Miksi tämä sisältö ei näy?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.
Tiedämme maailmasta enemmän kuin koskaan ja meillä on yhä uusia työkaluja kaiken tiedon hyödyntämiseksi.
Miten käytämme tietoa oikein ja kestävästi? Mitä tiedolle ja tietoyhteiskunnalle tapahtuu? Miten me ihmiset luovimme yhä monimutkaisemmilla tiedon vesillä?
Tilastokeskuksen pääjohtajan Markus Sovalan isännöimässä uudessa podcastissa suunnataan katseet tiedon tulevaisuuteen yhdessä ajankohtaisten asiantuntijoiden kanssa. Tule kuulolle!
Faktanvartija on podcast, joka tarttuu rohkeasti julkisessa keskustelussa näkyviin aiheisiin ja tarkastelee niitä analyyttisesti tilastotietojen avulla. Podcast antaa kunnian faktoille ja luo pohjaa tietoon perustuvalle mielipiteen muodostukselle.
4.7.2023
Tekoäly on nyt kuuminta hottia, ja siitä toivotaan ratkaisijaa alan kuin alan haasteisiin. Mistä tekoälyhypetys oikein kumpuaa? Onko aiheen ympärillä oikeasti tapahtunut jotain mullistavaa, vai ovatko asialla vain aiempaa taitavammat markkinamiehet?
Faktanvartija ottaa erikoisjaksossa käsittelyynsä paitsi tekoälyn myös tekoälykeskustelun. Mistä oikein puhumme, kun puhumme tekoälystä? Ymmärrämmekö itsekään, mistä puhumme? Klassiseen tapaan tarkastelussa ovat myös tekoälyn uhkat. Luoko tekoäly polarisaatiota ja vastakkainasettelua? Miten käy yksilön valinnanvapauden? Ottavatko koneet vallan? Missä määrin uskallamme ottaa tekoälyn tilastotuotannon apuvälineeksi? Kuinka varmistamme, että tekoäly käsittelee aineistoja objektiivisesti ja puolueettomasti?
Aiheesta ovat keskustelemassa tekoälyyn laajasti perehtyneet Tilastokeskuksen kehittämispäälliköt Riitta Piela ja Markku Huttunen. Ohjelmaa juontaa Pasi Piela.
Kuuntele jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Tekoäly, tilastot ja tulevaisuus -jakson tekstiversio
22.5.2023
Julkinen velka oli eduskuntavaalien keskeisin teema, mutta puhuttiinko velasta kestävin argumentein? Mikä on totuus Suomen velkaantumisesta? Olemmeko aidosti Kreikan tiellä? Ketä väitetystä velkapommista tulisi syyttää?
Jääkö velka tulevien sukupolvien maksettavaksi, kuten vaalien alla oli suosittua väittää? Tarvitseeko velkaa edes maksaa koskaan takaisin?
Faktanvartija ottaa käsittelyynsä ajankohtaisen ja myös hallitusneuvotteluja linjaavan aiheen: julkisen talouden. Miten julkisen talouden velasta pitäisi puhua ja miten sen määrää tulisi mitata? Entäpä sitten julkiset menot? Voiko Suomen menoja verrata suoraan muiden maiden menoihin?
Asiantuntijavieraina jaksossa ovat Tilastokeskuksen julkisen talouden ja sektoritilinpidon yliaktuaarit Ohto Soininvaara ja Jukka Pyylampi. Ohjelmaa juontaa Pasi Piela.
Kuuntele jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Velkavaalien jälkeen -jakson tekstiversio
21.4.2023
Suomessa kuoli viime vuonna enemmän ihmisiä kuin kertaakaan aiemmin sotavuosien jälkeen. Kuinka dramaattisesta asiasta kuolleiden määrän kasvussa oli lopulta kysymys? Taantuiko Suomi hetkessä vuosikymmenten takaiseen aikaan? Millaisia johtopäätöksiä kuolleiden määrän kasvusta voi kestävästi tehdä? Mitä pitäisi ajatella eri maiden välisistä ylikuolleisuusvertailuista? Osuivatko eri asiantuntijoiden esittämät kuolleisuuslaskelmat oikeaan?
