Aiheet
Työ, palkat ja toimeentuloYritykset

Avoimia työpaikkoja vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä selvästi vähemmän kuin vuosi sitten

tiedote | Avoimet työpaikat 2023, 3. vuosineljännes

Tilastokeskuksen mukaan avoimia työpaikkoja oli vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä 42 400, kun vuotta aiemmin määrä oli 59 000. Tiedot kuvaavat syyskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Keskeisiä poimintoja

 • Kolmannella vuosineljänneksellä avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi vuodentakaiseen verrattuna Länsi-Suomen (- 6 500) ja Helsinki-Uudenmaan suuralueilla (- 6 100).
 • Avoimien työpaikkojen lukumäärässä tapahtui toimialakohtaisia muutoksia, joista keskeisimpiä olivat lukumäärän merkittävä väheneminen teollisuuden (B–E) toimialoilla ja toimialaryhmässä informaatio ja viestintä (J), sekä väheneminen rakentamisen (F) toimialoilla.
 • Avoimet työpaikat ovat vähentyneet vuodentakaisesta erityisesti yksityisellä sektorilla (- 14 700).

Avoimien työpaikkojen ominaisuudet

Vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä avoimista työpaikoista 30 400 eli 72 % oli yksityisten yritysten omistamissa toimipaikoissa. Avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi yksityisellä sektorilla (- 14 700) vuodentakaiseen verrattuna.

Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna avoimet työpaikat vähenivät selvästi teollisuuden (B–E) toimialoilla ja toimialaryhmässä informaatio ja viestintä (J). Avoimet työpaikat vähenivät myös rakentamisen (F) toimialoilla sekä toimialaryhmässä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta (G–I) ja pysyivät likimain ennallaan muissa toimialaryhmissä. Avoimien työpaikkojen määrä väheni merkittävästi Länsi-Suomen (- 6 500) ja Helsinki-Uudenmaan suuralueilla (- 6 100) sekä jonkin verran Pohjois- ja Itä-Suomessa (- 3 600) vuodentakaiseen verrattuna.

Kolmannella vuosineljänneksellä kaikista avoimista työpaikoista määräaikaisia oli 26 %, joka on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Osa-aikaisten työpaikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli 19 %, joka on suunnilleen saman verran kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.

Avoimista työpaikoista 56 % oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 64 %. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli paljon esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluiden (Q) toimipaikoissa lähi- ja sairaanhoitajien tehtäviin sekä kuljetuksen ja varastoinnin (H) toimipaikoissa.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Työnantaja
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Toimipaikan henkilöstömäärä
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Toimiala (TOL2008)
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Suuralue
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  Ajanjakso:
  neljännesvuosi
  Päivitetty:

  Tulevat julkaisut

  Taustatiedot

  Dokumentaatio
  Viittausohje

  Tilaston asiantuntijat

  Tiedustelut ensisijaisesti
  Palvelusähköposti
  tyovoimatutkimus@stat.fi
  Aleksi Neuvonen
  yliaktuaari
  029 551 3009
  Muut asiantuntijat
  Vastaava osastopäällikkö

  Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

  Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.