6,6 % lapsista koki vähintään pientä aineellista puutetta vuonna 2021

tiedote | Elinolotilasto 2021

1–15-vuotiaista lapsista 6,6 % eli 57 000 koki aineellista puutetta vähintään yhdessä perustarpeessa vuonna 2021, ilmenee Tilastokeskuksen elinolotilastosta. Lasten kokemaa aineellista puutetta mitataan 13 mittarilla. Puutetta vähintään yhdessä perustarpeessa kokeneiden lasten osuus on vähentynyt vuodesta 2009, jolloin puutetta vähintään yhdellä mittarilla kokeneita oli 10,8 % 1–15-vuotiaista.

Keskeisiä poimintoja

  • Lasten kokema aineellinen puute on vähentynyt. Vähintään pientä aineellista puutetta koki 6,6 % 1 - 15-vuotiaista lapsista vuonna 2021, kun vuonna 2009 osuus oli 10,8 %.
  • Aineellisen puutteen kokeminen on tavallisempaa yhden vanhemman kotitalouksiin kuuluvilla lapsilla kuin kahden aikuisen kotitalouksiin kuuluvilla.
  • 9,3 %:lla alle 16-vuotiaista lapsista oli vähintään lieviä toimintarajoitteita vuonna 2021.

Yleisintä aineellisen puutteen kokeminen on yhden vanhemman kotitalouksissa. Yhden vanhemman kotitalouksiin kuuluvista lapsista noin 14 % koki aineellista puutetta vähintään yhdellä 13 mittarista, kun kahden aikuisen talouksissa osuus oli noin 5 %. Osuudet ovat vähentyneet selvästi kummassakin kotitaloustyypissä, sillä vuonna 2009 yhden huoltajan talouksien lapsista vajaat 23 % ja kahden aikuisen talouksissa reilut 9 % koki puutetta vähintään yhdellä mittarilla 13:sta. Aineellisen puutteen kokeminen useammalla kuin yhdellä mittarilla on Suomessa vähäistä.

Lasten aineellisella puutteella tarkoitetaan sitä, että kotitaloudella ei ole varaa tiettyihin lapsen elämään kuuluviin perusasioihin. Näitä perusasioita ovat uudet vaatteet, vähintään kahdet kengät, hedelmien tai vihannesten syöminen joka päivä, lihaa, kalaa, kanaa tai kasvisproteiinia sisältävän ruoan syöminen joka päivä, omalle ikäryhmälle sopivien kirjojen hankkiminen, ulkoleikkivälineet, sisäleikkivälineet, säännöllinen vapaa-ajan harrastus, lapsen merkkipäivien juhliminen, lapsen kavereiden kutsuminen kotiin, kouluretkille osallistuminen, tilaa läksyjen tekemiseen ja viikon loma poissa kotoa vähintään kerran vuodessa.

Lasten aineellisen puutteen mittaristo on kehitetty Euroopan komission tilastovirastossa Eurostatissa, ja sen kokemista mitataan Euroopan maissa jatkossa kolmen vuoden välein. Kansainvälisiä vertailutietoja lasten aineellisesta puutteesta koskien vuotta 2021 julkaisee Eurostat EU-SILC-tilaston osana.

Toimintarajoitteita noin 9 %:lla lapsista

9,3 % alle 16-vuotiaista lapsista koki vähintään lieviä toimintarajoitteita vuonna 2021. Toimintarajoitteita kokevia lapsia oli 85 000. Toimintarajoite tarkoittaa, että lapsella on terveysongelmasta johtuen vähintään puolen vuoden ajan rajoitteita sellaisissa toimissa, joita samanikäiset lapset tavallisesti tekevät. Vuonna 2017, jolloin tietoa lasten toimintarajoitteisuudesta on kerätty edellisen kerran, vähintään lieviä toimintarajoitteita koki 9,8 % eli 92 000 alle 16-vuotiasta lasta.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Uudet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Kotitaloustyyppi
Viiteajankohtien sykli:
epäsäännöllinen
Päivitystiheys:
epäsäännöllinen
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
    Viiteajankohtien sykli:
    epäsäännöllinen
    Päivitystiheys:
    epäsäännöllinen
    Päivitetty:
    Käytetyt luokitukset:
      Viiteajankohtien sykli:
      epäsäännöllinen
      Päivitystiheys:
      epäsäännöllinen
      Päivitetty:

      Tulevat julkaisut

      Dokumentaatio

      Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

      Siirry tilaston dokumentaatioon

      Viittausohje

      Suomen virallinen tilasto (SVT): Elinolotilasto [verkkojulkaisu].
      Viiteajankohta: 2021. ISSN=2669-8854. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 27.12.2024].
      Saantitapa:

      Tilaston asiantuntijat

      Tiedustelut ensisijaisesti

      Kaisa-Mari Okkonen
      yliaktuaari
      029 551 3408

      Vastaava osastopäällikkö

      Hannele Orjala
      osastopäällikkö
      029 551 3582

      Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

      Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.