Paikallishallinnossa työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 3 313 euroa vuonna 2023

Tiedote liittyy aiheisiin:Työ, palkat ja toimeentulo
tiedote | Paikallishallinnon palkat 2023

Muutos

Tilaston nimi muuttuu muotoon paikallishallinnon palkat.
Lue lisää muutoksesta

Muutos

Paikallishallinnon palkat -tilaston tietokantataulukoita arkistoidaan.
Lue lisää muutoksesta

Tilastokeskuksen mukaan paikallishallinnon kokoaikaisten ja täyttä palkkaa saaneiden kuukausipalkkaisten säännöllisen työajan mediaaniansiot olivat 3 313 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Kunnissa ja kuntayhtymissä ansiot olivat 3 306 euroa ja hyvinvointialueilla ja -yhtymissä 3 319 euroa. Pääpalvelussuhteisia palkansaajia oli kunnissa ja kuntayhtymissä noin 232 000 ja hyvinvointialueilla ja -yhtymissä 210 000.

Keskeisiä poimintoja

  • Kunnissa ja kuntayhtymissä säännöllisen työajan mediaaniansio oli 3 306 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Naisten säännölliset ansiot olivat 3 194 ja miesten 3 754 euroa.
  • Hyvinvointialueilla ja -yhtymissä säännöllisen työajan mediaaniansio oli 3 319 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Naisten säännölliset ansiot olivat 3 283 ja miesten 3 629 euroa.
  • Naisten osuus kuntien ja kuntayhtymien palkansaajista oli 78 % ja hyvinvointialueiden ja -yhtymien 85 %.
  • Kunnissa ja kuntayhtymissä työskenteli noin 4 200 tuntipalkkaista palkansaajaa. Keskimääräinen säännöllisen työajan keskituntiansion mediaani työaikalisien kanssa oli 16,74 euroa.
  • Hyvinvointialueilla ja -yhtymissä ei ollut tuntipalkkaisia palkansaajia.

Kunnissa ja hyvinvointialueilla eroja ansio-, koulutus- ja toimialarakenteissa

Kun verrataan sektorien alimmin palkatun kymmenesosan eli 1. desiilin ansioita ja korkeimmin palkatun kymmenesosan eli 9. desiilin ansioita, nähdään, että kunnissa ja -kuntayhtymissä matalimmin palkattujen ansiot olivat alempia ja paremmin palkattujen korkeampia, kuin hyvinvointialueilla ja -yhtymissä. Mediaaniansiot sektoreilla olivat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan. Mediaaniansio kuvaa yleistä ansioiden tasoa keskiarvoa paremmin, koska jakauman ääriarvojen vaikutus siihen on pienempi.

Kuntien ja kuntayhtymien säännöllisen työajan mediaaniansiot olivat 3 306 euroa. Alimmin palkattuun kymmenykseen kuuluvien säännöllisen työajan ansiot olivat 2 400 euroa tai vähemmän. Alimmin palkattuihin kuului etenkin koulunkäyntiavustajia ja toimistosiivoojia. Parhaiten palkattuun kymmenykseen kuuluvat ansaitsivat 4 880 euroa tai enemmän ja he olivat yleisimmin opetusalan johtajia, erityisesti rehtoreita.

Hyvinvointialueilla ja -yhtymissä alimmin palkattuun kymmenykseen kuuluvat saivat 2 639 euroa kuussa tai vähemmän ja ylimmin palkattujen säännöllisen työajan ansiot olivat 4 731 euroa tai enemmän. Ylimmin palkatussa ryhmässä oli erityisesti erikoislääkäreitä ja ylilääkäreitä. Säännöllisen työajan mediaaniansio hyvinvointialueilla ja yhtymissä oli 3 319 euroa.

