Aiheet
Energia

Pandemiasta toipuminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan johtivat energiahyödykkeiden hinnat jyrkkään nousuun

tiedote | Energian hinnat 2022, 3. vuosineljännes

Muutos

Tietokantataulukoita Pohjoismaisen sähköpörssin spot-hintoja (12gc) ja Sähkön hinta kuluttajatyypeittäin (12gv) ei enää päivitetä.
Lue lisää muutoksesta

Sähköenergia maksoi vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä keskimäärin 40-60 % enemmän kuin vuosi sitten. Eniten hinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan vähän sähköä kuluttavilla kotitalouksilla ja vähiten sähkölämmitteisen talon asukkailla. Myös öljylämmitteisen kodin käyttökustannukset nousivat reilusti, sillä lämmityspolttoöljy maksoi 68 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Keskeisiä poimintoja

 • Tukkusähkön Suomen aluehinta kolminkertaistui vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä vuodentakaiseen hintaan verrattuna.
 • Sähköenergian kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 40-60 % vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä vuodentakaiseen verrattuna. Eniten nousi vähän sähköä kuluttavan kotitalouden ja vähiten sähköllä kotiaan lämmittävän kotitalouden sähkön hinta.
 • Bensiinin ja dieselin hinnat laskivat 6-7 % kesän huippuhinnoista vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.
 • Maakaasun ja kivihiilen verottomat hinnat kolme ja puolikertaistuivat vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä vuodentakaiseen verrattuna.

Tukkusähkön hinta kolminkertaistui vuodessa – kuluttajan hinnassa nousu näkyy viiveellä

Tukkusähkön Suomen aluehinta oli sähköpörssi Nord Poolissa heinä-syyskuussa 2022 ennätyskorkea, 22 snt/kWh (ALV0). Hinta lähes kolminkertaistui vuodentakaiseen nähden. Jos hintaa vertaa koronapandemiaa edeltäneen vuoden 2019 samaan ajankohtaan, sähkön tukkuhinnan nousu oli lähes viisinkertainen. Tukkuhinta ei kuitenkaan kokonaisuudessaan siirry tuottajan kassaan tai kuluttajan hintaan, koska sähkön tuottajat suojaavat myyntihintaansa ja toisaalta vähittäiskauppiaat suojaavat ostohintaansa johdannaisilla.

Suojaukset mahdollistavat sähkön myynnin kiinteähintaisin sopimuksin, jolloin tukkusähkön hinnan muutokset vaikuttavat viiveellä kuluttajahintoihin. Tukkuhinnan roimasta nousuista huolimatta omakotitalossa asuvat sähkölämmittäjät maksoivat sähköstään heinä-syyskuussa keskimäärin 8,54 snt/kWh (ALV 24%) eli 40 % enemmän vuoden takaiseen verrattuna. Vähän sähköä käyttävien kuluttajien hinta oli 12,66 -15,17 snt/kWh (ALV 24%). Nousua vuodentakaiseen oli keskimäärin 50-60 %. Tuoreimpien lokakuun tietojen mukaan sähköenergian hinta nousi kotitalousasiakkailla syyskuun hintaan nähden 27-38 %. 

Yksittäisen kuluttajan tilanne vaihtelee paljon. Hyvinkin edullisia kiinteähintaisia sopimuksia on vielä voimassa, kun taas katkolla olleet sopimukset ovat vaihtuneet historiallisen kalliisiin kiinteähintaisiin ja toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin tai tukkuhinnan vaihtelua seuraaviin pörssisähkösopimuksiin. Sähkön siirtohinnat laskivat 1-2 % vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä vuodentakaisesta. Sähkön kokonaishinta kotitalouskäyttäjälle siirtomaksuineen ja veroineen vaihteli kulutusluokasta riippuen 16-27 snt/kWh. Korotusta edellisvuoteen oli 18-23 %. Lokakuun raju sähköenergian hinnan nousu nosti vuosimuutoksen 45-49 prosenttiin. 

Vähittäismarkkinoilta sähköä hankkivien yritys- ja yhteisöasiakkaiden sähkön hinta nousi ripeästi pörssihintojen vanavedessä. Vuoden kolmannella neljänneksellä sähkön kokonaishinta oli kulutusluokasta riippuen 34-140 % korkeampi kuin vuotta aiemmin. Pienimmissä käyttäjäluokissa hinnat nousivat edelleen lokakuussa 8-13 % syyskuun hintaan verrattuna. Suurimmissa käyttöluokissa hinnat laskivat 30 %, mikä johtui siitä, että sähkön tukkuhinta lähes puolittui syyskuun tasosta.

