Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi 0,7 % vuonna 2023
Tilastokeskuksen ennakollisten tietojen mukaan verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi 0,7 % vuonna 2023 ja oli yhteensä 116,4 miljardia euroa. Veroaste oli 41,9 % vuonna 2023. Vuoteen 2022 verrattuna veroaste laski 1,3 prosenttiyksikköä. Veroaste kuvaa verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen suhdetta bruttokansantuotteeseen.
Keskeisiä poimintoja
- Kaikkien tulo- ja pääomaverojen kertymä kasvoi 0,2 % ja oli 42,7 miljardia euroa.
- Pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi 4,8 % ja oli 33,5 miljardia euroa.
- Tavaroista ja palveluista maksettujen verojen kertymä laski 1,8 % ja oli 36,1 miljardia euroa.
Verotuksen painopiste siirtyi valtiolle
Valtion verokertymä oli vuonna 2023 yhteensä 69,4 miljardia euroa, mikä oli 23,0 % edellisvuotta suurempi. Paikallishallinnon verokertymä oli 13,1 miljardia euroa ja siinä oli laskua 50,9 %. Sektorien välisen suuren muutoksen taustalla on sote-uudistuksen yhteydessä toteutettu tuloverouudistus, jossa kunnallisveroprosentteja leikattiin ja valtion ansiotuloverotusta vastaavasti kiristettiin. Vastaavasti myös kuntien osuus yhteisöverosta pieneni ja valtion osuus kasvoi.
Kaikkien tavaroista ja palveluista maksettujen verojen tuotto laski 1,8 % ja oli 36,1 miljardia euroa. Näistä veroista merkittävin on arvonlisävero, jonka kertymä aleni 0,6 % ja tuotto oli 24,9 miljardia euroa. Arvonlisäveron ohella myös monien muiden tähän luokkaan kuuluvien verojen kertymät laskivat vuonna 2023. Suurimpien laskijoiden joukossa olivat mm. autovero (-25,2 %), energiaverot (-3,6 %) ja alkoholijuomavero (-1,9 %).
Kotitalouksien maksaman tuloveron kertymä kasvoi 0,4 % edellisvuodesta ja oli 34,7 miljardia euroa. Yhteisöjen tuloveron kertymä väheni 1,4 % ja oli 7,9 miljardia euroa. Omaisuusverojen kertymä laski 0,3 %. Omaisuusveroihin luettavista veroista perintö- ja lahjaveron kertymät sekä kiinteistöveron kertymät kasvoivat, kun taas varainsiirtoveron kertymän lasku jatkui. Varainsiirtoveron kertymä laski 36,6 % ja oli 581 miljoonaa euroa.
Luottolaitoksilta kerättyä EU-vakausmaksua kirjattiin Euroopan unionin toimielimien verotuloksi 252 miljoonaa euroa. Tuonnin veroja EU:lle tilitettiin 216 miljoonaa euroa.
Nettovaroaste kääntyi laskuun
Veroasteen lisäksi voidaan tarkastella nettoveroastetta, joka lasketaan vähentämällä julkisyhteisöjen saamista veroista niiden yksityisille kotimaisille sektoreille maksamat tulonsiirrot. Vuonna 2023 nettoveroaste oli 17,8 % bruttokansantuotteesta ja lukema oli 1,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisenä vuonna. Nettoveroasteen lasku selittyy pääasiassa tulonsiirtojen kasvulla.
Tilastossa julkaistut tiedot ovat ennakollisia. Muiden tavaroista ja palveluista maksettujen verojen luokkaan kuuluu valmisteveroja, jotka siirtyivät vuoden 2021 alusta oma-aloitteisten verojen maksurytmiin, jolloin luvut perustuvat maaliskuun julkistuksessa viimeisen kuukauden osalta ennusteeseen. Veroaste tarkentuu myös bruttokansantuotteen muuttuessa.
Tietojen tarkentuminen (revisiot)
Tietojen tarkentuminen
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.
- Sektori
- Verolaji
- Sektori
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon