Säännöllisen ansion indeksi
Tuottaja: Tilastokeskus
Tilaston kotisivu: http://
www.stat.fi/til/saind/
Aihealue: Palkat ja työvoimakustannukset
Sivuavat aihealueet: Työmarkkinat
Tilasto kuuluu Suomen viralliseen tilastoon (SVT):
Kyllä
Tilasto kuuluu Euroopan tilastojärjestelmään
(ESS): Ei
Tilasto on lakkautettu vuonna 2009.
Kuvaus
Palkansaajien säännöllisen ansion kehitystä mittaava indeksi, jossa ei ole mukana tulospalkkioita ja muita kertaluonteisesti maksettavia eriä. Myös työpanoksen määrä on vakioitu, joten siihen ei sisälly yli- ja lisätöiden vaikutusta.
Tietosisältö
Säännöllisen ansion indeksi kuvaa kokoaikaisten palkansaajien säännöllisten ansioiden keskimääräistä kehitystä neljännesvuosittain sektoreittain, toimialoittain sekä tunti- ja kuukausipalkkaisille erikseen. Keskiansioista ei ole vähennetty veroja eikä työntekijän sosiaaliturvamaksuja. Ennakolliset indeksipisteluvut perustuvat sopimusvaikutus- ja liukuma-arvioihin. Säännöllisen ansion indeksin aineistosta lasketaan lisäksi keskiansiotietoja työnantajasektoreittain ja toimialoittain.
Käytetyt luokitukset
Työnantajasektori, toimiala, palkkausmuoto ja sukupuoli.
Tietojenkeruumenetelmät ja tietolähde
Säännöllisen ansion indeksi: Perustuu pääosin työnantajajärjestöjen jäseniltään keräämiin ansiotietoihin. Pienyritysvaltaisilla toimialoilla hyödynnetään myös Tilastokeskuksen omaa tiedustelua.
Päivitystiheys
Kaksi kertaa vuodessa yksityisen sektorin tuntipalkkaisilla ja kerran vuodessa muilla palkansaajaryhmillä.
Valmistumis- tai julkistamisaika
Säännöllisen ansion indeksi: Ennakkotiedot julkaistaan noin puolitoista kuukautta kunkin vuosineljänneksen päättymisen jälkeen. Tiedot tarkentuvat seuraavissa julkaisuissa vähitellen. Kunkin vuoden indeksit tulevat lopullisiksi viimeistään seuraavan vuoden syksyllä.
Aikasarja
Säännöllisen ansion indeksi: Tietoja on olemassa vuodesta 2002 lähtien.
Asiasanat
palkat, indeksit, ansiotaso, ansiokehitys, säännöllisen ansion indeksi, toimialat
Yhteystiedot
http://tilastokeskus.fi/til/saind/yht.html
Lisätietoja
Säännöllisen ansion indeksin 2005=100 laskenta perustuu toisen palkkaindeksin, Ansiotasoindeksin 2005=100 aineistoihin ja laskentamenetelmään sillä erotuksella, että tulospalkkioita ja sopimukseen perustuvia kertaeriä ei sisällytetä indeksiin.
Päivitetty 04.06.2018