Kuntien ja kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden ja -yhtymien palkansaajien koulutusrakenteessa on eroja. Ylemmän korkeakouluasteen tutkinto oli kunnissa ja kuntayhtymissä 33 %:lla palkansaajista ja hyvinvointialueilla ja yhtymissä 15 %:lla. Toisen asteen koulutus oli kummallakin sektorilla yhtä yleinen: kunnissa ja kuntayhtymissä se oli 35 %:lla ja hyvinvointialueilla ja -yhtymissä 36 %:lla. Hyvinvointialueilla ja -yhtymissä oli alemman korkeakouluasteen koulutus 30 %:lla ja kyseessä oli yleisimmin sairaanhoitajan koulutus ja toisena sosionomin koulutus.

Kuntien ja kuntayhtymien palkansaajista valtaosa (40 %) työskenteli joko koulutuksen toimialalla tai terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialalla (31 %). Tämän lisäksi kymmenesosa työskenteli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Hyvinvointialueiden ja -yhtymien toiminta keskittyy terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialaan ja toimialalla työskenteli 91 % sektorin palkansaajista. Julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla työskenteli 7 % sektorin palkansaajista.

Hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöiden ansiot 2 840 ja terveydenhuollon asiantuntijoiden ansiot 3 366 euroa kuukaudessa

Paikallishallinnon palkansaajista neljäsosa määrittyy hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöihin, joihin kuuluvat esimerkiksi lastenhoitajat, koulunkäynninavustajat ja lähihoitajat. Ammattiluokan säännöllisen työajan mediaaniansiot olivat 2 840 euroa kuukaudessa. Terveydenhuollon asiantuntijoita oli paikallishallinnosta 16 % ja heidän säännöllisen työajan mediaaniansionsa olivat 3 366 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Terveydenhuollon asiantuntijoiksi määritellään esimerkiksi sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt.

Lääkärit, osastonhoitajat ja hammaslääkärit määrittyvät terveydenhuollon erityisasiantuntijoihin ja heidän säännöllisen työajan mediaaniansionsa olivat 5 593 euroa. Heidän osuutensa koko paikallishallinnon palkansaajista oli 6 %. Opettajia ja muiden opetusalan erityisasiantuntijoita oli paikallishallinnossa viidesosa ja heidän säännöllisen työajan mediaaniansionsa olivat 3 931 euroa kuukaudessa.

Kun tarkastellaan eri toimialoja, on huomioitava, että terveys- ja sosiaalialan palkansaajia on hyvinvointialueiden ja -yhtymien lisäksi myös kunnissa, koska Helsingin kaupungin ja Ahvenanmaan tiedot ovat osa kuntasektoria. Jos halutaan tarkastella koko sote-alaa, on syytä poimia tiedot koko paikallishallinnosta.

Kokonaisansioista keskimäärin 540 euroa säännöllisiä lisiä ja 123 euroa ei-säännöllisiä lisiä

Paikallishallinnon palkansaajat saivat tehtäväkohtaisen eli ns. peruspalkan päälle keskimäärin 540 euroa säännöllisiä ja 123 euroa ei-säännöllisiä lisiä kuukaudessa. Vaihtelua on eri ammattiryhmittäin siinä, kuinka suuri osuus kokonaispalkasta tulee lisistä. Säännölliset lisät saadaan tilastoaineistosta vähentämällä säännöllisen työajan keskiarvosta peruspalkan keskiarvo. Ei-säännöllisten lisien määrä selviää vähentämällä kokonaisansioista säännöllisen työajan keskiarvo. Tilaston tietokantataulukoissa ovat nämä ansiokäsitteet saatavilla ja laskettavissa.

Säännöllisen työajan ansioihin lukeutuvat tehtäväkohtaisen palkan lisäksi henkilökohtaiset lisät ja työaikalisät. Kokonaisansioihin määritellään lisä- ja ylityöt sekä muut epäsäännöllisesti maksettavat lisät. Vuoden aikana maksetut kertakorvaukset määrittyvät tulospalkkioihin, eivätkä ne ole mukana kokonaisansioissa.