Faktavartija-podcastissa syvennytään kuolleisuuden mittaamiseen ja suhteutetaan vuoden 2022 kuolleisuuslukuja historialliseen kehitykseen. Vieraana jaksossa on Tilastokeskuksen ilmiöasiantuntija, väestötilastojen yliaktuaari Markus Rapo. Ohjelmaa juontaa Pasi Piela.
Kuuntele jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Kuolleisuuden karu kehitys -jakson tekstiversio
21.12.2022
Osaajapula riivaa, vaikka työvoimatoimistot pursuavat työnhakijoita. Miten yhtälö on mahdollinen? Miksi avoimia työpaikkoja ei täytetä työhaluisilla työttömillä? Onko osaajapulassa kyse enemmän työnantajien ylimitoitetuista vaatimusta kuin suomalaisten työnhakijoiden puutteellisesta osaamisesta?
Mitä työvoimapulasta jää jäljelle, kun tarjontapuolelta siivotaan esimerkiksi lyhyet sijaisuudet ja vuokratyö?
Faktanvartijassa tehdään selkoa yrityksiä ja kansantaloutta väitetysti koettelevasta osaajapulasta. Millaisin keinoin haaste voidaan ratkaista? Missä määrin työperäisestä maahanmuutosta on apua? Vievätkö maahanmuuttajat suomalaisten työpaikat?
Vieraina podcastissa ovat Tilastokeskuksen yliaktuaari Tarja Baumgartner ja työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Liisa Larja. Ohjelmaa juontaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela.
Kuuntele jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Osaajapulan anatomia -jakson tekstiversio
14.11.2022
Suomen työllisyysaste on parempi kuin aikoihin, mutta kaikki eivät ole tyytyväisiä. Kasvanut työllisyys on kaivanut kriitikot koloistaan, ja sosiaalisen median seinille ovat nousseet työllisyyden mittaamisen väitetyt epäkohdat. Perustuvatko ennätystasoa hipovat työllisyysluvut suureen huijaukseen? Onko tilasto oikeasti täynnä vain tunnin viikossa työskenteleviä valetyöllisiä? Mitä työllisyysaste oikeastaan mittaa ja miten mittaustuloksiin pitäisi suhtautua? Faktanvartijan vieraina ovat Tilastokeskuksen työvoimatilastojen asiantuntijat Anna Pärnänen ja Pertti Taskinen.
Kuuntele jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Totuus työllisyysluvuista -jakson tekstiversio
23.9.2022
Ruoka kallistuu, energia kallistuu, kaikki kallistuu, ja kuluttajan ostovoima romahtaa, kun ansiotaso nousee selvästi hintoja hitaammin. Kuinka kauan hintojen nousu voi vielä jatkua? Ketä kehitys kurittaa ja kuka pääsee vähemmällä? Kenen laariin hintojen nousu sataa? Tällä kertaa Faktanvartijassa tehdään selkoa kuluttajahintojen vuosimuutoksesta eli inflaatiosta. Vieraana jaksossa on Tilastokeskuksen hinta-asiantuntija, yliaktuaari Kristiina Nieminen.
Kuuntele jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
22.6.2022
Liikenne sähköistyy, mutta onko tahti riittävä, kun kansalliset ja globaalit päästötavoitteet painavat päälle? Sähköautoille on paljon kysyntää, mutta tarjonta sakkaa, kun tuotantoketjut ovat tukossa. Kääntävätkö autojen nousevat hinnat myönteisen kehityksen? Hiipuuko sähköautohuuma, jos fossiilisten polttoaineiden hinnat lähtevät laskuun? Näitä kysymyksiä pohditaan Faktanvartijan jaksossa, jossa vieraana ovat Tilastokeskuksen liikennetilastojen asiantuntijat Matti Kokkonen ja Sami Lahtinen.
Kuuntele jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Tieliikenteen päästöt alas -jakson tekstiversio
6.5.2022
Vuokramarkkinoilla myllertää, kun asuntojen sijaan kilpailua käydään nyt vuokralaisista. Onko vuokra-asuntojen ylitarjonta pysyvä tila vai ohimenevä vaihe? Jaksossa puhuttavat myös asumisen tuet ja asuntorakentamisen trendit. Vieraana on Tilastokeskuksen vuokratilastojen asiantuntija Martti Korhonen.
