Aiheet
Työ, palkat ja toimeentuloYritykset

Avoimia työpaikkoja vuoden 2023 toisella neljänneksellä selvästi vähemmän kuin vuosi sitten

tiedote | Avoimet työpaikat 2023, 2. vuosineljännes

Tilastokeskuksen mukaan avoimia työpaikkoja oli vuoden 2023 toisella neljänneksellä 52 700, kun vuotta aiemmin määrä oli 72 300. Tiedot kuvaavat kesäkuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Keskeisiä poimintoja

 • Toisella vuosineljänneksellä avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi vuodentakaiseen verrattuna Helsinki-Uudenmaan suuralueella (- 9 200).
 • Avoimien työpaikkojen lukumäärässä tapahtui toimialakohtaisia muutoksia, joista keskeisimpiä olivat avointen työpaikkojen lukumäärän merkittävä väheneminen teollisuuden (B–E) toimialoilla sekä toimialaryhmässä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta (G–I).
 • Avoimet työpaikat ovat vähentyneet vuodentakaisesta erityisesti yksityisellä sektorilla (- 14 700) sekä valtiolla (- 1 300).

Avoimien työpaikkojen ominaisuudet

Vuoden 2023 toisella neljänneksellä avoimista työpaikoista 35 800 eli 68 % oli yksityisten yritysten omistamissa toimipaikoissa. Avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi yksityisellä sektorilla vuodentakaiseen verrattuna. Avoimien työpaikkojen määrä väheni merkittävästi myös Helsinki-Uudenmaan suuralueella (- 9 200) ja jonkin verran Pohjois- ja Itä-Suomessa (- 5 100) sekä Länsi-Suomessa (- 4 700).

Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna avoimet työpaikat vähenivät selvästi teollisuuden (B–E) toimialoilla sekä toimialaryhmässä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta (G–I) ja väheni tai pysyi likimain ennallaan muissa toimialaryhmissä.

Toisella vuosineljänneksellä kaikista avoimista työpaikoista määräaikaisia oli 31 %, joka on suunnilleen saman verran kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Osa-aikaisten työpaikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli 18 %, mikä vastaa myös viime vuoden vastaavan ajankohdan tasoa.

Avoimista työpaikoista 63 % oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 65 %. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli paljon esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluiden (Q) toimipaikoissa lähi- ja sairaanhoitajien tehtäviin sekä rakentamisen (F) toimipaikoissa asentaja-ammatteihin.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  Ajanjakso:
  neljännesvuosi
  Päivitetty:
  Käytetyt luokitukset:
  • Toimipaikan henkilöstömäärä
  Ajanjakso:
  neljännesvuosi
  Päivitetty:
  Käytetyt luokitukset:
  • Työnantaja
  Ajanjakso:
  neljännesvuosi
  Päivitetty:
  Käytetyt luokitukset:
   Ajanjakso:
   neljännesvuosi
   Päivitetty:
   Käytetyt luokitukset:
   • Toimiala (TOL2008)
   Ajanjakso:
   neljännesvuosi
   Päivitetty:

   Tulevat julkaisut

   Taustatiedot

   Dokumentaatio
   Viittausohje

   Tilaston asiantuntijat

   Tiedustelut ensisijaisesti
   Palvelusähköposti
   tyovoimatutkimus@stat.fi
   Aleksi Neuvonen
   yliaktuaari
   029 551 3009
   Muut asiantuntijat
   Vastaava osastopäällikkö

   Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

   Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.