Maatalouden yrittäjätulo alenee ennakoitua enemmän vuonna 2023

Tiedote liittyy aiheisiin:KansantalousMaa-, metsä- ja kalatalous
tiedote | Maatalouden taloustilit (EAA) 31.12.2023

Tilastokeskuksen tuottamien maatalouden taloustilien tarkentuneiden ennakkotietojen mukaan kehnon satovuoden 2023 ja vuonna 2022 maksettujen kriisitukien poistumisen seurauksena maatalouden yrittäjätulon arvioidaan supistuvan liki 23 % edellisvuodesta. Vastaava arvio oli viime joulukuussa 16 %. Kasvituotannon vaikeuksista huolimatta kotieläintuotanto pärjäsi kohtuullisen hyvin.


Keskeisiä poimintoja

  • Vuonna 2023 kasvituotannon arvo aleni 24 %, kotieläintuotannossa puolestaan kasvua noin 4 %.
  • Maatalouden BKT:n volyymi miinuksella liki 27 %.
  • Heikon satovuoden ja maataloustukien alentumisen seurauksena yrittäjätulo pienenee noin 23 %.

Kasvituotanto aleni niin volyymin kuin hintojen osalta

Kasvintuotannon arvo oli noin 1,7 miljardia euroa. Arvo laski edellisvuodesta noin 24 %. Erityisesti viljakasvien tuotoksen arvon lasku oli merkittävää heikosta satokaudesta ja hintojen alenemisesta johtuen. Viljakasvien tuotoksen arvo oli 639 miljoonaa euroa, mikä on noin 41 % edellisvuotta alhaisempi. Niin volyymi kuin hinnat alenivat noin 23 %.

Vihannesten ja puutarhatuotteiden tuotoksen arvo näyttää vähenevän ensimmäistä ennakkoarviota enemmän. 528 miljoonan tuotos on noin 16 % edellisvuotta pienempi. Hedelmäpuiden tuotoksen arvo aleni vieläkin enemmän, noin 19 % edellisvuodesta.

Kasvinviljelyn osalta sokerijuurikkaalle vuosi 2023 oli suosiollinen. Paremman sadon ja hintojen nousun seurauksena tuotoksen arvo kasvoi liki 50 % edellisvuoteen verrattuna.

Rehukasveilla tarkoitetaan lähinnä nurmikasveja. Edellisvuotta paremman säilörehusadon ansiosta yhteenlaskettujen rehukasvien volyymi pieneni vain noin 2 %. Nurmikasvit ja rehuvilja lasketaan mukaan maatalouden tuotokseen. Omalla tilalla käytettyjen rehujen arvo lasketaan mukaan tuotokseen ja vähennetään välituotekustannuksena.

Kotieläintuotanto pysyi edellisvuoden tasolla

Vuonna 2023 kotieläintuotoksen perushintainen arvo oli 2,7 miljardia euroa. Tuotetukien osuus tästä oli 362 miljoonaa euroa. Edellisvuoteen verrattuna tuotoksen arvo kasvoi vajaat 6 %. Kasvun selittää hinnoissa tapahtunut lähes 13 % nousu. Kotieläintuotoksen volyymi laski yhteensä hiukan yli 6 %.

Lihantuotannossa hinnat kohosivat keskimäärin 10–12 %. Naudanlihan tuotannon volyymi kasvoi noin 2 %. Sianlihan tuotanto väheni lähes 9 % ja siipikarjanlihan tuotanto aleni vajaat 3 %.

Maidon tuottajahinta kohosi noin 15 %, mutta volyymi pieneni lähes 9 %. Kananmunien tuotannon volyymi pieneni noin 3,5 % edellisvuoteen verrattuna ja hinnat nousivat noin 10 %.

Turkistuotanto oli suurissa vaikeuksissa vuonna 2023. Turkisalan maailmanmarkkinat näyttivät elpymisen merkkejä edellisvuonna, mutta lintuinfluenssan takia tarhoilla jouduttiin laajamittaisesti lopettamaan turkiseläimiä. Tämän seurauksena varsinaisen turkistuotoksen arvon ja volyymin ennakoidaan supistuvan noin 20 %. Lopetettaviksi määrätyistä eläimistä maksettavista korvauksista ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Muu tuotanto kuvaa lähinnä maatilojen sivuelinkeinoja

Maatilat tuottavat myös palveluita ja harjoittavat tuotteiden jatkojalostusta. Näitä ei voida aina erottaa varsinaisesta maataloustuotteiden tuottamisesta, vaan ne lasketaan maatalouden tuloksi siinä missä varsinainen maataloustuotantokin. Suurin osa edellä mainitusta tuotannosta tulee koneurakoinnista. Varsinaisesta maataloustuotannosta erottamattomien erien arvon ennakoidaan olevan vuonna 2023 noin 730 miljoonaa euroa. Tästä arviolta 300 miljoonaa tulee toisille maatalousyrityksille tarjottavista palveluista. Yhteenlaskettu maatalouden perushintainen kokonaistuotanto oli vuonna 2023 noin 5 miljardia euroa.

Lannoitteiden hintoihin huomattava lasku

Tässä vaiheessa vuotta välituotekäytön muutosten arviointiin liittyy vielä epävarmuutta. Lannoitteiden käyttömäärien ennakoidaan pysyvän lähes edellisen vuoden tasolla. Rehuja hankittaneen noin 2 % edellisvuotta vähemmän. Lannoitteiden hinnat ovat laskeneet viime vuodesta yli 40 % ja rehujen hinnat noin 7 %. Keskimäärin välituotekäytön hinnat laskivat vajaat 11 %. Koko välituotekäytön arvoksi ennakoidaan noin 3,5 miljardia euroa.

Arvonlisäys ja yrittäjätulo laskussa

Maatalouden bruttoarvonlisäys tarkoittaa perushintaisen tuotoksen ja välituotekäytön erotusta. Bruttoarvonlisäyksen volyymi laski lähes 27 % edellisvuodesta. Käyvin hinnoin laskien bruttoarvonlisäys aleni noin 100 miljoonaa euroa edellisvuodesta.

Kun bruttoarvonlisäyksestä vähennetään pääomien kuluminen ja maksetut palkat, sekä lisätään tuotantotukipalkkiot (muut kuin tuotekohtaiset tuet), maksetut korot ja vuokrat, saadaan maatalouden yrittäjätulo. Yrittäjätulon ennakoidaan laskevan edellisvuodesta noin 23 %, kun viime joulukuussa vastaava arvio oli 16 % Suurin yksittäinen syy yrittäjätulon romahdukseen johtuu tuotantotukien noin 200 miljoonan euron alentumisesta verrattuna vuoden 2022 tasoon.

Taulukot

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.

Maatalouden taloustilit 2023

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Maatalouden taloustili
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
kolme kertaa vuodessa
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Maatalouden taloustili
Viiteajankohtien sykli:
vuosi
Päivitystiheys:
kolme kertaa vuodessa
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Dokumentaatio

Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

Siirry tilaston dokumentaatioon

Viittausohje

Maatalouden taloustilit (EAA) [verkkojulkaisu].
Viiteajankohta: 31.12.2023. ISSN=2670-0999. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 16.11.2024].
Saantitapa:

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti

Palvelusähköposti
maataloustilastot@stat.fi
Hannu Maliniemi
yliaktuaari
029 551 2796

Vastaava osastopäällikkö

Katri Kaaja
osastopäällikkö
029 551 3488

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.