Kuuntele Vuokramarkkinat murroksessa -jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Vuokramarkkinat murroksessa -jakson tekstiversio
22.3.2022
Tuloerot puhuttavat ja jakavat kansaa – ainakin sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla. Ovatko suomalaisten tuloerot oikeasti suuria vai pieniä? Miten erojen kehitystä tulisi mitata? Aiheesta ovat keskustelemassa Tilastokeskuksen asiantuntijat Pekka Ruotsalainen ja Tara Junes.
Kuuntele Totuus tuleroista -jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Totuus tuloeroista -jakson tekstiversio
2.3.2022
Rikollisuus herättää keskustelua ja tunteita, mutta miltä ilmiö näyttää, kun sitä katsoo puhtaasti numerojen valossa? Asiantuntijavieraana jaksossa on Tilastokeskuksen rikostilastojen asiantuntija Kimmo Haapakangas.
Kuuntele Rikollisuus-jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Rikollisuus-jakson tekstiversio
19.1.2022
Vaalien sanotaan olevan demokratian kulmakivi, mutta kestääkö väite enää kriittistä tarkastelua? Äänestysprosentit laskevat, ja äänestäminen eriytyy. Ovatko vaalit enää toimiva konsepti, kun jopa puolet kansasta jättää käyttämättä perustuslaillista oikeuttaan äänestää? Vieraana on Tilastokeskuksen vaaliasiantuntija Sami Fredriksson.
Kuuntele Vaalit ja demokratia -jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Vaalit ja demokratia -jakson tekstiversio
Tietoa on nyky-yhteiskunnassa entistä enemmän ja helpommin tarjolla, ja siksi luotettavan ja laadukkaan tiedon tunnistaminen on yhä tärkeämpää.
Tilastokeskuksen Tiedosta tulevaisuus -podcasteissa keskustellaan medialukutaidosta, tiedon etsimisestä ja sen tulkinnasta sekä tilastotiedon visualisoinnista.
Kaikenlaisen tiedon määrä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä, siksi hyvät tiedonhaun ja tiedon tulkinnan taidot ovat tärkeitä. Tiedonhakua voi pitää jopa peruskansalaistaitona, sanoo tietoasiantuntija Katriina Tiainen. Käsitykset hyvistä tiedon lähteistä ja medialukutaito ovat tässä keskeisiä. Haastattelijana on Tero Kekki. Jakso on julkaistu 20.10.2020
Kuuntele Tiedonhaku ja hyvä tiedonlähteet -jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Ihminen omaksuu helpommin kuvallisen viestin kuin kirjoitetun tekstin tai numerot. Siksi tietoa on hyvä visualisoida, toteaa tietopalvelusuunnittelija Kim Huuhko. Tilastotiedon visualisointi on lukujen havainnollistamista grafiikan avulla. Haastattelijana on Tero Kekki. Jakso on julkaistu 20.10.2020
Kuuntele Tiedon visualisointi -jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Tietoyhteiskunnassa tieto ja tilastot ovat merkittävin rakennusaine, jolla luodaan vaurautta ja hyvinvointia, painottaa tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén. Tilastoja tarvitaan päätöksenteon tueksi, mutta myös tavallisten kansalaisten tulisi osata tulkita tilastoja oikealla tavalla. Haastattelijana on Tero Kekki. Jakso on julkaistu 20.10.2020
Kuuntele Tilastotiedon merkitys yhteiskunnassa -jakso SoundCloudissaSiirryt toiseen palveluun.
Mikä on tiedon laadun yhteiskunnallinen merkitys ja miksi tiedon laatua tulee kehittää? Tilastokeskuksen Tiedon laatukehikko -hankkeen projektipäällikkö Essi Kaukonen sekä Tilastokeskuksen ylijohtaja Johanna Laiho-Kauranne keskustelevat tiedon laadun merkityksestä ja sen kehittämisestä erityisesti julkisten tietovarantojen näkökulmasta.
Podcast tukee Tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hanketta, jonka tavoitteena on edistää julkisen tiedon entistä laajempaa ja tehokkaampaa hyödyntämistä.
Päivitetty 28.3.2025