Maakaasun hinnan nousu siirtyy sähkön hintaan

Sähkön tukkuhintaan vaikuttaa merkittävästi maakaasun hinta, koska pörssissä sähkön hinta määräytyy käytössä olevan kalleimman tuotantotavan mukaan. Kaasun hinta lähti nousuun jo kesällä 2021, kun kaasun ja muiden energiahyödykkeiden kysyntä elpyi pandemian jälkeen mutta tarjontaa oli odotettua vähemmän. Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ja Suomessa itärajan kaasuhanojen sulkeminen toukokuussa 2022 ovat entisestään lisänneet epävarmuutta kaasun riittävyydestä talven yli ja nostaneet hintoja. Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä maakaasun veroton hinta suurille maakaasun käyttäjille oli 138 €/MWh, kun se vuotta aiemmin oli 40 €/MWh.  

Maakaasun kallis hinta on lisännyt pitkään laskussa olleen kivihiilen käyttöä energiantuotannossa. Kivihiiltä käytettiin Suomessa 9 % enemmän tammi-syyskuussa edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Maakaasun tavoin myös kivihiilen hinta lähti voimakkaaseen nousuun kesällä 2021. EU asettama kivihiilen tuonnin kieltäminen Venäjältä nosti hintoja entisestään. Hintahuippu saavutettiin heinäkuussa, jolloin veroton hinta kävi vajaassa 70 €/MWh. Kolmannen neljänneksen keskihinta oli 59 €/MWh kun se oli vuotta aiemmin 17 €/MWh.

Kotimaisten polttoaineiden metsähakkeen ja turpeen hinnat nousivat maltillisemmin kuin fossiilisten polttoaineiden hinnat siitäkin huolimatta, että metsähakkeen tuonti Venäjältä loppui keväällä 2022. Venäjän hakkeen osuus tuonnista on ollut noin 75 %. Metsähake maksoi 26 €/MWh vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä kun vuotta aiemmin hinta oli 23 €/MWh. Jyrsinturpeen veroton hinta oli 13,40 €/MWh, mikä oli kymmenyksen korkeampi kuin vuoden 2022 ensimmäisen puolikkaan keskihinta, mutta vain vajaat 3 % korkeampi kuin vuoden 2021 hinta keskimäärin.       

Bensiinin ja dieselin hinnat laskivat kesän huippuhinnoista 

Polttonesteiden kuluttajahintojen nousu taittui vuoden kolmannella neljänneksellä. Laskua edelliseen neljännekseen oli bensiinillä ja dieselillä 6-7 % ja lämmityspolttoöljyllä 3 %. Vuodentakaiseen hintaan verrattuna Bensiinin hinta tankilla oli kuitenkin 27 % korkeampi. Dieselistä veloitettiin 43 % ja lämmityspolttoöljystä 68 % enemmän. Polttonesteiden lähes yhtäjaksoinen hintojen nousu alkoi pahimman pandemiashokin jälkeen vuoden 2020 kesällä. Polttonesteiden hintojen nousu on rokottanut eniten öljylämmittäjiä. Halvimmillaan lämmityspolttoöljy maksoi 0,60 €/l toukokuussa 2020 ja kallein hinta oli 2,06 €/l maaliskuussa 2022. Tuorein hinta marraskuulta oli 1,80 €/l. 

Polttonesteiden alhaisia hintoja vuoden 2020 keväällä ja kesällä selitti maailmanlaajuinen koronasulku, mikä johti polttoöljyjen ylitarjontaan markkinoilla. Hintojen nousua puolestaan selitti pääasiassa koronakuopan jälkeinen kysynnän kasvun siivittämä raakaöljyn hinnan nousu, euron heikkeneminen suhteessa dollariin sekä valmisteverotuksen kiristyminen. Uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen väliaikainen alentaminen hillitsi hieman hintojen korotuspaineita.

Muutos

Tietokantataulukoita Pohjoismaisen sähköpörssin spot-hintoja (12gc) ja Sähkön hinta kuluttajatyypeittäin (12gv) ei enää päivitetä.
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Polttoneste
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Sähkön kuluttajatyyppi
 • Hintakomponentti
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Kaukolämmön kuluttajatyyppi
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Rakennustyyppi
 • Energialähde
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Maakaasun kuluttajatyyppi
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Maakaasun kuluttajatyyppi
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Kivihiilen hinta
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Sähköntuotannon polttoaine
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Kotimainen polttoaine
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Poistuneet tietokantataulukot

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Palvelusähköposti
energia@stat.fi
Marianne Rautelin
yliaktuaari
029 551 3421
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.