Kotitaloustuotannon arvo putosi vuonna 2022

Tiedote liittyy aiheisiin:Kansantalous
tiedote | Kotitaloustuotannon arvo 31.12.2022

Korjaus

Kotitaloustuotannon arvo-tilaston tietokantataulukoita on korjattu.
Lue lisää korjauksesta

Muutos

Tilasto lakkautetaan.
Lue lisää muutoksesta

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan kotitaloustuotannon bruttoarvonlisäys oli Suomessa 76,5 miljardia euroa vuonna 2022. Bruttokansantuote oli vastaavana aikana 266,1 miljardia euroa. BKT:n ulkopuolisen kotitaloustuotannon bruttoarvonlisäyksen suhde BKT:hen oli näiden laskelmien mukaan 19,9 %.

Keskeisiä poimintoja

  • Kotitaloustuotannosta BKT:hen sisältyvä osuus oli 23,5 miljardia ja BKT:n ulkopuolelle jäävän (nk. non-SNA) kotitaloustuotannon bruttoarvonlisäys 53,1 miljardia euroa.
  • Tilinpidon ulkopuolelle rajattu osuus kotitaloustuotannosta vastasi 19,9 prosenttia BKT:stä vuonna 2022. Aiemmissa laskelmissa vastaava osuus on ollut noin 33-35 %.
  • Kotitöihin käytetty aika on ajankäyttötutkimuksen mukaan vähentynyt, mutta merkittävä osa näissä laskelmissa näkyvästä pienenemisestä on aineistohaasteista johtuvaa.
  • Kotitaloustuotannon arvo -tilasto lakkautetaan. Julkistus on tilaston viimeinen.

Menetelmällisiä ja laadullisia muutoksia aineistoissa

Nyt tehdyissä laskelmissa käytettiin vuosien 2020-2021 ajankäyttötutkimusta ja vuoden 2022 kulutustutkimusta, mutta kummankin aineiston kanssa oli haasteita aiempiin laskelmiin verrattuna. Kulutustutkimuksen osalta haasteen aiheutti kansantalouden tilinpidon siirtyminen kassapääteaineistosta saataviin tietoihin, jolloin näiden kahden tilaston välisessä täsmäyttämisessä käytettävät kertoimet muuttuivat melkoisesti aiempiin laskelmiin verrattuna, ja kertoimet tuottivat aiempaa alhaisemman kotitaloustuotannon välituotekäytön, vaikka kokonaistasolla luvut ovat kasvaneet kansantalouden tilinpidossa. 

Ajankäyttötutkimuksen mukaan kotitöihin käytetty aika väheni erityisesti naisilla, jotka tekevät edelleen suuremman osan kotitöistä. Näissä tuloksissa kotityöhön käytetty aika väheni merkittävästi enemmän - lähes kolmanneksella - mikä on selvästi enemmän kuin koko talouden tasolla. Osittain kyse voi olla myös kirjaamisesta, sillä korona-aikana etätöiden yhteydessä tehtiin varmasti samalla myös paljon kotitöitä, mutta ajankäyttötutkimuksesta huomioidaan vain päätoiminto, jollaiseksi ansiotyö aina tulkitaan, ei sen ohessa tehtyjä sivutoimintoja. Lisäksi tätä tilastoa varten tuotetut tiedot vuosien 2009-2010 ajankäyttötutkimuksesta eroavat vuosien 2020–2021 ajankäyttötutkimuksesta tuotetuista tiedoista, minkä vuoksi viimeisimmät tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempien tulosten kanssa. 

Kotitaloustuotanto kansantalouden tilinpidossa

Kansainvälisesti sovitun käytännön mukaan palkatonta kotityötä eli kotitalouksien itselleen tuottamia palveluita ei pääsääntöisesti lasketa mukaan bruttokansantuotteeseen. Tälle kotitalouksien tekemälle työlle voidaan kuitenkin laskea arvo. Kotitaloustuotannon bruttoarvonlisäys kattaa kotitalouksien itselleen tekemän työn arvon ja tuotannossa käytetyn kiinteän pääoman kulumisen, ja se on bruttokansantuotetta vastaava käsite näissä laskelmissa. Kun puhutaan kotitaloustuotannosta, eikä pelkästään kotitaloustuotannon bruttoarvonlisäyksestä, käsite sisältää sekä työajan että tuotannossa käytetyt tavarat ja palvelut, eli esimerkiksi myös ruoanvalmistuksessa käytetyt elintarvikkeet. Kotitaloustuotannon arvoa koskevat luvut lasketaan kansainvälisen ohjeistuksen mukaan. 

Kotitaloustuotanto kattaa sekä bruttokansantuotteeseen sisältyvän että sen ulkopuolelle jäävän kotitaloustuotannon. Laskelmissa nämä kaksi erää pidetään erillään, jolloin BKT:n ulkopuolelle jäävän kotitaloustuotannon bruttoarvonlisäys voidaan suhteuttaa bruttokansantuotteeseen tai se voidaan summata bruttokansantuotteen kanssa niin kutsutun laajennetun bruttokansantuotteen laskemiseksi. 

Niin kutsuttu laajennettu BKT, eli BKT:n ja BKT:n ulkopuolelle jäävän kotitaloustuotannon bruttoarvonlisäyksen summa, oli 319,2 miljardia euroa vuonna 2022. Kotitaloustuotannon bruttoarvonlisäys – eli nyt voidaan huomioida sekä BKT:hen jo sisältyvä että sen ulkopuolelle jäävä kotitaloustuotanto – on tästä laajennetusta BKT:stä vajaa neljännes eli 24,0 %. 

Tilastokeskuksen StatFin-tietokannassa ovat kansainvälisen suosituksen mukaisesti laaditut laskelmat vuosille 2009, 2012, 2016-2020 ja 2022 sekä koko talouden tasolla että kotitaloustyypeittäin. Aiemmat, Suomessa laaditun mallin mukaiset laskelmat vuosille 2001-2012 löytyvät arkiston puolelta. 

Muutos

Tilasto lakkautetaan.
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
    Viiteajankohtien sykli:
    epäsäännöllinen
    Päivitystiheys:
    epäsäännöllinen
    Päivitetty:
    Käytetyt luokitukset:
    • Taloustoimi
    • Toiminto
    • Kotitaloustyyppi
    Viiteajankohtien sykli:
    epäsäännöllinen
    Päivitystiheys:
    epäsäännöllinen
    Päivitetty:

    Tulevat julkaisut

    Dokumentaatio

    Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

    Siirry tilaston dokumentaatioon

    Viittausohje

    Kotitaloustuotannon arvo [verkkojulkaisu].
    Viiteajankohta: 31.12.2022. ISSN=2490-0214. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 16.1.2025].
    Saantitapa:

    Tilaston asiantuntijat

    Tiedustelut ensisijaisesti

    Palvelusähköposti
    kansantalous@stat.fi
    Katri Soinne
    suunnittelija
    029 551 2778

    Vastaava osastopäällikkö

    Katri Kaaja
    osastopäällikkö
    029 551 3488

    Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

    Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.