on muun muassa tiivis kansallinen yhteistyö, joka tähtää tilastoekosysteemin jatkuvaan kehittämiseen.

”Suomessa virallisia tilastoja tuottaa Tilastokeskuksen lisäksi yli kymmenen muuta organisaatiota, ja olemme rakentaneet tilastojärjestelmää yhteistyössä näiden sekä rekistereitä pitävien virastojen kanssa. Meillä on saatavilla laadukkaat perusrekisterit, ja tietojen hyödyntäminen onnistuu monin paikoin hyvin yli organisaatiorajojen.”  

Maailmanpankin kehittämät tilastojen suorituskykyindikaattorit mittaavat kansallisten tilastojärjestelmien kapasiteettia ja kehittyneisyyttä arvioimalla muun muassa tuotettujen tietojen käyttöä yhteiskunnassa, tilastopalvelujen laatua, tietotuotteita, tiedontuotannossa käytettyjä lähteitä, tietoinfrastruktuuria sekä tuotannon resursseja.

Suomi sai täydet 100 pistettä tietojen käytöstä ja tietoinfrastruktuurista. Heikoimmat, alle 90 pisteen tulokset Suomi sai tiedonlähteistä ja tietotuotteista.

Mediaanipistemäärä vertailussa oli 70. Korkean tulotason maissa keskimääräinen pistemäärä oli yli 80 ja matalan tulotason maissa noin 55.

Maailmanpankki on tehnyt vertailua vuodesta 2016 lähtien, ja maiden tulokset ovat parantuneet joka vuosi. Vuosina 2016–2022 eri maiden pistemäärien keskiarvo on noussut 12:lla.

Maailmanpankin mukaan kansallisilla tilastotoimijoilla on ratkaiseva rooli nykyaikaisessa taloudessa. Tilasto-organisaatiot tarjoavat niin päättäjille kuin yleisöllekin tuoreet tiedot maiden sosioekonomisesta kehityksestä.

Koska laadukkaat tilastot ovat yhteiskunnallisen päätöksenteon välttämätön perusta, tilastojärjestelmien kapasiteetin arviointi ja parantaminen ovat olleet jo pitkään maailmanlaajuisen yhteisön tavoitteena, Maailmanpankki kertoo.

Lue lisää Maailmanpankin arvioinnista

Markus Sovalan blogikirjoitus: Varmasti yksi maailman parhaista (Tieto&trendit-blogi 16.2.2024)