Aiheet
Työ, palkat ja toimeentuloYritykset

Avoimia työpaikkoja vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä vähemmän kuin vuosi sitten

tiedote | Avoimet työpaikat 2023, 1. vuosineljännes

Tilastokeskuksen mukaan avoimia työpaikkoja oli vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä 80 800, kun vuotta aiemmin määrä oli 91 600. Tiedot kuvaavat maaliskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Keskeisiä poimintoja

 • Ensimmäisellä vuosineljänneksellä avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi vuodentakaiseen verrattuna Etelä-Suomessa (- 6 000).
 • Avoimien työpaikkojen lukumäärässä tapahtui toimialakohtaisia muutoksia, joista keskeisimpiä olivat avointen työpaikkojen lukumäärän merkittävä väheneminen rakentamisen (F) toimialoilla sekä väheneminen toimialaryhmässä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta (G-I).
 • Työnantajien kokemat rekrytointivaikeudet (49 % avointen työpaikkojen määrästä) vähenivät yhdeksän prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.

Avoimien työpaikkojen ominaisuudet

Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä avoimista työpaikoista 58 900 eli 73 % oli yksityisten yritysten omistamissa toimipaikoissa. Avoimet työpaikat vähenivät hieman yksityisellä sektorilla vuodentakaiseen verrattuna. Avoimien työpaikkojen määrä väheni merkittävästi Etelä-Suomessa (- 6 000) ja väheni tai pysyi likimain ennallaan muilla suuralueilla.

Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna muutokset vuodentakaiseen olivat muuten maltillisia, mutta avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi rakentamisen (F) toimialoilla. Avointen työpaikkojen määrä väheni myös toimialaryhmässä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta (G-I), mutta kasvoi toimialaryhmässä julkinen hallinto, koulutus, terveys- ja sosiaalipalvelut (O-Q).

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä kaikista avoimista työpaikoista määräaikaisia oli 44 %, joka on seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Osa-aikaisten työpaikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli 25 %, mikä on hieman enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Avoimista työpaikoista 49 % oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 58 %. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli paljon esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluiden (Q) toimipaikoissa lähi- ja sairaanhoitajien tehtäviin sekä toimialaryhmässä informaatio ja viestintä (J) sovellussuunnittelijan tehtäviin.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  Ajanjakso:
  neljännesvuosi
  Päivitetty:
  Käytetyt luokitukset:
  • Toimipaikan henkilöstömäärä
  Ajanjakso:
  neljännesvuosi
  Päivitetty:
  Käytetyt luokitukset:
  • Työnantaja
  Ajanjakso:
  neljännesvuosi
  Päivitetty:
  Käytetyt luokitukset:
   Ajanjakso:
   neljännesvuosi
   Päivitetty:
   Käytetyt luokitukset:
   • Toimiala (TOL2008)
   Ajanjakso:
   neljännesvuosi
   Päivitetty:

   Tulevat julkaisut

   Taustatiedot

   Dokumentaatio
   Viittausohje

   Tilaston asiantuntijat

   Tiedustelut ensisijaisesti
   Palvelusähköposti
   tyovoimatutkimus@stat.fi
   Aleksi Neuvonen
   yliaktuaari
   029 551 3009
   Muut asiantuntijat
   Vastaava osastopäällikkö

   Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

   Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.