- EtusivuLinkki edelliselle tasolle
- AjankohtaistaLinkki edelliselle tasolle
- Kasvihuonekaasupäästöt laskivat vuonna 2024 – maankäyttösektori merkittävä päästölähde
Kasvihuonekaasupäästöt laskivat vuonna 2024 – maankäyttösektori merkittävä päästölähde
UutinenSuomen kasvihuonekaasupäästöt ilman maankäyttösektoria (LULUCF) olivat pikaennakkotiedon mukaan 38,8 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuonna 2024. Tämä oli 6 % edellisvuotista vähemmän. Maankäyttösektori pysyi edeltävien vuosien tapaan nettopäästölähteenä.
Kokonaispäästöt ilman maankäyttösektoria ovat laskeneet nyt 46 % vertailuvuodesta 1990 ja 55 % vuodesta 2003, jolloin päästöt olivat korkeimmillaan aikasarjan
1990–2024 aikana. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kasvihuonekaasut-tilastosta.
Viime vuonna nähtyä 6 %:n laskua selittää etenkin energiasektorin päästöjen vähentyminen. Sektorin päästöt pienenivät viime vuonna noin 7 % vuoden 2023 tasosta.
Tästä huolimatta energiasektori pysyi merkittävimpänä kasvihuonekaasujen päästölähteenä. Energian tuotannon, jakelun ja kulutuksen päästöjen osuus kasvihuonekaasujen kokonaispäästöistä ilman maankäyttösektoria oli viime vuonna 69 %.
”Energiasektorin päästöjen vähenemiseen vaikutti uusiutuvan energian tuotannon kasvu. Erityisesti tuulivoimatuotanto lisääntyi, ja myös sähkön nettotuonti kasvoi vuonna 2024. Samaan aikaan kivihiilen ja turpeen käyttö vähentyi merkittävästi”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Ville Maljanen sanoo.
Liikenteen päästöissä kehitys oli päinvastaista: päästöt lisääntyivät 0,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia edellisvuodesta. Kasvu tuli erityisesti tieliikenteestä.
“Kasvua selittää etenkin liikennepolttoaineiden bio-osuuden lasku”, Maljanen kertoo.
Kokonaisuudessaan energiasektorin päästöt ovat laskeneet yli 50 % vuoden 2010 tasosta.
Myös maatalouden päästöt pienenivät vuonna 2024. Sektorin päästöt olivat noin 6,1 miljoonaa CO₂-ekvivalenttitonnia, mikä oli yhden prosentin vähemmän kuin edeltävänä vuonna.
”Eläinten lukumäärän pieni lasku alensi ruoansulatuksen päästöjä. Toisaalta lannankäsittelyn päästöt kasvoivat lämpimämpien sääolosuhteiden takia”, yliaktuaari Juho Kettunen kertoo.
Jätesektorin päästöissä nähtiin niin ikään laskevaa kehitystä. Jätteenkäsittelyn päästöt vähenivät 6 % vuodesta 2023. Jätesektorin osuus kasvihuonekaasujen kokonaispäästöistä ilman maankäyttösektoria oli viime vuonna vajaat 4 %.
Jätesektorin päästöt ovat laskeneet yli 60 % 2000-luvun alkuun verrattuna. Laskuun ovat vaikuttaneet merkittävästi jo vuonna 1994 voimaan astuneen jätelain ja EU:n kaatopaikkadirektiivin edellyttämät toimet.
Maankäyttösektorin päästöt kasvoivat
Maankäyttösektori (LULUCF) oli pikaennakkotietojen mukaan merkittävä päästölähde myös vuonna 2024. Sektorin päästöjen ja poistumien summa oli 13,5 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Tämä oli 1,5 miljoonaa tonnia enemmän kuin vuonna 2023.
”Myös metsämaalla päästöt ylittivät eri varastoihin vuoden aikana sitoutuneen hiilen määrän. Siten myös metsämaa oli nettopäästölähde muiden maankäyttöluokkien tapaan”, yliaktuaari Sini Niinistö sanoo.
Metsämaan nettopäästö oli pikaennakon mukaan 4,2 miljoonaa CO2-ekvivalenttitonnia, mikä oli 2,9 miljoonaa tonnia edellisvuotta enemmän.
”Elävän puuston biomassan nettonielu pieneni Luonnonvarakeskuksen laskelmien mukaan viime vuonna 3,9 miljoonalla hiilidioksiditonnilla. Tämä johtui lisääntyneestä luonnonpoistumasta ja kasvaneesta hakkuukertymästä”, Niinistö kertoo.
Pikaennakkolaskennassa otettiin käyttöön uudet luonnonpoistuma- ja hukkapuuarviot vuodelle 2024. Arviot perustuvat valtakunnan metsien 13. inventointiin.
Tiedot maankäyttösektorin päästöjen ja poistumien summasta tarkentuvat seuraavassa julkistuksessa, kun laskentaan saadaan päivitettyä tietoa muun muassa pinta-aloista, puustosta, lannoituksesta ja maastopaloista.
Myös muut päästöluvut tarkentuvat, kun kaikki kasvihuonekaasuinventaarion laskennassa käytettävät tiedot valmistuvat.
Taakanjakosektorin päästöt ylittivät EU:n päästökiintiön
Suomen taakanjakosektorin päästöt olivat pikaennakon mukaan viime vuonna 25,4 miljoonaa CO₂-ekvivalenttitonnia. Päästöt laskivat vajaan prosentin edellisvuodesta, mutta ne ylittivät silti Suomelle määritellyn päästökiintiön 0,1 miljoonalla tonnilla. Päästökaupan päästöt laskivat puolestaan 14 % edellisvuodesta ollen 13,3 miljoonaa
CO₂-ekvivalenttitonnia.
Kokonaispäästöt (ilman maankäyttösektoria) jaetaan EU-raportoinnissa päästökaupan ja taakanjakosektorin päästöihin. EU:n taakanjakoasetus määrittelee yleisen päästökaupan ulkopuolisten alojen päästövähennystavoitteet. Kaikille jäsenmaille on määritetty vuosikohtaiset, kiristyvät päästökiintiöt.
Kasvihuonekaasut-tilaston vuoden 2024 ennakkotiedot julkaistaan joulukuussa 2025 ja viralliset tiedot maaliskuussa 2026.
Yhteystiedot
Ville Maljanen
yliaktuaari
029 551 2691
Juho Kettunen
yliaktuaari
029 551 3805
Sini Niinistö
yliaktuaari
029 551 2954