De begrepp som beskrivs på dessa sidor är ord och uttryck som används i statistiken i en viss, begränsad betydelse. I vardagligt tal kan ordet ha en annan betydelse. I samband med varje definition finns information om i vilken statistikgren begreppet används.
Om du söker statistikuppgifter, gå från definitionen till statistikens sida.
Läroanstalt
Med läroanstalt avses en sådan administrativ enhet som har en rektor eller annan chef med underlydande lärare och annan personal (arbetsgivarroll), som är skyldig att upprätta bokföring eller andra handlingar, som registrerar studerande som studerande, som bedriver verksamhet som regleras i lag eller förordning, som följer den riksomfattande undervisningsplanen och som finansieras eller övervakas av en offentlig myndighet. En ny läroanstalt inrättas, en läroanstalt läggs ned eller slås samman med en annan läroanstalt enligt beslut av utbildningsanordnaren (huvudmannen för läroanstalten) eller av myndigheterna.
Statistikcentralen har gett varje läroanstalt en egen läroanstaltsbeteckning som identifierar läroanstalten. Läroanstalterna klassificeras enligt klassificeringen av läroanstaltstyper.
Statistikgrenar där definitionen förekommer
- Yrkeshögskoleutbildning
- Yrkesutbildning
- Ämnesval
- Stöd för lärande
- Sökande till utbildning
- Utbildningsanordnare och läroanstalter
- Avbrott i utbildningen
- Utbildningsekonomi
- Gymnasieutbildning
- Vuxenutbildning vid läroanstalter
- Lärare och andra anställda
- Studerande och examina
- Studiernas gång
- Sysselsättning bland studerande
- För- och grundskoleundervisning
- Placering efter utbildning
- Folkräkningar
- Befolkningens utbildningsstruktur
- Universitetsutbildning
Definitionens giltighetstid
- Giltig
Källorganisation
- Tilastokeskus
Jaa