Tekoälyteknologioita käytti 24 % yrityksistä

Tiedote liittyy aiheisiin:DigitalisaatioYritykset
tiedote | Tietotekniikan käyttö yrityksissä 2024

Muutos

Tietotekniikan käyttö yrityksissä -tilastossa julkistetaan uusi tietokantataulukko.
Lue lisää muutoksesta

Tilastokeskuksen mukaan tekoälyteknologioita käytti 24 % yrityksistä keväällä 2024. Tekoälyteknologioita käyttävien yritysten osuus kasvoi 9 prosenttiyksiköllä edellisestä vuodesta. Tekoälyteknologioita oli käytössä selvästi yleisimmin informaation ja viestinnän toimialalla, 66 %:lla yrityksistä. Vähintään 100 henkilöä työllistävillä yrityksillä tekoälyteknologioita oli käytössä 57 %:lla.

Keskeisiä poimintoja

  • Toiminnanohjausjärjestelmää (ERP) käytti 61 % yrityksistä keväällä 2024.
  • Asiakkuudenhallinnan tietojärjestelmä (CRM) oli käytössä 56 %:lla yrityksistä.
  • Ohjelmisto liiketoimintatiedon hallintaan (BI, Business intelligence) oli käytössä 45 %:lla yrityksistä.
  • Data-analytiikkaa tehtiin 46 %:ssa yrityksistä. Oman henkilöstön toimesta data-analytiikkaa teki 37 % ja toisen yrityksen tai organisaation toimesta 21 % yrityksistä.
  • Pilvipalveluita käytti 81 % yrityksistä.

Tekoälyteknologioiden käyttö yrityksissä

Tekoälyteknologioita käytti 24 % yrityksistä. Toimialoittain tekoälyteknologioita oli käytössä selvästi yleisimmin informaation ja viestinnän (66 %) ja ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan (48 %) toimialoilla. Harvimmin tekoälyteknologioita oli käytössä kuljetuksen ja varastoinnin (7 %), majoitus- ja ravitsemistoiminnan (11 %) ja rakentamisen (11 %) toimialoilla.

Yleisimmin kysytyistä tekoälyteknologioista käytettiin teknologioita, jotka analysoivat kirjoitettua tekstiä jollaista käytti 15 % yrityksistä. Teknologiat, jotka tuottavat kirjoitettua tai puhuttua kieltä (13 %) ja teknologiat joilla automatisoidaan työprosesseja tai avustetaan päätöksenteossa (tekoälyä käyttävä ohjelmistorobotiikka) (11 %) olivat seuraavaksi yleisimmät tekoälyteknologiat.

Edellisestä vuodesta eniten on yleistynyt vuoden 2024 kaksi yleisintä, kieleen liittyvää tekoälyteknologiaa, varmasti liittyen generatiivisen tekoälyn nopeaan kehittymiseen.

Tekoälyteknologioiden käytön maturiteettia pyritään kuvaamaan sillä onko tekoälyohjelmien tai -järjestelmien käyttöön liittyviä ohjeita, käytänteitä tai toimintatapoja dokumentoitu yrityksessä.

Kaikilla toimialoilla ja kokoluokissa tekoälyteknologioiden ilmoitettu käyttö on selvästi yleisempää kuin niiden dokumentointi. Kaikista yrityksistä 11 % on dokumentointoinut tekoälyohjelmien tai -järjestelmien käyttöön liittyviä ohjeita, käytänteitä tai toimintatapoja.

Dokumentointi on sitä yleisempää mitä suurempaa kokoluokkaa tarkastellaan. Vähintään 100 henkeä työllistävistä yrityksistä 38 %, 50-99 henkeä työllistävistä 17 %, 20-49 henkeä työllistävistä 10 % ja 10-19 henkeä työllistävistä vain 6 % on dokumentoinut tekoälyohjelmien tai -järjestelmien käyttöön liittyviä ohjeita, käytänteitä tai toimintatapoja.

Tekoälyn määrittely

Tekoäly ei ole yksiselitteinen käsite ja siksi se on määritelty kyselyyn vastaajien ohjaamiseksi. Saadut tilastoluvut antavat hyvän käsityksen tekoälyn käytön yleisyydestä, mutta käsitteen hankaluuden vuoksi saatuihin tilastolukuihin sisältyy jonkin verran epävarmuutta.

Kyselyä varten tekoäly määriteltiin seuraavasti:

Tekoälyllä tarkoitetaan tässä järjestelmiä, jotka keräävät ja/tai käyttävät dataa tuottaakseen esimerkiksi ennusteita, suosituksia tai päätöksiä, käyttäen esimerkiksi tekstinlouhintaa (text mining), konenäköä, puheentunnistusta, luonnollisen kielen tuottamista (Natural Language Generation, NLG), koneoppimista tai syväoppimista.

Tekoälyjärjestelmät voivat olla pelkästään ohjelmia, kuten esimerkiksi tekoälymallit, jotka tuottavat sisältöä (generatiivinen tekoäly), chatbot tai virtuaalinen avustaja, jotka perustuvat luonnollisen kielen käsittelylle (NLP), puheentunnistus tai konenäköön pohjautuva kasvojentunnistus, data-analyysit koneoppimisen avulla.

Tekoälyjärjestelmät voivat olla myös laitteisiin asennettuna, kuten esimerkiksi autonomiset robotit varastonhallinnan automatisoinnissa tai tuotannon kokoonpanotöissä, tai autonomiset droonit valvonta- tai kuljetustehtävissä.

Muutos

Tietotekniikan käyttö yrityksissä -tilastossa julkistetaan uusi tietokantataulukko.
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Henkilöstön suuruusluokka
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:
Uudet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Toimiala
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Dokumentaatio

Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

Siirry tilaston dokumentaatioon

Viittausohje

Tietotekniikan käyttö yrityksissä [verkkojulkaisu].
Viiteajankohta: 2024. ISSN=1797-2957. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 21.1.2025].
Saantitapa:

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti

Palvelusähköposti
yritys.ict@stat.fi
Aarno Airaksinen
yliaktuaari
029 551 3206

Vastaava osastopäällikkö

Katri Kaaja
osastopäällikkö
029 551 3488

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.