Tarkat ammattiluokituksen mukaiset ansiotiedot saatavilla tietokantataulukoista

Tarkimman ammattiluokituksen tason mukaan yleisin ammattiryhmä koko paikallishallinnossa (11 % palkansaajista) oli sairaanhoitajat. Heidän säännöllisen työajan mediaaniansionsa olivat 3 456 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Toiseksi yleisin yksittäinen ammattiryhmä oli päiväkotien ja muiden laitosten lastenhoitajat, joiden säännöllisen työajan mediaaniansiot olivat kuukaudessa 2 583 euroa. Kolmanneksi yleisin tarkka ammattiryhmä oli muut peruskoulun yläluokkien ja lukioiden opettajat, joiden säännöllisen työajan ansio oli 4 365 euroa kuukaudessa.

Tarkat ammattiluokittaiset ansiotiedot ovat saatavilla julkistuksen StatFin-tietokannasta. Tilastokeskuksen luokitussivulta sekä luokitusten hakusanapalvelusta saa lisätietoja vuoden 2010 Ammattiluokituksen käytöstä.

Kunnissa ja kuntayhtymissä tuntipalkkaisia vain vähän

Kuntien ja kuntayhtymien tuntipalkkaisilla säännöllisen työajan keskituntiansion mediaani työaikalisien kanssa oli 16,74 euroa vuonna 2023. Hyvinvointialueilla ja -yhtymissä ei ollut tuntipalkkaisia työntekijöitä. Ansiot pitävät sisällään aikatyön ja urakkatyön ansiot, ilta- ja yötyölisät, vuoro- ja lauantaityökorotuksen sekä sunnuntaityökorotuksen. Tuntipalkkaisista noin 16 % oli naisia. Naisten keskituntiansion mediaani oli 15,95 ja miesten 16,84 euroa.

Vuonna 2023 tuntipalkkaisia työntekijöitä oli kuntasektorilla noin 4 200 ja määrä laskee vuosittain. Lähes kolmannes kuntasektorin tuntipalkkaisista työntekijöistä toimi kiinteistön- ja maisemanhoidon tehtävissä hallinto- ja tukipalvelutoiminnan toimialalla. Yleisimmät ammattiryhmät olivat rakennustyöntekijät ja palvelutyöntekijät.

Paikallishallinnon palkkatiedot perustuvat kerättyyn kokonaisaineistoon

Paikallishallinnon aineisto on kokonaisaineisto, joka perustuu kunnilta, kuntayhtymiltä, hyvinvointialueilta ja -yhtymiltä kerättyihin tietoihin. Tilastossa ei ole mukana sektoriluokitukseen 2023 määrittyviä muut-luokkia, joihin kuuluu paikallishallinnon yksiköiden markkinattomina tuottajina toimivia osakeyhtiöitä.

Tilaston tiedot kuvaavat yhden kuukauden ansioita. Mikäli työntekijälle on maksettu kuukautta pidemmältä ajalta olevia palkkaeriä, huomioidaan näistä vain yhden kuukauden osuus. Takautuvasti maksetut palkkaerät jäävät tilaston ulkopuolelle.

Tämä on paikallishallinnon palkat -tilaston viimeinen tiedote ja tilastojulkistus. Jatkossa paikallishallinnon palkkatietoja julkaistaan palkkarakennetilastossa.

Muutos

Tilaston nimi muuttuu muotoon paikallishallinnon palkat.
Lue lisää muutoksesta

Muutos

Paikallishallinnon palkat -tilaston tietokantataulukoita arkistoidaan.
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Koulutusaste
  • Koulutusala
  • sektori
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Toimialaluokitus 2008
  • sektori
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
  • Toimialaluokitus 2008
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Ammattinimike
  • Sukupuoli
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
  • Ammattiluokitus 2010
  • sektori
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Ammattinimike
  • sektori
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Dokumentaatio

Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

Siirry tilaston dokumentaatioon

Viittausohje

Suomen virallinen tilasto (SVT): Paikallishallinnon palkat [verkkojulkaisu].
Viiteajankohta: 2023. ISSN=1799-0203. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 27.9.2024].
Saantitapa:

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti

Palvelusähköposti
palkat.kunnat@stat.fi
Heli Udd
yliaktuaari
029 551 3522

Muut asiantuntijat

Johanna Arvonen
yliaktuaari
029 551 3752

Vastaava osastopäällikkö

Hannele Orjala
osastopäällikkö
029 551 3582

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.