Maatalouden tuottajahinnat nousivat lähes 17% vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä
Maatalouden tuottajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 16,9 % vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä vuodentakaiseen verrattuna. Kasvituotteiden hinnat nousivat 5,8 % sekä lihan ja eläintuotteiden hinnat kallistuivat 24,7 %. Vihannesten, perunan, teollisuus- ja rehukasvien tuottajahinnan nousu piti kasvituotteiden indeksin plussalla, vaikka viljojen hinnat laskivat.
Keskeisiä poimintoja
- Viljojen sekä rypsin ja rapsin tuottajahinnat laskivat vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä Venäjän hyökkäyssotaa edeltäneelle tasolle.
- Mustanmeren viljakäytävän sopimustilanne ja viljapulan yleinen hellittäminen laskivat viljojen hintoja vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä.
- Vihannesten (16,8 %), perunan (16,2 %), lihan (26 %) ja maidon (33,6 %) tuottajahinnat nousivat edelleen rivakasti vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä vuodentakaiseen verrattuna.
Maidon ja lihan tuottajahintojen nousu jatkui
Maatalouden tuottajahintaindeksiin vaikutti eniten maidon ja lihan hinnan nousu. Maidon hinta nousi 33,6 %, sian ja siipikarjan lihan hinta kipusi noin 28 % ja naudan liha oli noin 23 % kalliimpaa kuin vuosi sitten. Syynä hintojen nousuun oli tuotantokustannusten nousun jatkuminen. Lisäksi maidon ja sian lihan hintaa tukee se, että niiden tuotanto on vähentynyt Suomessa voimakkaasti viime vuosina. EU-maissa tilanne on maidon osalta toinen ja maidon ylituotanto onkin jo painanut hinnat laskuun. Sianlihan hintataso oli puolestaan Euroopassakin vahva tuotannon laskun myötä.
Viljan tuottajahinnat kääntyivät uudelleen laskuun
Ukrainan viljan vientikanavien sopimustilanne ja viitteet tulevasta sadosta heiluttelevat viljojen hintoja maailmanmarkkinoilla. Vuoden 2023 ensimmäisellä vuosineljänneksellä tämä näkyi Suomessa reippaana, lähes 6 %, tuottajahintojen laskuna vuoden takaiseen verrattuna. Rehuviljojen hinnat laskivat eniten, kauran tuottajahinta laski reilut 11 % ja rehuohran hinta kymmenyksen.
Kasvituotteiden tuottajahintoja nosti alkuvuodesta erityisesti kasvihuoneissa viljeltävien vihannesten kalliimmat hinnat. Kallis energian hinta on vähentänyt kasvihuoneviljelyä ja nostanut kustannuksia. Muun muassa tomaatin viljelijähinta oli vuoden 2023 ensimmäisellä vuosineljänneksellä reilu kolmannes suurempi kuin vuosi sitten.
Taulukot
Maatalouden tuottajahintaindeksi 2023Q1*
Tietojen tarkentuminen (revisiot)
Maatalouden tuottajahintaindeksin vuoden 2022 tietojen tarkentuminen
Maatalouden tuottajahintaindeksin vuoden 2022 tietojen tarkentuminen, 2023Q2
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.
- Maatalouden tuottajahintaindeksin luokitus
- Maatalouden tuottajahintaindeksin luokitus
- Maatalouden tuottajahintaindeksin luokitus
- Maatalouden tuottajahintaindeksin luokitus
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon