Maanviljelijän inflaatio hellitti hieman vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä
Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan 12,8 % vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä verrattuna vuotta aiempaan. Maatalouden tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 18,2 % vähemmän ja investoinnit 3,7 % enemmän. Viljelijähintojen laskusta huolimatta maatalouspanosten hinnat olivat reippaasti pandemiaa ja Venäjän hyökkäyssotaa edeltäviä hintoja sekä myös yleistä hintakehitystä korkeammalla tasolla.
Keskeisiä poimintoja
- Lannoitteet maksoivat 50,8 % vähemmän vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä vuoden takaiseen nähden.
- Maatalouden hankkiman energian hinta laski 13,7 % vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä vuoden takaiseen nähden.
- Eläinten rehujen hinnat halpenivat 17,1 % vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä vuoden takaiseen nähden.
- Maatalouden investointien hinnat nousivat 3,7 % vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä vuoden takaiseen nähden.
Maatalouden panoshintojen vuosi oli kahtiajakoinen
Maatalouden tuotantopanosten hinnat laskivat edelliseen neljännekseen nähden rivakasti vuoden ensimmäisellä puolikkaalla. Toinen vuosipuolikas oli hintojen tasaantumisen aikaa. Kokonaisindeksin muutoksiin vaikutti pääosin lannoitemarkkinoiden palautuminen kohti normaalia.
Lannoitemarkkinan myllerryksestä palattiin lähemmäs normaalia
Lannoitteiden hinnat laskivat 50,8 % vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna. Viljelijähinnat tasaantuivat, mutta olivat silti reilun kolmanneksen kalliimmat kuin vuonna 2019 ennen lannoitemarkkinan myllerrystä.
Energia maksoi 13,7 % vähemmän vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä kuin vuotta aiemmin. Tähän vaikutti se, että sähkö oli viidenneksen edullisempaa ja polttoaineet maksoivat 10-14 % vähemmän kuin vuosi sitten. Energia oli kuitenkin edelleen 43 % kalliimpaa kuin ennen poikkeusaikoja vuonna 2019.
Rehujen hinnat laskivat 17,1 % vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Rehuseosten hinnat maksoivat 16,4 % vähemmän ja rehuviljojen hinnat neljänneksen vähemmän kuin vuosi sitten.
Maatalouden investointien hinnat ylittivät reippaasti yleisen hintakehityksen
Maatalouskoneiden ja kuljetuskaluston hintojen nousu on ollut ripeää ja ylittää selvästi kuluttajahintaindeksin mittaaman yleisen hintatason nousun. Kuluttajahinnat ovat nouseet vajaat 18 % vuoden 2019 hintatasosta. Maatalouden koneinvestointien hinnat nousivat samassa ajassa 27-29 %. Ero on vieläkin suurempi, jos maatalouskoneiden hintakehitystä verrataan kuluttajan konehankintoihin ja uusien autojen hintamuutoksiin, jotka olivat 7 % ja 14 % vastaavasti.
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.
- Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksin luokitus
- Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksin luokitus
- Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksin luokitus
- Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksin luokitus
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon