Aiheet
Asuminen ja rakentaminenHinnat ja kulutus

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä

katsaus | Osakeasuntojen hinnat 31.3.2023

Korjaus

Osakeasuntojen hinnat -tilaston tietokantataulukoita ja julkistuksia on korjattu.
Lue lisää korjauksesta

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 5,5 % edellisestä vuodesta ja 2,3 % edellisestä neljänneksestä vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Maaliskuussa 2023 kiinteistönvälittäjien kautta myytiin vanhoja osakeasuntoja 29 % ja tammi-maaliskuussa 33 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Hinnat laskivat vähemmän suurten kaupunkien ulkopuolella

Tammi-maaliskuussa 2023 vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 5,8 % ja muualla maassa 4,8 % vuoden takaisesta. Osakeasuntojen hinnat laskivat kaikissa suurissa kaupungeissa, mutta eniten pääkaupunkiseudulla. Vantaalla hinnat laskivat 7,0 % edellisestä vuodesta, Helsingissä 6,2 % ja Espoossa 5,9 %. Oulussa asuntojen hinnat laskivat 5,5 %, Tampereella 5,4 % ja Turussa 3,3 %.

Maaliskuussa 2023 vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 5,8 % viime vuodesta ja 0,1 % helmikuusta. Vuoden takaisesta hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 6,6 % ja muualla maassa 4,2 %. Suurista kaupungeista asuntojen hinnat laskivat eniten Vantaalla ja Tampereella. Hinnat laskivat Vantaalla 8,6 % ja Tampereella 7,6 %. Hinnat laskivat vähiten Turussa, 2,4 %.

Alkuvuonna yksiöiden hinnat laskivat eniten

Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä rivitaloasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla noin 5,5 %, kuudessa suurimmassa kaupungissa 3,6 % ja muualla maassa 4,3 % verrattuna vuoden takaiseen.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kerrostalojen hinnat laskivat eniten pienissä asunnoissa. Yksiöiden hinnat laskivat 9,6 % ja kaksioiden 7,7 %. Perheasuntojen hinnat laskivat vähemmän. Kolmioiden ja sitä suurempien osakeasuntojen hinnat laskivat 3,5 % ja rivitalojen 4,0 %.

Hinnat laskivat eniten yksiöissä pääkaupunkiseudulla ja suurten kaupunkien ulkopuolella. Pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat laskivat 10,2 % ja kuuden suurimman kaupungin ulkopuolella 10,6 %.

Vuonna 2022 hinnat laskivat useassa maakuntakeskuksessa

Vuonna 2022 vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko maassa 0,5 % verrattuna edelliseen vuoteen. Maakuntakeskuksista hinnat nousivat eniten Hämeenlinnassa ja Kokkolassa, joissa hinnat nousivat 2,7 %. Maakuntakeskuksista myös Oulussa, Tampereella, Turussa, Lappeenrannassa, Seinäjoella ja Rovaniemellä asuntojen hinnat nousivat edellisvuodesta. Eniten hinnat laskivat Kajaanissa, jossa asuntojen hinnat laskivat yli 3,0 %. Mikkelissä ja Porissa hinnat laskivat yli 2,0 %, Joensuussa ja Vaasassa lähes 2,0 %. Jyväskylässä ja Kuopiossa hinnat laskivat yli prosentin.

Hämeenlinnan ja Lappeenrannan keskustassa hinnat nousivat noin 3,0 %. Joensuun, Kuopion ja Jyväskylän keskusta-alueilla hinnat laskivat yli 2,0 % ja Porin keskustassa hinnat laskivat 3,5 %.

Uusien osakeasuntojen kauppa väheni edelleen vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä

Uusien osakeasuntojen hinnat laskivat vuodentakaiseen verrattuna 2,1 %, ja kauppoja tehtiin koko maassa 70 % vähemmän kuin vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä. Edellisestä neljänneksestä uusien osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,7 %. Rivitaloasuntojen hinnat nousivat 0,6 %, kun taas kerrostaloasuntojen osalta hinnat laskivat 2,8 %. Kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat 10,7 % ja kaksioiden 5,0 %. Kolmioiden ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat nousivat 1,2 %.

Kuviot

Katso keskeiset tilastotiedot kuvioista.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys 2020M01-2023M03*, indeksi 2020=100

Vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen vuosimuutos huoneluvun mukaan 2023Q1*

Vanhojen osakeasuntojen hintojen vuosimuutos 2022, prosenttia

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Julkaisua taustoittavat tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Alue
 • Talotyyppi
 • Huoneluku
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Talotyyppi
 • Alue
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Huoneluku
 • Alue
 • Talotyyppi
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Talotyyppi
 • Huoneluku
 • Alue
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Palvelusähköposti
asuminen.hinnat@stat.fi
Petri Kettunen
aktuaari
029 551 3558
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.