Maatalouden tuottajahinnat nousivat 30 % vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä
Muutos
Maatalouden tuottajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 30 % vuodentakaisesta vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä. Tuottajahintaindeksi ilman turkistuotantoa nousi 36 %. Kasvituotteiden hinnat nousivat 35 % sekä lihan ja eläintuotteiden hinnat 28 %. Viljamarkkinoilla vallitseva epävarmuus sekä tuotantokustannusten nousu, erityisesti lannoitteiden, energian ja rehujen hinnan nousu, olivat merkittävimmät syyt tuottajahintojen nousuun.
Maatalouden tuottajahintaindeksi 2015=100, 2022Q3*
Keskeisiä poimintoja
- Maatalouden tuottajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 30 % vuodentakaisesta vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.
- Maatalouden tuottajahintaindeksi ilman turkistuotantoa nousi 36 % vuodentakaisesta vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.
- Kasvituotteiden hinnat nousivat 35 % sekä lihan ja eläintuotteiden hinnat 28 % vuodentakaisesta vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.
- Viljamarkkinoilla vallitseva epävarmuus sekä tuotantokustannusten nousu, erityisesti lannoitteiden, energian ja rehujen hinnan nousu, olivat merkittävimmät syyt maatalouden tuottajahintojen nousuun.
Viljan hinnan nousu taittui
Viljelijän saama hinta viljastaan oli 80 % korkeampi kuin vuosi sitten, mutta edelliseen neljännekseen nähden laskua oli lähes 11 %. Syyskuussa hinta oli pudonnut jo lähelle maaliskuun 2022 hintatasoa, jolloin juuri alkaneen Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyivät vasta laimeana viljan tuottajahinnassa. Viljan hintaa laski syksyn hyvä kotimainen sato ja Venäjän kanssa solmittu sopimus Ukrainan viljakuljetusten turvaamisesta.
Rypsin ja rapsin hinta oli neljänneksen vuoden takaista korkeampi, vaikka laskua oli edelliseen neljännekseen nähden 8 %. Vihannekset ja puutarhatuotteet maksoivat 12 % ja peruna neljänneksen enemmän kuin vuosi sitten.
Lihan ja maidon tuottajahinnat jatkoivat nousu-uralla
Lihan, maidon ja kananmunien tuottajahintojen ripeä nousu jatkui vuoden kolmennella neljänneksellä. Tuottajalle maksettiin maidosta ja kananmunista 40 % ja lihasta kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten. Siipikarjan liha kallistui eniten, 39 %, sianliha 36 % ja naudanliha 26 %. Taustalla on tuotantokustannusten, erityisesti energian ja rehujen, hinnan nousu. Muiden eläintuotteiden, pääosin turkisnahkojen, hinnat laskivat 27 %. Koronaepidemiatilanne Kiinassa sekä maailmantalouden epävarmuus painavat turkismarkkinoita.
Maatalouden tuottajahinnat nousevat 26 % vuonna 2022
Tilastokeskuksen ennusteen mukaan maatalouden tuottajahinnat nousevat 26 % vuonna 2022. Ilman turkistuotantoa kokonaisindeksi nousee ennusteen mukaan 29 %. Kasvituotteiden hinta nousee 30 % ja eläintuotoksen hinta 24 %. Hintojen nousuun vaikuttivat syksyn 2021 pieni sato, pandemian jälkeinen kysynnän palautuminen normaaliin sekä tuotantokustannusten nousu Venäjän hyökkäysodan aiheuttaman energiakriisin ja viljamarkkinoiden epävarmuuden seurauksena.
Kuviot
Maatalouden tuottajahintaindeksin vuosimuutos, 1995Q1-2022Q3*
Taulukot
Maatalouden tuottajahintaindeksi 2015=100, 2022Q3
Maatalouden tuottajahintaindeksi 2015=100, indeksiennuste 2022
Tietojen tarkentuminen (revisiot)
Maatalouden tuottajahintaindeksin vuoden 2021 tietojen tarkentuminen
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.
- Maatalouden tuottajahintaindeksin luokitus
- Maatalouden tuottajahintaindeksin luokitus
- Maatalouden tuottajahintaindeksin luokitus
- Maatalouden tuottajahintaindeksin luokitus
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon