Venäjältä tuodun energian osuus 18 % energian kokonaiskulutuksesta vuonna 2022
katsaus | Energian hankinta ja kulutus 31.12.2022Tilastokeskus ja Luonnonvarakeskus laskivat yhteistyössä Venäjältä tuodun energian osuuden energian kokonaiskulutuksesta energialähteittäin. Ennakkotietojen mukaan Venäjältä tuotu energia kattoi 18 % Suomen energian kokonaiskulutuksesta vuonna 2022. Osuus laski 16 prosenttiyksikköä vuodesta 2021.
Helmikuussa 2022 Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan, millä on ollut valtava vaikutus energiamarkkinoihin Euroopassa. Samalla lisääntyi tiedontarve Venäjä-riippuvuudestamme ja Tilastokeskus saikin kevään 2022 aikana paljon kyselyjä aiheeseen liittyen. Yksi keskeinen kysymys oli, miten suuri osuus Suomessa kulutetusta energiasta on peräisin Venäjältä? Valmiita tilastoja siitä ei ollut eikä osuutta voinut myöskään päätellä suoraan jo julkaistuista tilastoluvuista.
Tilastokeskus ja Luonnonvarakeskus toteuttivat kevään 2022 aikana ensimmäistä kertaa laskennan Venäjältä tuodun energian osuudesta energian kokonaiskulutuksesta energialähteittäin vuonna 2021. Laskenta päätettiin toistaa vuoden 2022 osalta, jolloin irtautuminen venäläisestä energiasta todella aloitettiin. Tässä katsauksessa esitellään tuon laskennan tuloksia ja analysoidaan miten venäläisen energian tuonti supistui vuoden 2022 aikana.
Venäläisen energian osuus laski kaikissa energialähteissä
Vuonna 2022 Venäjän tuontia oli merkittävissä määrin kuudessa energialähdeluokassa: puupolttoaineissa, öljyssä, ydinenergiassa, hiilessä, maakaasussa ja sähkön nettotuonnissa. Verrattuna vuoteen 2021 suhteellisesti suurin pudotus oli puupolttoaineilla, 79 %. Vastaavasti laski hiili 72 %, fossiilinen öljy 69 %, sähkön nettotuonti ja maakaasu 60 % sekä ydinenergia 4 %. Tarkasteltaessa suhteellisen osuuden muutoksia pudotukset olivat fossiiliselle öljylle 47, hiilelle 37, sähkön nettotuonnille 22, maakaasulle 21, puupolttoaineille 10 ja ydinenergialle 4 prosenttiyksikköä.
Venäläiselle kivihiilelle ja öljylle tuontikielto
Euroopan unionilla on ollut tuontikielto venäläiselle kivihiilelle elokuun 2022 lopusta alkaen. Kivihiiltä Venäjältä tuotiin vuoden 2022 kahden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Vuoden kolmannella neljänneksellä Venäjältä tuodun kivihiilen määrä oli kutistunut pieneksi ja viimeisellä neljänneksellä tuontia ei enää ollut.
Öljytuotteista merkittävin tuotava tuote on raakaöljy, jonka tuonti Venäjältä on ollut kiellettyä 5. joulukuuta 2022 alkaen ja muiden öljytuotteiden 5. helmikuuta 2023 alkaen. Kielto koskee laivalla tuotua öljyä, mutta jotkin EU maat saivat poikkeuksen putkessa tuotavalle öljylle (Suomeen ei tuoda öljyä putkea pitkin). Raakaöljyn tuonti Venäjältä oli suurta viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta toisella ja kolmannella neljänneksellä tuontia oli selvästi vähemmän. Viimeisellä neljänneksellä raakaöljyä ei tuotu Venäjältä Suomeen enää lainkaan.
Putkikaasun tulo Venäjältä Suomeen loppui toukokuussa, mutta LNG:tä tuotiin koko vuoden
Suoraan Venäjältä tuodun maakaasun (mukaan lukien LNG eli nesteytetty maakaasu) osuus maakaasun kokonaistuonnista vuonna 2022 oli 50 %, kun edeltävänä vuonna osuus oli 75 %. Putkikaasun toimittaminen Venäjältä päättyi 21. toukokuuta 2022 venäläisen Gazpromin toimesta. Virosta Balticconnectorin kautta tuodun maakaasun alkuperän arvioimiseen liittyy epävarmuutta. Tilastokeskuksessa tehdyn arvion mukaan Balticconnectorista toimitetun maakaasun venäläinen osuus oli 37 % vuonna 2022 ja 63 % vuonna 2021. Nämä epäsuorat toimitukset huomioiden venäläisen maakaasun osuus vuoden 2022 putkikaasun ja LNG:n kokonaistuonnista oli 68 % ja sitä edeltävänä vuonna 89 % (laskentaa on tarkennettu viime vuoden katsauksesta). Edellä mainituista suurempaa venäläisen kaasun osuutta on käytetty katsauksen muissa tarkasteluissa.
Nesteytetyn maakaasun tuonti Venäjältä kasvoi 33 % vuoteen 2021 verrattuna. LNG:n osuus vuoden 2022 maakaasun kokonaistuonnista oli 21 %, josta 91 % oli peräisin Venäjältä. Vuonna 2021 vastaava LNG:n osuus oli 11 %, josta 73 % oli Venäjältä. Maakaasun tuontia Venäjältä ei ole kielletty ja Suomeen onkin tuotu LNG:tä tasaisesti koko vuoden, vaikka putkikaasua ei enää tuodakaan.
Puun tuonti Venäjältä päättyi heinäkuussa 2022
Puupolttoaineet on ollut ainoa uusiutuva energialähde, jota on tuotu Suomeen Venäjältä. Venäjän osuuden selvittämiseksi puupolttoaineista on huomioitava sekä metsähake, muu energiapuu sekä metsäteollisuuden raaka-aineeksi tuotava puu. Luonnonvarakeskuksen julkaisemassa blogissa Suomi käyttää kotimaista puuta on kuvattu tarkemmin Venäjältä tuodun puun osuutta Suomen energiapuun käytöstä.
Olkiluoto 3 laski Venäjän osuutta ydinenergiassa
Venäjältä peräisin olevan ydinenergian määrä laski vain hieman. Ydinenergian käyttö on ollut vuosikymmenet melko tasaista, mutta Olkiluoto 3:n koekäyttö nosti ydinenergian kokonaiskulutusta vuonna 2022 ja sillä oli suurempi vaikutus suhteellisen osuuden 4 prosenttiyksikön laskuun kuin määrän laskulla. Ydinenergian venäjä-osuuden laskemisessa huomioidaan ydinpolttoaineen tuontimaa.
Sähkön tuonti Venäjältä loppui toukokuussa
Sähkön tuonti Venäjältä Suomeen keskeytettiin venäläisen RAO Nordicin toimesta 14. toukokuuta 2022. Sitä ennen Venäjän tuonnilla oli pitkään merkittävä osuus Suomen sähkön hankinnassa. Suomessa nousi huoli sähkön riittävyydestä ja vaikka toimitushäiriöiltä vältyttiinkin sähkön hinta kohosi syksyn ja talven aikana niin korkealle, että hallitus päätti tukea sähkölaskujen kanssa kamppailevia kansalaisiaan. Korkeisiin sähkön hintoihin tosin vaikutti Venäjän tuonnin päättymisen lisäksi moni muukin asia kuten maakaasun korkea hinta ja Keski-Euroopan kohonneet sähkön hinnat. Olkiluoton 3:n käyttöönotolla on suuri merkitys Suomen sähköomavaraisuudelle ja se yksinään riittää tuottamaan sähköä enemmän kuin Venäjältä olisi ollut mahdollista tuoda.
Venäjältä tuotujen energiatuotteiden tuonnin arvo laski
Venäjän osuus energiatuotteiden tuonnin arvosta vuonna 2022 oli 18 %. Vaikka energiatuotteiden arvo nousi selvästi, niin verrattuna vuoteen 2021 Venäjän osuus laski 35 prosenttiyksikköä. Energiatuotteiden tuonnin arvon muutoksia on tarkasteltu Tilastokeskuksen Energian hankinta ja kulutus -tilaston julkistuksessa Energian tuonnin arvo kasvoi 86 % vuonna 2022.
Laskentaan liittyy epävarmuuksia ja oletuksia
Venäjältä tuodun energian osuuden laskeminen energia kokonaiskulutuksesta ei ole aivan yksinkertaista ja siihen liittyy epävarmuuksia sekä oletuksia. Maakaasun osalta ongelmana on alkuperämaan selvittäminen. Virosta tuodun maakaasun määrä on kyllä tarkoin selvillä, mutta venäläistä alkuperää olevan kaasun osuus Virosta tuodusta kaasusta on vaikeampi selvittää. Öljyn osalta tilannetta mutkistaa se, että Suomi myös vie merkittävän määrän öljytuotteita. Puupolttoaineiden kohdalla taas ei tarkkaan tiedetä, meneekö Venäjältä tuotu puu metsäteollisuuden raaka-aineeksi vai poltetaanko se energiaksi. Tarkat oletukset ja laskentamenetelmät on kuvattu erillisessä liitedokumentissa.
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.
- Suunta
- Energiatuote
- Maa
- Suunta
- Energiatuote
- Maa
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon